Direcţia Judeţeană de Sport Dolj şi-a prezentat proiectele

0
477

Direcţia Judeţeană de Sport (DJS) Dolj organizează, în perioada aprilie – octombrie 2022, o serie de proiecte menite să susţină participarea unui număr cât mai mare de persoane la activităţi sportive. Întregul program a fost prezentat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, la Sala Polivalentă din Craiova, de directorul executiv al DJS Dolj, Alina Ionescu. Unele programe sunt în premieră, altele îşi continuă drumul, după pandemie. Oricum, mesajul este clar: “Toată lumea la sport!”. Manifestările vor debuta mâine, 6 aprilie, cu un “Flash Mob”, pe stadionul de Atletism din Craiova.

DJS Dolj trece printr-o perioadă de schimbare, mai ales după pandemia de COVID – 19, care a avut şi repercusiuni, la nivel organizatoric, prin restructurarea ministerelor. Oricum, îşi va desfăşura activitatea. În acest fel, astăzi, într-o conferinţă de presă, Alina Ionescu, director al instituţiei, a prezentat planurile ce urmează a fi puse în aplicare. “Suntem în schimbare, la nivel organizatoric. Vom fi Departament strict de sport, cealaltă componentă, a tineretului , urmând să treacă la Ministerul Familiei. Avem multe acţiuni în derulare, prima fiind chiar mâine. Este vorba de un “Flash Mob” – dedicat Zilei Internaţionale a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace, care va fi organizat , începând cu ora 11.00, la Stadionul de Atletism din Craiova. Sute de copii, de la cluburile sportive din Bănie, sunt invitaţi să se alăture iniţiativei noastre de a marca această sărbătoare”, a precizat Alina Ionescu.

Program amplu al DJS Dolj

Programul este unul amplu, foarte bine structurat, pe care îl prezentăm . Astfel,  una dintre acţiuni  se numeşte “Unde duc copilul la sport” –  aplicaţie integrată în site-ul Direcţiei Judeţene de Sport Dolj, sportdolj.ro, care se adresează părinţilor care doresc să îndrume copilul către practicarea unui sport. Aceasta este grupată pe categorii legate de vârsta copilului şi sportul vizat, fiind structurată în funcţie de locaţia fiecărui club sportiv. În acest fel, doritorii vor avea acces rapid la baza de date a fiecărei ramuri sportive.  Aplicaţia este în continuă dezvoltare, fiind deschisă tuturor structurilor sportive care organizează cursuri de iniţiere în diferite ramuri sportive. Alt proiect  este “Sport în familie” – care va demara în data de 9 aprilie 2022, urmând să fie finalizat în septembrie 2022 şi se adresează copiilor între 3 ani şi 10 ani, însoţiţi de părinţi şi bunici. Consilierii sportivi au gândit trasee aplicative dar şi o serie de activităţi sportive menite să îi încurajeze pe participanţi să practice sport constant. Activităţile se vor desfăşura în Parcul “Nicolae Romanescu”, în zona “Foişor”, în fiecare zi de sâmbătă, începând cu ora 11.00. La acestea se adaugă “Senior Sport” – program care  include o desfășurare periodică (de două ori pe săptămână) a unor activități fizice concepute în mod specific pentru persoanele în vârstă, precum mersul activ, exerciţii de gimnastică, exerciţii de echilibru, antrenamentul de forță musculară, stretching sau alte tipuri de activități de pregătire fizică în vederea îmbunătățirii funcției cardiovasculare, a forței musculare, incluziunea socială. Acesta se va desfăşura, în perioada aprilie – octombrie 2022, în Parcul “Nicolae Romanescu” – în fiecare zi de marţi, ora 9.00 şi Grădina Botanică –  în fiecare joi, ora 9.00. Nu în ultimul rând, este vorba despre “Voluntar pentru sport” – proiect dedicat persoanelor din judeţul Dolj care doresc să participe, în calitate de voluntari, la organizarea acţiunilor sportive desfăşurate de către Direcţia Judeţeană de Sport Dolj. Fiecare aplicant va beneficia de încheierea unui contract de voluntariat, urmând a fi implicat în activităţile sportive.

Apel pentru practicarea sportului

Derularea acestor proiecte implică şi contribuţia altor instituţii ale statului. Se vorbeşte şi despre reconfigurarea unor competiţii şcolare între instituţiile de învăţământ , de la nivel preuniversitar până la cel superior. “Suntem într-un strâns parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, pentru derularea unor competiţii şcolare, cu mai multe ONG-uri, precum şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Dolj. Ne adresăm tuturor pentru a atrage copiii la sport. Vorbim aici de părinţi, în primul rând, de cadre didactice şi de alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului. Vorbesc de părinţi, în principal, deoarece trebuie să conştientizeze beneficiile care vin din practicarea unui sport din partea copiilor, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea”, a mai spus Alina Ionescu.