Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în Trim. 1 2016 un profit net semnificativ de 315,1 milioane lei (70,2 milioane euro), susţinut de performanţa operaţională şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.
Rezultatul operaţional a fost de 330,6 milioane lei cu 15,7% mai redus decât în anul precedent, de 392,3 milioane lei, din cauza veniturilor operaţionale mai mici, aflate sub impactul unei contribuţii mai reduse din derularea creditelor neperformante, marjelor de dobânzi mai scăzute, un mediu de dobânzi scăzute şi o creştere a costurilor datorata plaţii integrale in Trim 1 2016 a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor. „Poziţia BCR este puternică, reflectând soliditatea bilanţului său. Capitalul şi lichiditatea pe care le deţinem, ne permit să finanţăm susţinut şi totodată cu discernământ, gospodăriile şi economia în ansamblu. În acelaşi timp, contextul curent, incluzând cadrul legislativ, generează o serie de provocări ale căror efecte nu pot fi minimalizate. Ne dorim să putem avea succes financiar, alături de clienţii noştri, într-o ţară a cărei prosperitate se bazează pe reguli simple şi clare”, a precizat ieri, Sergiu Manea, CEO al BCR.
„Creşterea sustenabilă a afacerii poate fi generată numai de creşterea sustenabilă a clienţilor”
Pe segmentul de finanţări corporate, noile volume de credite adăugate în bilanţ s-au ridicat la 0,9 miliarde lei, susţinute de o creştere cu doua cifre de la an la an în activitatea de finanţare a companiilor mari. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cota de piaţă de 33% si un portofoliu de peste 7,1 miliarde LEI co-finanţări acordate. Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicata, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori. „Cu toate acestea, preocuparea majoră a BCR priveşte soluţiile comerciale consistente pe care le poate oferi clienţilor săi, bazate pe o înţelegere serioasă a ciclului economic. Creşterea sustenabilă a afacerii noastre poate fi generată numai de creşterea sustenabilă a clienţilor noştri şi sustenabilitatea bugetelor acestora. Astfel, mai întâi de toate, găsim necesar să le mulţumim clienţilor noştri pentru că au ales să facă banking cu BCR, iar mai departe vom continua să lucrăm pentru a înţelege foarte bine scopurile acestora, astfel încât să putem structura cele mai adecvate aranjamente financiare, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.
Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 42,2%
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10,0%, la 459,2 milioane în Trim.1 2015, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă şi un mediu dominat de o rată mică a dobânzii. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 5,7%, la 177,1 milioane lei, de la 167,6 milioane LEI (36,7 milioane EUR) în Trim.1 2015, pe seama veniturilor generate de tranzacţii bancare. Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 42,2%, la 88,1 milioane lei de la 61,9 milioane lei în Trim.1 2015 datorită rezultatelor mai bune obţinute din vânzarea instrumentelor financiare şi a unui efect pozitiv al reevaluării poziţiilor valutare. Venitul operaţional a scăzut cu 1,8% la 736,2 milioane lei de la 749,9 milioane lei în Trim.1 2015, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, parţial compensate de un venit mai ridicat din comisioane şi un rezultat din tranzacţionare mai ridicat. Cheltuielile administrative generale în Trim.1 2016 au ajuns la 405,6 milioane lei , mai mari cu 13,4% comparativ cu 357,6 milioane lei în Trim.1 2015, fiind impactate de plata integrală a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor în Trim. 1 2016, comparativ cu plata pro-rată efectuată în Trim. 1 2015. Ca atare, raportul cost-venit a avansat la 55,1% în Trim.1 2016, faţa de 47,7% în Trim.1 2015.