Artistul fotograf Mircea Anghel duce „Misterele Styxului” la Târgu Mureș

0
421


Cu o activitate de peste 15 ani dedicată fotografiei artistice, în lumea căreia s-a impus atât prin expoziții și participări la saloane (inter)naționale, cât și ca profesor și chiar organizator al unor evenimente de profil, Mircea Anghel a obișnuit publicul, în ultima vreme, să creeze punți în și dincolo de artă. O face prin prietenia pe care o poartă numeroșilor colegi de pretutindeni, prin colaborările Fotoclubului craiovean „Mihai-Dan Călinescu” pe care îl conduce cu altele din țară, iar mai nou, prin tema unei expoziții personale: „Misterele Styxului”. 26 de imagini – dintr-o colecție de 40 de lucrări – ale unui vechi pod pietonal pe cabluri peste râul Jiu, într-o atmosferă aproape ireală, ducând cu gândul la legendarul Styx și la luntraşul Caron, vor fi prezentate la Târgu Mureș. Vernisajul are loc astăzi, ora 18.00, la Galeria Casei „Bernady Gyorgy”, evenimentul fiind organizat de Fotoclubul „Marx Jozsef” din Tg. Mureș, Societatea Română de Artă Fotografică „DACICA” și Asociația Fotoclubul „Mihai-Dan Călinescu” din Craiova.

«Toată atmosfera parcă de vis, de basm, ceaţa care învăluia totul, peisajul oarecum nefiresc şi liniştea aceea, venită parcă din altă lume, îmi dădeau fiori şi mă îndemnau în acelaşi timp să merg mai departe, pas cu pas, imagine cu imagine. Tot ce mă înconjura era aproape ireal şi cu fiecare metru parcurs mi se releva altă lume, pe care nu o mai văzusem înainte. Primul şi cel mai puternic impact asupra mea l-a avut imaginea crucilor celor „trecuţi dincolo”, aşezate cuminţi pe pomi, la capătul podului. Prin partea locului, acest simbol al crucilor aşezate pe pomi sau chiar pe pământ, lângă o apă curgătoare sau o fântână ori la capătul unui pod simbolizează „trecerea Styxului”. Iar mie, acest pod fantomatic mi s-a relevat ca fiind chiar legendara luntre a lui Caron».

Este povestea cu care Mircea Anghel – A.FIAP își însoțește expoziția personală „Misterele Styxului”, ale cărei lucrări redau, de fapt, vechiul pod pietonal pe cabluri peste râul Jiu, aflat în apropierea comunei Bâlta de lângă Filiaşi, care acum nu mai este folosit. Colecţia cuprinde un număr de 40 de lucrări, format 42×64 cm, din care publicului din Târgu Mureș îi vor fi prezentate 26. Expoziția a fost vernisată și la Craiova, în martie 2012, și a mai putut fi văzută București (Galeria „F64”) și Brașov (Cercul Militar).

Născut la Craiova, la 2 iulie 1946, Mircea Anghel a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Geniu din Sibiu și pe cele ale Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti. Abia după pensionare (în anul 1996, cu gradul de colonel) a intrat în lumea fotografiei artistice. În 1999 a devenit membru AAFR, a înfiinţat Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”, pe lângă Cercul Militar din Craiova (al cărui preşedinte este) și a început organizarea unui Curs de Tehnică și Artă Fotografică. În cele 30 de serii, au absolvit acest curs 650 de tineri.

Are peste 250 de lucrări acceptate şi premiate în Saloanele Naţionale de Fotografie şi peste 60 de lucrări acceptate şi premiate în Saloanele Internaţionale de Fotografie cu patronaj FIAP, obţinând peste 50 de premii şi medalii. De asemenea, a deschis 12 expoziţii personale de fotografie în diferite oraşe din ţară, ca și la Muzeul de Artă din Cernăuţi (Ucraina). La fotoclubul din Craiova a organizat peste 80 de expoziţii ale artiştilor fotografi de peste hotare şi peste 150 de expoziţii ale artiştilor fotografi din România. Totodată, este organizatorul a numeroase workshop-uri de fotografie.

În 2008 a primit titlul de A.FIAP (Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică), iar din 2007 până în 2012 a fost cooptat în Comitetul de Conducere al AAFR, ca director al Departamentului Patronaje şi Distincţii. În 2013 a înfiinţat Societatea Română de Artă Fotografică „DACICA”, o asociaţie a tuturor fotografilor români al cărei preşedinte este.