Apel la unitate şi coeziune în cadrul politicii europene de migraţie

0
400

Au început “Zilele de studiu” de la Palermo, eveniment organizat de EPP, cel mai important grup politic din cadrul Parlamentului European. Ieri s-a desfăşurat o primă etapă din acest eveniment, care se doreşte a fi unul la un nivel înalt. România este reprezentată de europarlamentarii Marian Jean Marinescu, Theodor Stolojan, Monica Macovei, Elena Băsescu şi Sebastian Bodu. Acţiunea se va încheia mâine, cu toate concluziile ce au rezultat de-a lungul acestor zile şi ele vor fi făcute publice de comisarul european Jose Manuel Barosso şi Joseph Daul, preşedintele EPP. Printre cele mai  acide subiecte se numără securitatea, ocuparea forţei de muncă şi lupta împotriva Mafiei. Ieri s-a discutat despre “Reconsolidarea parteneriatului în Mediterană: Un răspuns la crizele din lumea arabă şi nordul Africii”. Au fost prezenţi preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, Joseph Daul, preşedintele EPP, Victor Orban, premierul Ungariei, Lawrence Gonzi, prim-ministrul Maltei, şi Abbas El Fass, premierul Marocului.

Pentru că numărul personalităţilor a fost unul semnificativ, traficul a fost paralizat, ieri, la Palermo, mai exact în zona de Via Messina Marine. Drumul care ducea la hotelul „San Paolo”, unde s-a organizat evenimentul, a fost închis, iar politia s-a desfăşurat în trepte şi a împiedicat accesul la zonă. Au fost dislocate mai multe dube de poliţie parcate de-a lungul axei care conducea la hotel. Evenimentul fiind mediatizat în presa siciliană, s-a aflat rapid faptul că va fi prezent şi premierul Silvio Berlusconi, motiv pentru care s-a strâns numaidecât un număr de protestatari, care fluturau steaguri roşii. Aceştia s-au calmat doar atunci când au aflat că, din motive obiective, premierul Italiei nu mai poate participa la acest eveniment. Deşi s-au scandat sloganuri împotriva premierului Silvio Berlusconi, protestul a fost paşnic.

Două categorii de refugiaţi

Preşedintele Joseph Daul a precizat chiar în prezenţa prim-ministrului marocan faptul că în urmă cu câteva luni nu se anticipa un conflict armat în Libia şi exista şi o rezoluţie ONU, pentru că în alte condiţii “s-ar fi intervenit şi prevenit o baie de sânge acolo”. Revenind la efectele imigraţiei şi neliniştii în multe ţări nord-africane, Joseph Daul a făcut un apel la unitate şi coeziune în cadrul politicii europene de migraţie. El a spus: “Noi trebuie să căutăm o abordare comună a ajutorului comun de dezvoltare, inclusiv şi de gestionare a provocării umanitare, cum ar fi fluxul masiv de refugiaţi la Lampedusa…”. Preşedintele EPP mai spus în încheiere că, uitându-se la locul Europei în lume, crede că acest continent trebuie să joace un rol deplin. “Trebuie să avem o contribuţie importantă în domenii precum economie, securitate, energie, schimbările climatice şi, nu în ultimul rând, politica de securitate. Noi, europenii, împreună cu multe alte ţări trebuie să facem toate acestea, să luptăm pentru securitatea cetăţenilor noştri şi mai ales pentru valorile noastre – pacea, libertatea, toleranţa, solidaritatea, statul de drept şi demnităţile umane”, a conchis Joseph Daul. O intervenţie interesantă a avut-o pe marginea acestui subiect europarlamentarul român Marian Jean Marinescu, care a spus că vorbim de două categorii de refugiaţi, cei economici şi cei politici; pentru cei din urmă se aplică drepturile omului, pentru prima categorie trebuie să se creioneze reguli noi, europene.