Salubritatea plătește greșeala DSP?

0
392

Direcția de Sănătate Publică Dolj a dat publicității, astăzi, un comunicat, “urmare a multiplelor sesizări din presa scrisă şi social-media legate de modul de dezinfecţie a scărilor de bloc, trotuarelor şi străzilor din municipiul Craiova. În data 24.03.2020, SC Salubritate Craiova SRL a solicitat consultanță la DSP Dolj cu privire la utilizarea unui biocid pentru acţiunea de dezinfecție a scărilor de bloc şi dezinfecție exterioară a străzilor sau trotuarelor. Personalul de specialitate care a analizat solicitarea a încadrat produsul biocid în altă categorie decât cea în care este clasificat în Registrul Național de Evidență a Produselor Biocide. Respectivul produs nu are indicaţie pentru dezinfecția spațiilor locuibile şi nici pentru dezinfecție exterioară a străzilor sau trotuarelor, ci este pentru uz veterinar. Avizul a fost eliberat, în mod eronat, în data de 25.03.2020.

În data de 31.03.2020, Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății a dispus la nivel național un control tematic la producătorii, deținătorii de avize și utilizatorii de produse biocide care se desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 01.04 – 29.05. 2020. În cadrul acestei acţiuni tematice de control, în data de 03.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că în cursul acţiunii de dezinfecție a scărilor de bloc se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare. Menţionăm că S.C. Salubritate Craiova S.R.L. este autorizat pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare s-a impus măsura sistării activităţii de dezinfecție și sancționarea contravenţională a unităţii. Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova.

În urma sesizării adresate de Primăria Craiova Instituției Prefectului Dolj, DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care s-a răspuns la solicitarea de consultanță a societății SC Salubritate Craiova SRL. Rezultatul anchetei și măsurile luate vor fi comunicate la finalizarea cercetărilor”.