Fără precedent: Judecătoria din Calafat a soluţionat o contestaţie fără citarea părţii incriminate

0
387

Organizaţia Locală a PSD Desa a depus, la data de 28 aprilie a.c., la Biroul Local de Circumscripţie Electorală Desa, lista cu candidaţii pentru alegerile locale din 10 iunie a.c., care a fost afişată a doua zi, adică pe 29 aprilie a.c. Pe 2 mai a.c., Partidul Forţa Civică a contestat, la Judecătoria Calafat, lista de candidaţi a PSD Desa, pe motiv că femeile nu sunt reprezentate. În aceeaşi zi, Judecătoria Calafat a admis contestaţia Partidului Forţa Civică şi a respins lista de candidaţi a PSD Desa. Social-democraţii de la Desa au avut la dispoziţie 24 de ore pentru recurs. Ieri, la ora 13.30, Tribunalul Dolj a judecat recursul şi a dat câştig de cauză Organizaţiei Locale a PSD Desa.

O interpretare ilogică, în afara cadrului legal

Contestaţia formulată de Partidul Forţa Civică s-a judecat fără citarea PSD Desa, astfel că această entitate a fost lipsită în mod grosolan de exercitarea dreptului de apărare, consacrat în legislaţia naţională şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Soluţia Judecătoriei Calafat a încălcat dreptul constituţional al candidaţilor de pe lista respectivă de a fi aleşi. Prevederile art. 6 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care s-a făcut trimitere,  stipulează următoarele: „Candidaturile pentru consiliile locale şi consiliile judeţene, precum şi cele pentru primari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene se propun de partidele politice sau de alianţele politice constituite potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003. Se pot depune candidaturi şi de către alianţele electorale constituite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute la art. 7, precum şi candidaturi independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe”. Textul menţionat instituie o normă de recomandare şi nu o normă sancţionatorie, în sensul că, dacă nu sunt trecute femei, să se anuleze toate candidaturile pentru respectiva autoritate locală. Din analiza conţinutului normativ al Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare rezultă că legiuitorul a prevăzut expres cazurile care atrag respingerea candidaturilor pentru fiecare situaţie în parte, indicându-se sancţiunea aplicabilă în caz de nerespectarea normei legale. Ori, Judecătoria de la Calafat a adăugat de la sine un nou caz nereglementat de lege, de respingere a candidaturilor unei formaţiuni politice. Considerăm că modalitatea în care s-a judecat contestaţia Partidului Forţa Civică la Judecătoria Calafat este un caz clar de antrenare a răspunderii disciplinare, atât sub aspectul nerespectării normelor de procedură, cât şi al interpretării textului legii. A judeca o cauză, fără citarea părţii, ale cărei drepturi sunt puse în discuţie, şi care pot fi pierdute printr-o sentinţă, constituie o gravă greşeală. Legiuitorul a prevăzut că hotărârea pronunţată în cazul unei contestaţii nu se comunică, dar în nici un caz prin aceasta nu se poate înţelege că partea nu trebuia să fie citată.

Contestaţia nu a fost depusă în termenul legal, de cel mult 48 de ore

Dacă partea incriminată, în speţă PSD Desa, ar fi fost citată, ar fi putut să aducă la cunoştinţa instanţei faptul că Partidul Forţa Civică a depus contestaţia tardiv, adică la 72 de ore de la afişarea listei de candidaţi, în condiţiile în care art. 52, alin 1 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare prevede un termen de cel mult 48 de ore: „Acceptarea de către biroul electoral de circumscripţie a unei candidaturi poate fi contestată de către cetăţeni, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea candidaturii”. Biroul Local de Circumscripţie Electorală Desa a afişat lista cu candidaţii a PSD Desa pe 29 aprilie a.c., iar Partidul Forţa Civică a depus contestaţia la Judecătoria Calafat pe 2 mai a.c.

Tribunalul Dolj a dat câştig de cauză PSD Desa

Nimeni nu poate crede că PSD Desa promovează misoginismul. Dar poate exista o situaţie cum este cea actuală, încât organizaţia menţionată să nu aibă în rândurile ei femei care să întrunească condiţiile de a deveni ales local. De la această margine a lucrurilor la raţionamentul de-a dreptul infirm al instanţei în cauza de faţă este cale lungă. Şi dacă aşa se judecă o contestaţie banală, ne imaginăm cum se soluţionează cauze mai complexe de competenţa instanţei. Că hotărârea Judecătoriei Calafat a fost una eronată o demonstrează decizia Tribunalului Dolj, care a dat câştig de cauză Organizaţiei Locale a PSD Desa. „Hotărârea pronunţată în recurs este definitivă şi irevocabilă”, conform art. 52, alin. 7 Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În concluzie, PSD Desa are listă cu candidaţi pentru funcţia de consilieri locali, la alegerile din 10 iunie a.c.