Tineri solişti în concertul simfonic „Caleidoscop muzical”

0
790
Alexandru-Iosub
Alexandru Iosub

Inaugurată în urmă cu exact o jumătate de an, stagiunea „Friendship Season – It never gets old” a Filarmonicii „Oltenia” continuă cu un concert simfonic sub genericul „Caleidoscop muzical”, care va fi prezentat astă-seară, de la ora 19.00. În compania Orchestrei Simfonice conduse de dirijorul Alexandru Iosub, evoluează tinerii solişti Antonio Nicholas Piculeaţă (vioară), Ruben Natan Ghidiceanu, Ștefan Pretuleac (pian) şi solistul concertist Alexandru Anastasiu (vibrafon). Biletele costă 30 lei, 20 lei (pensionari) şi 15 lei (elevi, studenţi).

antonio nicholas piculeata bis
Antonio Nicholas Piculeaţă

Născut la New York, într-o familie de muzicieni, micul violonist Antonio Nicholas Piculeaţă şi-a manifestat de la o vârstă fragedă talentul muzical. A început studiul pianului la 6 ani, îndrumat de părinţi. Talentul i-a fost recompensat cu premii la competiţii de profil şi cu aplauze la recitalurile susţinute în organizarea Fundaţiei Culturale „Remember Enescu”. În prezent este elev (anul IV de studiu) la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti.

Ruben Ghidiceanu1_1
Ruben Natan Ghidiceanu

Ruben Natan Ghidiceanu s-a născut în 2007, la Bucureşti. În jurul vârstei de 3 ani, părinţii şi profesori de muzică i-au descoperit o calitate muzicală rară: auzul muzical absolut. În prezent este elev al Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, în clasa a III-a, unde studiază pianul cu prof. Mariana Ilie. Palmaresul său este unul impresionant, cu numeroase premii şi recitaluri susţinute. Unul dintre cele mai importante evenimente muzicale la care a participat a fost Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti: în septembrie 2015, a fost invitat de Centrul Cultural ArCUB să susţină un microrecital în Piaţa Festivalului.

Stefan Pretuleac
Ștefan Pretuleac

Ștefan Pretuleac s-a născut în anul 2001, la Chişinău (Republica Moldova). În prezent este elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. A susţinut recitaluri la Craiova, Sibiu, Sebeş, München (Germania) şi Veneţia (Italia) şi a obţinut rezultate deosebite la alte concursuri de profil. În anul 2014 a evoluat pentru prima dată ca solist concertist, acompaniat fiind de Orchestra Filarmonicii „Oltenia”.

Alexandru Anastasiu este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 2000. În 2002 a obţinut, tot aici, Diploma de Master în interpretare muzicală, iar anul 2007 i-a adus statutul de doctorand al aceleiaşi instituţii. Performanţa sa muzicală îl plasează drept cel mai bun percuţionist din generaţia sa. În anul 2012 a organizat primul festival de vibrafon din lume, cu sprijinul Radiodifuziunii Române, ocazie cu care s-au reunit nume de mare anvergură ale scenelor internaţionale. Începând cu anul 2013, prestigioasa firmă „Mike Balter” din Statele Unite creează modelul de baghete purtând semnătura Alexandru Anastasiu. A activat în orchestre simfonice, grupuri de muzică de cameră, Ansamblul „Game”, iar ca solist a evoluat în concerte ce s-au bucurat de aprecierea publicului şi a criticii. Dezvoltarea personalităţii sale muzicale este completată de abordarea unui gen muzical extrem de rafinat, jazzul

Alexandru Anastasiu3_1
Alexandru Anastasiu

***

În program:

Partea I:

Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară şi orchestră, K. 216 (partea I: Allegro)

Jules Massenet: „Meditaţie” din opera „Thais” pentru vioară şi orchestră (solist: Antonio Nicholas Piculeaţă)

Piotr Ilici Ceaikovski / Alexandru Iosub: Suita „Anotimpurile” – Nr. 4 „Aprilie” (solist: Ruben Natan Ghidiceanu)

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul nr. 1 în Sol minor pentru pian şi orchestră, op. 25 (solist: Ștefan Pretuleac)

Partea a II-a:

Joe Porter: „Traveling Carnival”, concert pentru vibrafon (solist: Alexandru Anastasiu)

Georges Bizet: „Carmen”, Suita nr. 1 pentru orchestră