Un craiovean şi-a regăsit câinele maidanez, pe Fredi, chiar la târgul de adopţii ce a fost organizat, ieri, de SC Salubritate Craiova. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Animalelor fără Stăpân, autorităţile locale au deschis porţile adăpostului canin de la Breasta, astfel că toţi cei 200 de câini au avut şansa să fie vizitaţi la cuşti (adopţia se poate face şi la distanţă), iar persoanele interesate să-şi aleagă căţelul care li s-a lipit de suflet. Din păcate, iubitorii de animale au fost foarte puţini. Reprezentanţii Salubrităţii au precizat însă că vor continua cu organizarea unor astfel de evenimente, scopul fiind de a promova adopţiile canine şi de a-i responsabiliza pe proprietarii de animale să nu-şi mai abandoneze câinii.
O întâlnire emoţionantă a avut loc, ieri, la adăpostul canin de la Breasta. Profitând de târgul de adopţii, care a fost organizat de SC Salubritate Craiova de Ziua Internaţională a Câinilor fără Stăpân, un craiovean a venit să-şi caute câinele maidanez. Echipele de ecarisaj ridicaseră patrupedul în urmă cu două săptămâni de pe o stradă din Filiaşi, acolo unde omul deţine o căsuţă. Angajaţii adăpostului l-au ghidat spre primul şir de boxe, acolo unde, de regulă, sunt cazaţi câinii ridicaţi din acest oraş. Nu i-a trebuit mult timp să îşi dea că nu era nici urmă de Fredi, câinele maidanez pe care îl pripăşise pe lângă casă şi pe care îl şi botezase astfel. „Caut un căţel negru, cu urechi mari, care era prietenul meu. Am o căsuţă la Filiaşi şi acum două săptămâni, când am trecut pe acolo, mi-au spus vecinii că au venit hingherii şi mi-au luat căţelul. Mi-au confirmat şi domnii de aici că au avut acţiune pe Filiaşi”, spunea, cu dezamăgire în glas, domnul, care s-a recomandat Marius.
În căutarea lui Fredi
În cuştile pe care le-a luat la rând, se aflau câini de toate taliile, grupaţi după data la care au fost capturaţi. Ziua respectivă este scrisă pe o plăcuţă, regula fiind ca fiecare maidanez să fie menţinut acolo timp de 14 zile lucrătoare. „Fredi era un câine de talie mică şi m-am ataşat de el, eu şi vecinii mei. Când nu eram eu acasă, stătea în curte la vecinul meu, dar ori de câte ori apăream, venea la mine. Cum auzea maşina, după motor, mă cunoştea şi era agitat. M-am uitat aici şi nu este. Sunt convins că m-ar fi recunoscut dacă mi-ar fi auzit acum vocea”, a mărturisit, cu tristeţe, craioveanul.
O revedere emoţionantă
O ultimă încercare a fost făcută la boxele din spate, unde omul a mers să se uite, totuşi, deşi i se spusese că acolo nu sunt conduşi, de obicei, câinii de la Filiaşi. Chiar în penultima boxă, alături de un alt dulău, omul şi-a întâlnit bunul său „prieten”. Aşa cum îl descrisese, Fredi nu este un câine de talie mare, însă foarte ataşat de stăpânul său. De cum l-a zărit pe bărbat, s-a repezit în fugă la uşă, bucurându-se nespus. Cu riscul de a fi muşcat de celălalt patruped, craioveanul a îngenuncheat lângă poartă şi şi-a mângâiat câinele pe creştet. Recunoscător, maidanezul şi-a privit în ochi stăpânul, scoţând minute în şir scâncete de bucurie.
Fredi a fost adoptat cu acte în regulă
După ce a fost găsit, câinele a fost programat pentru sterilizare şi crotaliere, urmând să fie predat apoi, cu acte în regulă, proprietarului său. Acesta a semnat o declaraţie-angajament prin care se obliga să hrănească câinele, să se prezinte la medicul veterinar periodic şi să îi facă vaccinul antirabic. În cazul în care se întâmplă ceva cu câinele – dacă moare, îl pierde sau vrea să-l înstrăineze –, proprietarul este, de asemenea, obligat să anunţe, în termen de 15 zile, Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân.
Adopţiile de câini sunt gratuite
În prezent, în adăpostul canin Breasta se află 203 câini fără stăpân, capacitatea maximă fiind de 512 locuri. Iubitorii de animale pot să adopte orice câine îşi doresc, fără a plăti vreo taxă. Tot ce trebuie să facă este o cerere în care să identifice câinele ales. „În cazul în care câinele a petrecut în adăpost mai mult de 7 zile lucrătoare şi este sterilizat, poate fi adoptat în aceeaşi zi. Dacă această perioadă nu este scursă, doritorii trebuie să aştepte împlinirea acestui termen pentru a adopta. În ziua adopţiei, viitorul proprietar va completa o declaraţie-angajament prin care se obligă să nu abandoneze câinele şi să anunţe Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân în situaţia în care câinele se pierde sau decedează”, a explicat care este procedura de adpţie, Mihai Butari, directorul SC Salubritate Craiova.
Peste 2.700 de maidanezi şi-au găsit un stăpân, în 2016
Întreţinerea câinilor care sunt aduşi la adăpostul de la Breasta este suportată de la bugetul local. Un patruped necesită un cost de 9,92 lei pe zi, în care intră hrana. La această sumă se mai adaugă tariful de capturare de 49,75 lei, microciparea – 23,89 lei/câine şi deparazitarea – 2,16 lei. Câinii daţi spre adopţie sunt sterilizaţi înainte, fără însă ca noul proprietar să plătească vreun ban. Operaţia pentru sterilizarea unui mascul costă 31,89 lei, iar sterilizarea unei femele – 67,26 lei, iar vaccinare antirabică – 6,19 de lei.
„Acest târg ne-a dat ocazia să promovăm adopţiile canine, dar şi ideea că animalele de companie trebuie crescute într-un mod responsabil, pentru a preveni abandonul. Iubitorii de animale pot veni însă la Adăpostul canin Breasta în orice zi a săptămânii pentru a adopta un câine fără stăpân”, a mai spus Mihai Butari, director general în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Potrivit reprezentanţilor Salubrităţii, în cursul anului 2015, numărul câinilor adoptaţi din adăpost a fost de 2.598, iar în cursul anului 2016 numărul adopţiilor a fost de 2.722 de patrupede.
Persoanele care iau un câine de la adăpostul Breasta, dar îl abandonează ulterior. trebuie să ştie că sunt pasibile de amenzi usturătoare. Conform Hotărârii de Consiliu Local al Municipiului Craiova HCL nr. 108/2014, „abandonarea unui câine revendicat sau adoptat pe domeniul public sau negăsirea câinelui revendicat/adoptat la adresa specificată în formular constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 – 2.500 de lei pentru persoane fizice şi juridice”.
LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU