Infecţiile din spitale îmbolnăvesc mii de pacienţi

0
287

În fiecare an, mii de pacienţi care se internează în spitalele româneşti pentru a fi trataţi de diverse afecţiuni află că s-au ales cu o altă boală chiar în unitatea sanitară. Infecţiile intraspitaliceşti au devenit în ultimii ani o adevărată problemă de sănătate publică în România,  prin lipsa acută de personal medical şi reducerea bugetelor alocate prevenţiei şi controlului infecţiilor în mediul spitalicesc şi consumul exagerat şi eronat de antibiotice, cu generarea unui nivel extrem de ridicat al rezistenţei bacteriene.

Cele mai multe infecţii nosocomiale s-au înregistrat în secţiile de chirurgie, pediatrie, nou-născuţi, obstetrică şi Anestezie Terapie Intensivă. În privinţa tipurilor de infecţie depistate, mai des întâlnite au fost cele în plagă chirurgicală, infecţiile de tract digestiv, septicemie sau infecţiile respiratorii. Problema infecţiile intraspitaliceşti rămâne, de altfel, una de actualitate pentru toate sistemele de sănătate din lume. Pe plan mondial, numărul afecţiunilor căpătate de pacienţi în spitale este încă unul foarte mare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, media este de aproximativ 9-10% din numărul total de pacienţi internaţi.

Cele mai multe infecţii nosocomiale, în secţiile de chirurgie

România a participat, în urmă cu trei ani, la studiul european de prevalenţă de moment a infecţiilor nosocomiale, ceea ce a permis şi estimarea rezistenţei germenilor implicaţi în această patologie şi modul de utilizare a antibioterapiei în spitale. În studiu au intrat, timp de o lună, toţi pacienţii internaţi în cele zece spitale participante, indiferent de secţie (inclusiv cei din neonatologie). 68 din totalul celor 2.417 pacienţi internaţi au dezvoltat cel puţin o infecţie nosocomială, aşa încât prevalenţa a fost de 2,81%. Numărul mediu de infecţii nosocomiale per pacient a fost de 1,13, mai redus comparativ cu media europeană, fie din cauza subraportării infecţiilor nosocomiale, fie datorită caracterului mai puţin invaziv al medicinei din România.

Un procent de 42,6% din totalul cazurilor a provenit din departamentele de Terapie Intensivă, 39,7% din secţiile chirurgicale şi 11% din cazuri au fost internate în secţii medicale. Peste jumătate din infecţiile nosocomiale a apărut în prezenţa unor dispozitive medicale invazive. Din punctul de vedere al clasificării infecţiilor, au predominat infecţiile de plagă postoperatorie (23%), urmate de pneumonii (21%), infecţii urinare (18,2%), bacteriemii/septicemii (11,8%) şi infecţii digestive (8%). Speciile patogene cel mai frecvent izolate au fost Staphylococcus aureus (19%), Klebsiella pneumoniae (13,5%) şi Acinetobacter baumanii (12%), cu pondere mai ridicată a bacililor gram-negativi (51%) versus cocii gram-pozitivi (28%). În anul 2013, în sistemul sentinelă din România au fost înregistrate 366 cazuri de infecţii nosocomiale (93 de plagă chirurgicală şi 273 infecţii în secţiile de Terapie Intensivă), cu o rata medie de incidenţă de 0,44% externaţi pentru plaga chirurgicală şi 4,66% externaţi pentru infecţiile nosocomiale din ATI. Acinetobacter baumanii a predominat ca agent etiologic în rândul pacienţilor supuşi terapiei intensive.

Campanie a DSP Dolj

În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Dolj împreună cu Spitalele din judeţ şi cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de Familie, Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor Dolj şi  Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova celebrează astăzi, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Iniţiativa anuală este parte a efortului major global coordonat de OMS, care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor nosocomiale, care, frecvent, pun viaţa în pericol. Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul îngrijirilor medicale care să demonstreze că igiena mâinilor este punctul de plecare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor. Elementul central al campaniei este faptul că toţi profesioniştii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate trebuie să-şi spele mâinile la momentul potrivit si în mod corect.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce infecţiile nosocomiale.