Victor Ponta a promis noi comenzi pentru Avioane Craiova

0
80

Premierul Victor Ponta s-a aflat, sâmbătă, la Craiova, unde a participat la mitingul pentru lansarea candidaților la alegerile europarlamentare de pe 25 mai. Șeful Guvernului și-a început însă vizita la trei dintre fabricile din Bănie, la fiecare dintre acestea promițând sprijin din partea Guvernului. Trenurile electrice produse de Softronic vor ajunge în dotarea infrastructurii feroviare a țării, iar fabrica de Avioane de la Craiova va primi comenzi pentru reparația de avioane militare. Investitorul turc „Eti”, care și-a așezat fabrica de biscuiți în parcul industrial de la Craiova, a primit un ajutor de stat de 6,3 milioane de euro, premierul Victor Ponta reînnoind sâmbătă promisiunea că ar putea să mai primească încă o sumă de la buget dacă își extinde fabrica.  

Vizita prim-ministrului a început la fabrica de locomotive Softronic, unde a admirat trenul electric care a fost produs aici. Victor Ponta, alături de mai mulți miniștri și parlamentari de Dolj, s-a plimbat prin fabrică și a urcat în vagoanele trenului, testând aparatura de semnalizare sonoră și luminoasă din locomotivă. Premierul României i-a felicitat apoi pe constructori pentru acest proiect și a promis că un astfel de tren ar putea să intre în dotarea infrastructurii căilor ferate române atunci când se va pune problema unor achiziții. „Eu vreau să îi felicit pe oamenii care chiar fac un lucru extraordinar. Nu m-am îndoit că, în Oltenia și la Craiova, se pot face lucruri extraordinare, dar mă bucur când le văd. O să fiu foarte onorat și mândru aici atunci când acest proiect face primul drum adevărat și iese din hală. Eu sunt convins că atunci când va fi oferta de la Craiova și o ofertă de oriunde din străinătate, cea de aici va fi mai ieftină ca bani și exact la aceleași standarde. Nu pot pronunța cine va câștiga licitația, dar pot să spun că sunt convins că vor fi cei mai buni. Mi-aș dori nu doar să susținem industria românească, ci mai ales să îi sprijinim prin faptul că avem încredere în ceea ce pot să facă aici”, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a urcat în avionul IAR 99 Șoim

Victor Ponta a mers apoi la Fabrica de Avioane Craiova, unde le-a promis angajaților de aici că vor primi comenzi pentru reparația unor alte avioane astfel încât aceștia să își poată lua salariile la timp. Premierul României a fost întâmpinat de liderul de sindicat Victor Peța și a fost condus în hala în care sunt expuse cele două avioane modernizate la Craiova. În fața muncitorilor, Victor Ponta a anunțat că a fost suplimentat bugetul MApN, iar acest lucru înseamnă și mai multe comenzi spre fabrica de avioane de aici: „Am luat deja decizia de a mări bugetul Ministrului Apărării cu 700 milioane de lei pentru modernizarea și întreținerea echipamentului militar. Am venit să le dau vestea și celor de la Craiova, în urma discuțiilor cu ministrul Apărării. Vor avea în continuare comenzi, ceea ce e important pentru că, până în 2012, nu aveau nici comenzi, nici salarii, nici nimic. Aceeași veste bună este valabilă și pentru alte unități de producție din România, alte tipuri de aviație și de echipament militar, în așa fel încât vreau să fim cât de bine pregătiți se poate”. Premierul Victor Ponta a accentuat faptul că există probleme la granița de răsărit, în Ucraina, și România trebuie să fie „capabilă, alături de aliații noștri din NATO, să asigure în totalitate siguranța teritoriului și a populației”. Victor Ponta a urcat, apoi, la manșa avionului IAR 99 Șoim, ajutat fiind cu instructajul care a venit din partea unui pilot.

Turcii de la Eti doresc să-și extindă fabrica

La fabrica de biscuiți „Eti”, pe care compania turcească o dezvoltă în Parcul Industrial Craiova, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu investitorul străin. „Biscuim și noi ceva, Olguța?”, au fost primele cuvinte pe care Victor Ponta i le-a adresat primarului Olguța Vasilescu, cea care i-a convins pe turci să-și așeze afacerile și la Craiova. Șeful Guvernului i-a spus investitorului că dorește să știe unde au ajuns banii care au fost acordați de la bugetul de stat ca ajutor pentru firma Eti. Acesta l-a întâmpinat pe premier cu un tort tradițional turcesc și i-a prezentat macheta viitoarei linii de fabricație pentru biscuiți și produse de patiserie care urmează să se realizeze aici în decursul acestui an. Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, i-a spus apoi premierului Victor Ponta că turcii ar dori să se extindă, dar că, deocamdată, nu mai există teren în parc. „Ei și-ar dori să fie găzduiți în aceeași locație pentru că aici există toate utilitățile. Avem o variantă pentru încă o suprafață, dar sunt niște probleme cu suprapunerea unor proprietari”. Victor Ponta i-a pasat vicepremierului Liviu Dragnea această problemă, solicitându-i să se ocupe de rezolvarea acestui aspect. Fabrica de biscuiți „Eti” este un proiect de 35,5 milioane de euro, dintre care, din surse proprii, sunt 29,26 milioane de euro și un ajutor de stat de 6,3 milioane de euro. Vor fi create 350 de locuri de muncă.

Reconstrucția stadionul „Ion Oblemenco” va începe în toamnă

Premierul Victor Ponta a anunțat, la mitingul de la Sala Polivalentă, că se va construi un spital regional cu fonduri europene la Craiova. „Am luptat împreună cu ministrul Fondurilor Europene ca, din cele 500 milioane euro care sunt alocate pentru infrastructura sanitară pentru spitale regionale – erau doar două spitale regionale puse acolo, Clujul şi Iaşiul – să construim și spitalul regional Craiova”, a spus prim-ministrul Victor Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea a promis și el, tot în fața simpatizanților, că va fi reconstruit stadionul „Ion Oblemenco” cu fonduri de la Guvern. Valoarea alocației pentru Craiova va fi, potrivit lui Dragnea, de 55 milioane de euro, iar lucrarea va începe chiar din acest an. „Un proiect pe care îl merită Craiova, dar și Oltenia, Stadionul de 30.000 de locuri în valoare de 55 de milioane de euro. Va fi cel mai frumos, este un vis al Olteniei, o datorie de suflet a Guvernului pe care și-o achită pentru ca în acest loc să renască legenda Universitatea Craiova. Azi am fost la stadion și am anunțat în mod oficial că stadionul începe. Pe 26 iunie vom deschide concursul de soluții și, în toamnă, vor începe lucrările”, a anunțat Liviu Dragnea.