Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei : “La finalul acestui contract, practic, întreg municipiul va beneficia de canalizare”

0
2055

        Compania de Apă Oltenia, în calitate de beneficiar al Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 3, a semnat astăzi un nou contract de execuţie lucrări, “Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în zona de Est în municipiul Craiova”. Contractul a fost câştigat de asocierea SC DSE Consultin SRL – SC Therman Pipes Solutions SRL – SC Utalim SA. Valoarea contractului se ridică la peste 82 milioane lei, fără TVA. Durata de execuţie a lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor este de 36 luni, iar perioada de garanţie, 36 luni, corespunzătoare încadrării construcţiilor în categoria de importanţă C.

Investiţiile cuprinse în “Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” reprezintă un efort de a asigura un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă şi apă uzată în zona de operare a Companiei de Apă Oltenia, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei judeţului, beneficiarii direcţi fiind 355.405 locuitori. Investițiile care se vor face în baza acestui contract vizează lucrări în cartierele Bariera Vâlcii, Drumul Apelor, Plaiul Vulcănești, Valea Roșie – unde se extinde rețeaua de alimentare cu apă a cartierului ANL, dar și în Craiovița Nouă, 1 Mai, zona de la Podul Consul până la Niela. Practic, având în vedere că pe zona de Vest a Craiovei se lucrează deja, întreg municipiul va deveni un mare șantier. Prezentă la evenimentul de semnarea a acestui contract, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a subliniat faptul că, peste câteva zile se va finaliza şi primul cartier, fiind vorba de Făcăi. “Este o zi foarte bună pentru municipiul Craiova, având în vedere că astăzi s-au semnat ultimele străzi care urmează să intre în procedură de canalizare în următorii doi ani de zile. Este vorba de partea de Est a oraşului Craiovei , iar acum, aşa cum ştiţi se lucrează pe partea de Vest. Mai sunt câteva zile şi se va finaliza şi primul cartier, este vorba de Făcăi. S-a intrat deja şi în Izvorul Rece.

Trei cartiere pe partea de Est

Edilul oraşului a mai spus că pe partea de Est a oraşului, sunt prinse trei cartiere, Craioviţa, 1 Mai şi Valea Roşie, unde trebuiesc schimbate conductele şi bineînţeles, toate celelalte cartiere care nu au beneficiat de canalizare sau au beneficiat doar pe anumite străzi, pe anumite porţiuni,. “Mă refer aici la Bariera Vâlcii, Drumul Ungurenilor, Drumul Muntenilor, Gârleşti, Aleeile de la Şimnic, Drumul Apelor, Plaiul Vălcăneşti. Adică, toate străzile care nu au intrat până acum la canalizare. Într-o lună şi jumătate, atât cât are nevoie constructorul ca să-şi organizeze şantierul şi cât se mai eliberează şi celelalte  autorizaţii, după care constructorul poate să demareze lucrările. Este vorba despre toate străzile, care la nivelului anului 2015, erau prinse în domeniul public al municipiului Craiova, pentru că sunt şi câteva străzi care abia după anul 2015 proprietarii  au donat către primarie şi acelea nu au fost prinse în proiect. Dar, Compania de Apă Oltenia, din  surse proprii le va finaliza şi pe acestea. Putem să spunem, că la finalul acestui contract, practic, întreg municipiul Craiova va beneficia de canalizare”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Noi nu ne ducem la pomul lăudat cu sacul…

Primarul Craiovei a mai explicat, că în acest moment, municipalitatea este în discuţii cu cei de la Distrigaz. “Aşa cum ştiţi, există o obligativitatea ca să introducă reţele din fonduri proprii. Noi am trimis adrese ca din următorul an să introducă şi el reţelele de gaze, astfel încât, să putem să intrăm imediat cu asfaltarea, după ce se termină cu introducerea tuturor utilităţilor pentru că pe cele 200 de străzi, care nu aveau proiectul de tehnic, noi suntem cu ele în procedură de lucru, astfel încât să terminăm proiectarea şi în următorii patru ani să le avem prinse pentru asfaltare. Eu sper ca reprezentanţii firmei câştigătoare să se ocupe cu aceeaşi energie cu care s-a ocupat de celălalt contract, de pe zona de Vest. Eu sunt prezentă pe şantiere mai tot timpul. Şi până acum au mers bine, dar noi nu ne ducem niciodată la pomul lăudat cu sacul şi o să ne asigurăm ca ceea ce s-a petrecut pe partea de Vest a oraşului se va întâmpla şi pe Est, astfel încât locuitorii care aşteaptă de foarte mulţi ani introducerea utilităţilor, să poată să fie în sfârşit mulţumiţi”, a precizat edilul Craiovei..

La Izvarna, trei contracte deja semnate

La rândul său, Alin Şuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia a spus că acest contract este unul valoros şi asta pentru că vorbim de peste 82 milioane de lei fără TVA. “Prin semnarea acestui contract, Craiova va fi conformată 100% la canalizare. Este un contract în valoarea de peste 82 milioane lei, fără TVA, care presupune construirea de reţea nouă de canalizare, de peste 30 de km, cu o construcţie de peste 3000 de branşamente noi, reabilitare de peste 20 de km de reţea cu alte 1500 de branşamente. Din 2015, oraşul s-a dezvoltat foarte mult, au apărut construcţii noi, au trecut în domeniul public şi alte străzi, pe care le vom face din fonduri proprii, cu forţe proprii. Vom mai construi şi alte racorduri de canal, pe aceste străzi care au apărut între timp. Se lucrează şi pe Izvarna, un proiect de suflet al doamnei primar, avem trei contracte din cele 6 semnate. Se lucrează atât în judeţul Dolj, cât şi în Gorj. Urmează în perioada următoare să le semnăm şi pe celelalte trei. Două sunt în contestaţii. În plsu,  o firmă este deja declarată câştigătoare acolo şi celelelalte sunt în evaluarea. În maxim două luni vom afla şi acolo câştigătorul. Dacă acum un an de zile am fi avut firme puternice am fi putut începe proiectul de anul trecut. Din fericire, la acest contract nu am mai avut contestaţii…”, a explicat managerul Companiei de Apă Oltenia.

Lucrările aferente contractului „DJ-CL-01 Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Est a Municipiului Craiova”, cuprind extinderea rețelei de alimentare cu apă în cartierul ANL din Valea Roșie pe o lungime de 1.858 metri, reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime totală de 7.327 metri, extinderea rețea de canalizare pe o lungime de 29.746 metri, incluzând 1.991 racorduri și 833 cămine de vizitare, reabilitarea rețeței de canalizare pe o lungime de 24.380 metri, incluzând 1.429 racorduri și 865 cămine de vizitare, dar și construcția unui număr de 5 stații noi de pompare a apei uzatei (și conductele de refulare aferente), precum și reabilitarea stațiilor de pompare a apei uzate din Craiovița Nouă și 1 Mai.

Contractul de lucrări semnat astăzi în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020 – care are o valoare totală de peste 445 milioane euro -, nu este singurul ce vizează Craiova. Lucrările sunt în plină desfășurare la alte două, respectiv cel care prevede montarea a peste 1000 cămine de apometru complet echipate și peste 22.000 de apometre cu citire la distanță și la reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în zona de Est a municipiului Craiova. Peste 100 milioane de euro din fondurile proiectului merg către Craiova, pentru a asigura un grad cât mai mare de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată. Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul anului 2023.