Ziua Internaţională a Mediului marcată de Muzeul Olteniei

0
301

Astăzi, 5 iunie este una din cele mai importante zile din calendarul evenimentelor ecologice instituit de O.N.U. –  Ziua Internaţională a Mediului. Cu acest prilej, în perioada 5- 8 iunie, la Muzeul Olteniei – secţia de Ştiinţe Naturale se vor derula mai multe activităţi cultural-educative sub genericul Trăieşte Eco! Trăieşte Sănătos! la care sunt aşteptaţi să participe preşcolari, elevi, precum şi toţi iubitorii de natură care vor să participe la acest program şi să viziteze expoziţiile muzeului.

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Mediului ne oferă, în fiecare an, ocazia de a analiza efectele negative pe care le au acţiunile noastre asupra mediului, dar şi măsurile pe care trebuie să le luăm pe viitor pentru a reface ceea ce neştiinţa şi ignoranţa au distrus. De asemenea, evenimentul reprezintă un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. Aceasta trebuie să fie o zi în care să conştientizăm, mai mult decât oricând, că depindem de natură şi depinde de fiecare dintre noi să păstrăm Pământul o planetă vie, să reducem poluarea, să producem energie cu resurse regenerabile, să păstrăm resursele naturale pentru că ele reprezintă sursa vieţii.

Mesaje speciale pentru salvarea naturii

Activităţile de la Muzeul Olteniei, secţia Ştiinţele Naturii debutează cu proiectul educativ Natura – plămânul verde al Terrei derulat de muzeu în colaborare cu Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade. Elevii coordonaţi de profesorii Carmen Popa, Valentina Creţan şi Otilia Ghiţă vor prezenta o paradă de veşminte confecţionate din materiale reciclabile şi vor expune diverse obiecte de ornament efectuate din materiale refolosibile. Programul va continua cu acţiuni întreprinse de elevii de la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, coordonaţi de profesorii Leila Podeanu, Mirela Graure şi Laura Văduvoiu.

Toţi participanţi vor avea ocazia să-şi noteze mesajele ecologice sau să lase o „Scrisoare către OM„ pe panoul verde instalat cu acest prilej în incinta muzeului.

La rândul lor, specialiştii muzeului, drd. Narcisa Gima şi dr. Mirela Ridiche vor susţine videoproiecţii şi expuneri cu următoarea tematică: Cum ne amanetăm viaţa!, Bogăţii nebănuite ale Naturii, Regulile de aur pentru protejarea mediului natural, Agrement şi biodiversitate în situri naturale doljene, Monumente ale naturii din România, Efectele încălzirii globale.