În centrul istoric se pun la punct ultimele detalii pentru inaugurarea care va avea loc pe 15 mai. Constructorul Recon spune, de pe acum, că proiectul este foarte frumos și recepția va fi fără cusur dat fiind faptul că a primit deja aprecieri de la craiovenii care au trecut deja pe străzile grupate în jurul Lipscaniului.
Până la recepția finală mai sunt doar 10 zile, timp în care constructorul Recon se grăbește să pună la punct absolut toate detaliile pentru ca lucrarea să arate impecabil. Întrebat dacă are emoții pentru momentul în care proiectul va fi luat la puricat de beneficiar, în speță de Primăria Craiova, șeful de șantier a spus că investiția a ieșit oricum ca la carte. „Nu avem emoții și nici măcar motive de îngrijorare în această privință. Craiovenii s-au plimbat de nu știu câte ori prin centrul vechi și au avut numai cuvinte de laudă. Sunt convins că nici autoritățile nu vor avea nimic să ne reproșeze, cu atât mai mult cu cât noi acum luăm la mână tot proiectul și vedem ce mai trebuie făcut până atunci”, a declarat Victor Golfiță, șeful de lucrări.
Fântânile sunt scoase la probă
De altfel, la sfârșitul acestei săptămâni, Recon își va ridica organizarea de șantier din actuala Piață Buzești și se va considera că proiectul a fost încheiat. Până atunci, pe strada „Theodor Aman” și în piața respectivă, se impregnează granitul cu o rășină specială care fixează plăcile de granit și nu îi dă voie apei să pătrundă printre rosturi. Tot pe aceste străzi, se montează și spoturi luminoase în jurul băncilor. Potrivit șefului de șantier, chiar astăzi ar urma să fie puse în funcțiune, dar numai pentru o perioadă de probă, fântânile arteziene. «Fântânile sunt montate deja pe strada „Theodor Aman”, iar mâine (n.r. – astăzi) le vom face proba. Nu le vom lăsa, totuși, să funcționeze, urmând să fie și ele pornite odată cu inaugurarea centrului», a mai spus Golfiță.
Toată zona veche va fi supravegheată video
Un alt detaliu care urmează să fie pus la punct este și rețeaua de camere video cu care va fi supravegheat centrul istoric. Toată zona veche a Craiovei va fi monitorizată cu un număr de camere video care au și fost montate. „Camerele au fost amplasate pe pozițiile pe care ni le-a indicat municipalitatea și, în aceste zile, urmează să le racordăm la rețeaua de supraveghere a orașului”, a mai spus șeful de șantier. Monitorizarea cu ajutorul acestor camere video se face de către Poliția Locală. Tot în aceste zile, centrul istoric al Băniei va fi conectat la sistemul public de iluminat pe care compania CEZ l-a trecut în subteran pentru a debarasa fațadele clădirilor de pădurea de cabluri. Până acum, zona veche a orașului a fost iluminată cu ajutorul unui sistem provizoriu.
Statuile de epocă se lasă așteptate
Se lucrează de zor și la terminarea lucrărilor de modernizare a toaletei publice din „English Park”. Ieri, se muncea la instalarea balustradei pe scara de acces către cele două grupuri sanitare care au fost deja reabilitate. În centrul vechi au fost montate și cele patru info-chioșcuri, dintre care două electronice și două sub formă de coloane publicitare. Ultimele care nu au ajuns, deocamdată, în centrul istoric sunt statuile de Belle Epoque pe care Primăria Craiova dorește să le amplaseze în Piața Femina și Piața Buzești. Constructorul spunea ieri că va pregăti amplasamentele, montând inclusiv reflectoarele care le vor ilumina, urmând ca obiectele de artă să fie aduse ulterior.