Primarul de la Apele Vii a fost informator al Securităţii

0
813

Candidaţii la funcţia de primar sau consilier local depun în dosarul de candidatură o declaraţie pe propria răspundere prin care declară că au fost sau nu lucrători/informatori ai fostei Securităţi: „Cunoscând prevederile articolului 22 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, după luarea la cunoştiinţă a conţinutului Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, declar prin prezenta, pe propria răspundere, că am fost/nu am fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în sensul art.2 lit. a, c din ordonanţa de urgenţă”. Foarte mulţi candidaţi declară că nu au fost colaboratori, şi din această categorie face parte şi primarul comunei Apele Vii, Ionel Stănică.  

Ionel Stănică

CNSAS a constatat ca doar 5 candidaţi la alegerile locale din 10 iunie a.c. au hotărâri judecătoreşti irevocabile de colaborare cu fostul serviciu secret comunist. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii precizează că verificările candidaţilor la alegerile locale din luna iunie 2012 vor continua, iar rezultatele vor fi făcute publice, conform legii. Este adevărat că aceasta nu le interzice celor de mai sus şi altora ca ei să candideze, dar ei trebuie să dezvăluie electoratului acest lucru prin declaraţii publice date pe propria răspundere. Altfel pot fi cercetaţi pentru fals în declaraţii. La cei cinci se poate adăuga şi al şasele, pedelistul Ionel Stănică, primarul comunei Apele Viii, care mai doreşte încă un mandat.

Nume conspirativ „PETRE NICOLAE”

Conform Adeverinţei nr. 2372/20.09.2011, Ionel Stănică a fost informator al Securităţii, începând cu data de 23.12.1981, când avea 29 de ani şi era maistru: «În baza Notei de Constatare nr. DI/I/549 din data de 09.03.2011, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul stănică Ionel este titular al dosarului fond reţea nr. R 2189 (cotă C.N.S.A.S.). Domnisa sa a fost recrutat, la data de 23.12.1981, „în vederea supravegherii informative a unor locuri şi medii din comună, precum şi a mediului de navetişti”. A semnat un Angajament preluând numele conspirativ „PETRE NICOLAE” ».

Îi reclama pe pensionarii nemulţumiţi

Tânărul Ionel Stănică dădea fostei Securităţi informaţii despre pensionarii din comună, care nu erau mulţumiţi că trebuiau să „doneze” produse pentru realizarea planului şi care doreau să reclame la „forurile îndreptăţite”: «Direcţia de Specialitate a identificat următoarele informaţii transmise Securităţii transmise de către domnul Stănică Ionel, regăsite atât în documentele întocmite de domnia sa, cât şi consemnate de ofiţer: „Referitor la starea de lucruri din comuna Apele Vii vă aduc la cunoştiinţă următoarele aspecte: O serie de cetăţeni pensionari din comună şi-au manifestat nemulţumirea faţă de modalitatea de eliberare a produselor agro-alimentare către populaţie, reclamând faptul li s-ar impune în compensaţie donarea ca achiziţii a unor produse, pe care au totuşi posibilitatea  să le dea, contribuind astfel la realizarea planului. În acest sens pot arăta că tov P.I a făcut afirmaţia că va reclama aceste aspecte forurilor îndreptăţite, urmând a se face exponentul opiniilor şi altor pensionari, care ar urma să semneze o eventuală reclamaţie. Menţionez faptul că situaţia pe care P.I. vrea să o reclame nu este conformă cu realitatea. Despre P.I vă informez faptul că nu cunosc să mai fi făcut alte comentarii de această natură, cunoscându-l ca un cetăţean liniştit care nu ridică probleme”».

Lui Ionel Stănică nu i-a scăpat nimic

Într-o altă notă, Ionel Stănică, îi reclamă la Securitate pe cetăţenii din Apele Vii nemulţumiţi că ei au dat cotă din producţia de proumb la C.A.P. iar pădurarii comunali nu: „Sursa vă relatează următoarele: În comuna Apele vii au existat din partea unor cetăţeni unele nemulţumiri pentru faptul că în pădurea comunală în plantaţiile de puieţi şi locuri virane, s-au cultivat porumbi de către pădurarii comunali şi o parte din cetăţenii comunei. În baza unei hotărâri luată de conducerea C.A.P. din comună, la o parte din cetăţeni li s-au luat parţial porumbii. De aici discuţii nefavorabile pentru că nu s-a aplicat aceeaşi măsură pentru toţi cetăţenii, inclusiv, cei care sunt pădurari comunali despre care se vorbeşte că nici nu aveau dreptul să cultive porumbi în pădure. Dintre cei care şi-au ,anifestat nemulţumirea au fost D.H., gestionar la bufetul comunal , F.L. şi alţii cărora nu le cunosc numele . În baza acestor date s-au şi făcut o serie de reclamaţii”. Ionel Stănică nu a uitat să îi dea în vileag nici pe navetişti, şi era preocupat că planul nu era realizat 100 % în domeniul zootehnic deşi condiţiile de furajare a animalelor erau bune şi mortalitatea scăzută: „Sursa vă relatează următoarele: În comuna apele Vii referitor la starea de spirit a populaţiei se poate aprecia că în ultimul timp nu s-au mai făcut comentarii pe seama primirii retribuţiei de la C.A.P, din fondul de împrumut, deoarece după adunarea generală din februarie li s-a achitat restul de cereale care trebuiau să le primească. Există totuşi unele discuţii pe seama copiilor celor care sunt navetişti, întrucât C.A.P. nu le-a asigurat încă drepturile ce li se cuvin conform legilor în vigoare. Din câte am constatat, există preocupări din partea celor competenţi pentru a rezolva şi această problemă. Din sectorul zootehnic pot relata că faţă de alţi ani se asigură mai bune condiţiuni în furajarea animalelor, ceea ce face ca mortalitatea să fie redusă şi rezultatele mai bune. Cu toate acestea nici nu s-a ajuns ca planul să fie îndeplinit cu % ”. Nu au scăpat nici profesorii, Ionel Stănică nefiind de acord cu atmosfera tensionată din şcoală de la un moment dat, indicând şi vinovatul, un fost director P.I..

Primaria Apele Vii

A ieşit primar şi cu votul celor pe care îi turna la Securitate

Este clar că Ionel Stănică şi-a făcut foarte bine treaba în calitate de informator, şi nu prea i-a scăpat nimic. Pentru informaţiile furnizate, Ionel stănică a fost numit primar în 1988, şi culmea a rămas şi în democraţie până în 1996, ales şi cu votul celor care erau pârâţi de el la fosta Securitate. A făcut o pauză până în 2004, şi de atunci fostul informator tot câştigă mandate de primar. Dacă nu a scris în declaraţia pe propria răspundere că a fost informator al Securităţii atunci când i s-a oferit această ocazie, autorităţile abilitate ale statului român democrat, vor trebui să se atuosesizeze şi să îl cerceteze pe Ionel Stănică pentru fals în declaraţii. Ar mai fi şi chestiunea de morală a candidaturii acestuia. Dar cum să îi ceri unui individ care a fost turnător al Securităţii să aibă moralitate?