În mai, la TNC: trei spectacole invitate şi un recital Tudor Gheorghe

0
332

Luna aceasta, scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova primeşte oaspeţi din ţară. Două comedii de succes, o dramă şi un recital pe versurile mai puţin cunoscute ale poetului Adrian Păunescu, susţinut de maestrul Tudor Gheorghe, se alătură spectacolelor din repertoriul curent al instituţiei. Reprezentaţiile îi aduc în faţa publicului pe unii dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi artişti, precum Anca Sigartău, Alexandra Velniciuc, Aurelian Temişan, Dan Tudor, Tudorel Filimon ş.a. Biletele se pot procura de la Agenţia TNC (tel. 0251.413.677) şi au preţuri cuprinse între 30 şi 100 lei.

Untitled-2Joi, 12 mai, de la ora 19.00, în Sala „I.D. Sîrbu”, Asociaţia Culturală „DA” va prezenta o monodramă în interpretarea talentatului actor Dan Andrei, regia lui Alexandru Nagy şi scenografia Mirunei Varodi: „Însemnările unui nebun”, bazat pe celebra nuvelă a lui N.V. Gogol. Spectacolul aduce în atenţie un subiect actual al vremurilor noastre, reuşind să marcheze felul în care dezechilibrul şi nesiguranţa reuşesc să pătrundă în vieţile tuturor. Umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări.

«„Însemnările unui nebun” pune în lumină tulburările psiho-emoționale ale lui Popriskin, funcționar civil din clasa de jos (consilier titular) care nu se poate adapta umilinței sistemul birocratic din Rusia. Experiența sufletească intensă, plină de frustrări, obsesii și vise de avansare pe scara socială, dragostea neîmpărtăşită, confuzia și incertitudinea identității sale fac loc nebuniei. Aceasta se instalează gradual, culminând cu autoîncoronarea ca rege al Spaniei. La final, Popriskin, se declară învins de sistemul nedrept și își imploră mama să-l salveze, chemându-l la ea pe lumea cealaltă», menţionează organizatorii. Preţul unui bilet este 30 lei.

„Un altfel de cabaret” revine la Craiova

Cosmin Seleşi, Aurelian Temişan, Tania Popa, Doina Botiş, Anca Sigartău, Alexandra Velniciuc, Corina Dănilă, Manuela Cara, Monica Davidescu şi Ozana Barabancea revin la Craiova să prezinte „Un altfel de cabaret”. Spectacolul s-a mai jucat aici pe 23 martie şi va fi reluat, la cererea publicului, pe data de 17 mai, de la ora 20.00, în Sala „Amza Pellea”. Biletele au preţuri de 80 şi 100 lei.

Piesa aduce în prim plan o poveste ce pare desprinsă din realitatea contemporană. Acţiunea se petrece într-un mic teatru, al cărui colectiv actoricesc se luptă pentru a  prelungi existenţa instituţiei, lansând un nou spectacol – un amplu cabaret. Directorul teatrului (Mr Tom – Aurelian Temişan) face un împrumut, de la un investitor (Cosmin Seleşi), ca să susţină noul proiect şi să demonstreze astfel că teatrul poate să subziste, cu marile vedete pe care le are. Însă tocmai de la acest aşa-zis partener de afaceri se naşte intriga: finanţatorul îşi doreşte ca spectacolul să eşueze pentru a putea transforma teatrul într-un club de noapte, cu şi pentru bărbaţi. Publicul e cel care va decide ce va merge mai departe şi cui îi va da creditul său. Untitled-1

„Omul cu mârţoaga”, un spectacol încântător

Luni, 23 mai, de la ora 19.00, tot în Sala „Amza Pellea”, puteţi vedea o comedie clasică românească, un amestec de satiră, idealism şi gravitate: „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, în regia lui Dan Tudor. Povestea piesei este pe cât de simplă, pe atât de amuzantă. Arhivarul Chirică, interpretat de Dan Tudor, este un împătimit al curselor de cai. Această pasiune îl face sa cumpere o mârţoagă şi să piardă în urma pariurilor făcute nu numai banii, ci şi încrederea soţiei (Alina Chivulescu), care îl părăseşte şi pleacă împreună cu un fost prieten, Nichita (Marius Bodochi), ca şi încrederea tuturor celor de care într-un fel sau altul depinde soarta sa şi a copiilor săi: directorul şcolii (Tudorel Filimon), proprietarul calului (Andrei Duban) şi inspectorul general (Orodel Olaru). Singurii oameni care îi rămân alături sunt Varlam, cel mai devotat prieten (Dragoş Ionescu), şi Fira, servitoarea (Afrodita Androne). Finalul spectacolului este cuceritor! Gloaba cumpărată de Chirică ajunge să câştige la curse, Chirică se îmbogăţeşte, iar celelalte personaje încearcă să-i intre în graţii. Farmecul deosebit al interpretării actorilor, comicul absurd, ca şi de situaţie al autorului George Ciprian, precum şi rafinatul desen regizoral fac din „Omul cu mârţoaga” un spectacol încântător. Preţul unui bilet este de 75 lei.

„Declaraţie de dragoste” pe versurile lui Adrian Păunescu

Cel mai recent spectacol al maestrului Tudor Gheorghe va fi prezentat şi la Craiova, după ce – potrivit site-ului artistului – în martie a putut fi aplaudat la Braşov, Buzău, Focşani, Bacău, Botoşani, Suceava, Iaşi, Roman şi Carei. Intitulat „Declaraţie de dragoste” şi realizat pe versurile mai puţin cunoscute ale poetului Adrian Păunescu, recitalul va fi susţinut marţi, 25 mai, de la ora 19.00, în Sala „Amza Pellea”. Încă mai găsiţi bilete, la preţul de 75 lei.

„A venit momentul să ne aplecăm asupra operei acestui mare poet român. Sunt curios să văd ce impact va avea spectacolul pe versurile lui Adrian Păunescu. Este o generaţie care a crescut, prin Cenaclul Flacăra, cu poezia lui Păunescu, dar mai puţin cu poezia lui de dragoste… Poezia de dragoste a lui Păunescu este cântată de folkişti… Este altceva. Cinste lor, tuturor celor care au pus mâna pe o chitară şi i-au cântat poezia! Dar s-au oprit, din păcate. Nu şi-au continuat drumul, au rămas cu 25 de cântece pe care le cântă în diverse tonalităţi. N-au mai fost creativi. Păunescu îi îndemna, îi biciuia, îi obliga…”, a declarat maestrul Tudor Gheorghe.