Teledon contra pandemiei – OMS a colectat 7,4 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin

0
450

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a salutat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, strângerea de 7,4 miliarde de dolari donaţii pentru a finanţa dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus, expresie a “solidarităţii mondiale” în lupta contra pandemiei, potrivit directorului său general.

“A fost o demonstraţie puternică şi inspirată de solidaritate mondială”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă, online, de la sediul OMS din Geneva. Pandemia, a adăugat el, este “ocazia lumii de a se uni în faţa unei ameninţări comune, dar şi pentru a ne lupta pentru un viitor comun”.

Obiectivul acestui teledon mondial, organizat de Comisia Europeană şi la care au participat aproximativ 40 de ţări, a fost de a strânge 7,5 miliarde de euro pentru cercetare, dezvoltare, producţie şi mai ales “distribuţie echitabilă” a unui vaccin, pentru tratamente şi kituri de diagnostic către toate populaţiile afectate de virus, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sumele pe care aceste state s-au angajat să le ofere “nu acoperă decât o parte a răspunsului” pentru noul coronavirus, a amintit şeful alianţei sanitare a ONU.

“În săptămânile şi lunile care vor urma, vom avea nevoie de mult mai mult pentru a răspunde cererii de echipament de protecţie către personalul medical, de oxigen şi de alte materiale esenţiale”, a subliniat el.