Zilele Europene ale Operei, la Craiova

0
460

european-opera-days-2017-130488Opera Română Craiova sărbătoreşte şi în acest an Zilele Europene ale Operei, alăturându-se celor peste 70 de instituţii şi companii de profil din 18 ţări de pe continent. European Opera Days – manifestări ce au scopul de a spori aprecierea acestui gen în societatea actuală – au fost celebrate pentru prima dată la nivel european în februarie 2007, iar în Craiova, anul trecut. Ediţia de anul acesta, intitulată „Opera Panorama”, este o sărbătoare a diversităţii operei, o invitaţie de a descoperi ce are unic fiecare companie de operă şi cum este reflectată pe scenă această unicitate. Opera craioveană a programat, în perioada 5-14 mai, trei spectacole speciale în cadrul acestui eveniment, a cărui deschidere oficială este marcată astăzi, ora 17.15, în Centrul Comercial Mercur, printr-un… moment-surpriză!

În fiecare an, în sfârşitul de săptămână apropiat de 9 Mai (Ziua Europei), operele din Europa – şi nu numai – îşi deschid porţile către un public nou şi către cel existent pentru a celebra această formă de artă şi talentul celor care o produc. Zilele Europene ale Operei (European Opera Days) sunt o iniţiativă comună a organismelor Opera Europa şi RESEO, în colaborare cu United States of Opera-Benelux, Opera XXI-Spania, Reunion des Operas de France, NOCC – Marea Britanie, OperaNorge – Norvegia şi AMT – Rusia. Manifestările sunt menite celebrării operei, având scopul de a contribui la aducerea ei în prim-planul practicilor culturale şi de a spori aprecierea ei în societatea actuală.

ORC - EOD 2017 - banner BoemaAnul acesta, în cadrul celei de-a XI-a ediţie a European Opera Days – una cu peste 70 de companii participante din 18 ţări, având ca temă comună „Opera Panorama” –, Opera Română Craiova a programat trei spectacole: „Boema” de Giacomo Puccini (7 mai, ora 19.00, Cercul Militar), „Stabat Mater” de G.B. Pergolesi (9 mai, ora 17.00, Muzeul de Artă) şi un Concert de muzică de cameră (13 mai, ora 18.00, Cercul Militar). «Toate cele trei spectacole se doresc a fi un vibrant omagiu adus artiştilor, sensibilităţii şi dăruirii lor. Un plus de încărcătură emoţională va aduce „Stabat Mater”, spectacol închinat memoriei lui Iulian Bozgan, fostul şef al Orchestrei Operei, un muzician dedicat, plecat mult prea devreme într-o altă lume», precizează reprezentanţii instituţiei.

Considerând că o celebrare a muzicii este o sărbătoare a artiştilor, dar şi a iubitorilor ei, Opera Română Craiova îşi doreşte o apropiere de oameni, de comunitate. Astfel, pe 10 mai, de la ora 11.00, la sediul din strada „Mihai Viteazul” nr. 7, va avea loc o repetiţie de balet cu public. Accesul va fi liber, în limita celor 30 de locuri disponibile, rezervări putând fi făcute la adresa de e-mail imagine@operacraiova.ro sau la numărul de telefon 0351.405.495.

«Opera din Craiova îi invită pe bloggeri să participe la această sărbătoare răspunzând la întrebarea: „De ce mergem la operă?”. În plus, pe pagina de Facebook a instituţiei va fi distribuit programul Opera Platform, care va transmite în direct sau înregistrat spectacole de operă de pe importante scene lirice, în cadrul programului special dedicat evenimentului European Opera Days Opera Panorama Festival», se menţionează într-un comunicat de presă.

***

Prima ediţie a Zilelor Europene ale Operei a avut loc în februarie 2007, la aceeaşi dată la care Opera Europa şi Opera National de Paris au găzduit primul Forum European al Operei, în colaborare cu Fedora, RESEO şi Juvenilla. Forumul European al Operei a adus atunci laolaltă peste 600 de participanţi – aproximativ 400 de profesionişti din domeniu, 50 de artişti, 70 de iubitori şi prieteni ai acestui gen muzical şi peste 100 de tineri delegaţi. Dar pentru ca această reuniune majoră să rezoneze dincolo de graniţele Parisului, au fost create Zilele Europene ale Operei, încurajând companiile de profil din Europa să îşi deschidă porţile şi să primească un public divers în cadrul unor activităţi speciale. Cu peste 100 de case de operă participante, evenimentul a înregistrat un mare succes în rândul publicului. De atunci, o temă anuală oferă fiecărei ediţii o nouă abordare şi noi unghiuri de inspiraţie.