Stresul de zi cu zi şi condiţiile de trai precare plasează bolile de inimă pe primul loc în judeţul Dolj în ceea ce priveşte cauzele de deces. În plus, tot mai mulţi pacienţi care trec pragul spitalelor doljene sunt diagnosticaţi cu afecţiuni grave ale aparatului circulator.
În judeţul Dolj, atât în mediul rural, cât şi în cel urban bolile de inimă sunt cele care afectează cu precădere populaţia. Aşa se face că pe primele trei locuri la capitolul afecţiuni medicale se situează decesele cauzate de bolile aparatului circulator, urmate de tumori şi boli ale aparatului respirator. Practic, în anul 2009, ultimul pentru care există o statistică în acest sens, 67,91% din cauzele de deces medicale erau legate de boli ale aparatului circulator. Mai exact, 6.699 de doljeni au murit în acel an din cauza bolilor cardiovasculare. În ceea ce priveşte răspândirea acestor afecţiuni în mediul rural doljean din evidenţele cabinetelor medicilor de familie reiese că 39 de localităţi au la capitolul hipertensiune arterială valori ale indicelui peste limita superioară a intervalului de încredere. Pe primul loc se situau, în 2009, comunele Bulzeşti – 19,87%, Urzicuţa – 18,40%, Goicea – 17,95%, Bratovoieşti – 17,88% şi Bucovăţ – 17,09 %. Pentru cardiopatie ischemică cronică, în schimb, pe primele cinci locuri se clasau localităţi precum Botoşeşti Paia, Sopot, Gherceşti, Ghindeni şi Malu Mare.
Stresul, alimentaţia nesănătosă şi sărăcia, cauze determinante
De Ziua Naţională a Inimii, sărbătorită în fiecare an pe data de 4 mai medicii avertizează că factorii de risc cei mai importanţi pentru apariţia bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun. Aceştia sunt responsabili pentru aproximativ 80% dintre afecţiunile coronariene şi cerebrovasculare. În opinia specialiştilor, bolile cardiovasculare reflectă pe de altă parte schimbările majore de ordin politic, economic şi cultural, aşa cum ar fi globalizarea, urbanizarea sau îmbătrânirea populaţiei. Nu degeaba, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global. De altfel, se estimează că până în anul 2030 la nivel mondial aproximativ 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza bolilor cardiovasculare, în special prin afecţiuni miocardice şi accidente vasculare cerebrale. După toate estimările, aceste două afecţiuni vor rămâne şi pe viitor principalele cauze de deces.
Sunt organizate mai multe evenimente sportive
Anul acesta, Ziua Naţională a Inimii pune accent pe mişcarea pentru sănătate, sub sloganul „Aleargă pentru inimă, sănătate şi viaţă!”. Toate acestea în concordanţă cu recomandările Societăţii Europene de Cardiologie, care prevăd mişcare zi de zi timp de 30 de minute. În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Direcţia pentru Sport şi Tineret Dolj, Asociaţia „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III”, Asociaţia pentru Sănătate şi Educaţia Familiei Dolj şi Primăria municipiului Craiova – Serviciul medical, creşe, grădiniţe organizează mai multe evenimente sportive pentru zilele următoare. Astăzi, începând cu ora 10.00, în Parcul „Nicolae Romanescu” are loc Crosul „Gheorghe Bibescu” – Crosul Inimii, organizat de Direcţia pentru Sport şi Tineret Dolj şi Primăria Craiova – Serviciul medical, creşe, grădiniţe. De asemenea, mâine se vor desfăşura Crosurile sănătăţii, organizate de Asociaţia „Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III” la Segarcea, Filiaşi, Bechet şi Dăbuleni, iar luni, 9 mai a.c., la Calafat.
„Suntem încrezători că aceste crosuri pot contribui la evoluţia ca efort şi mentalitate de la cele câteva zeci de entuziaşti de astăzi la sute şi mii de alergători pentru sănătate, tineri şi vârstnici, în viitorul apropiat. Prin aceste evenimente ne propunem să convingă concetăţenii noştri să vină în parc din simpla dorinţă de a se simţi mai bine, mai voioşi, imuni la stresul vieţii zilnice, mai generoşi şi mai performanţi la muncă şi în familie”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Tot cu această ocazie personalul medical al Direcţiei de Sănătate Publică va efectua măsurători de tensiune arterială, de greutate şi procentaj de grăsime corporală, va distribui reviste, cărţi şi pliante de sănătate.
Felicitari pentru articol ! Daca ne-ati putea informa unde se gasesesc amplasate aceste centre de testare si pe ce perioada.
Comments are closed.