Judeţul Dolj e lovit de inundaţii

1
994

Autorităţile au fost în alertă toată noaptea de miercuri spre joi din cauza codului portocaliu de inundaţii. Urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore pe teritoriul judeţului Dolj s-au produs mai multe inundaţii în localităţile doljene, iar în Craiova 12 gospodării au fost şi ele afectate de ape. Sunt primari din judeţul Dolj care se plâng de cei de la Direcţia Apelor Jiu Craiova, care nu au drenat la timp canalele şi pârâurile. Este cazul primarului comunei Carpen, Ştefan Vasilca, care spune că a făcut mai multe adrese către conducerea Direcţiei Apelor Jiu Craiova, pentru decolmatarea unui pâru din localitate, iar aceştia nu au luat nici o maăsură. Conform prognozei ABA Jiu a INHGA–CNPH, în următorul interval nivelurile şi debitele vor fi în creştere datorită efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, celor în curs, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

În municipiul Craiova au fost inundate douăsprezece gospodării, pe strada Fermierului şi aleile limitrofe, în cartierul mărginaş al Craiovei şi pe două străzi: Petrila şi Ecoului. Situaţia nu a fost una uşoară în zona Răcarii de Jos-Braloştiţa, unde, în jurul orelor 06:00, drumul DJ 606 F a fost inundat pe o lungime de circa 100 m, în zona podului ce traversează râul Jiu. Nu au fost afectate case sau gospodării ale populaţiei, au fost însă inundate aproximativ 15 ha teren din zona inundabilă a râului Jiu. La faţa locului s-a deplasat o formaţie de intervenţie din cadrul SGA Dolj (20 lucrători, un buldocastor, o autobasculantă cu 16 t nisip, 2500 saci) şi un echipaj de intervenţie din cadrul ISU Dolj (un autocamion de intervenţie şi 10 servanţi). Drumul a fost închis. „Viitura maximă a fost în jurul orelor 13.00-14.00, apa pe carosabil ajungând la 40-50 cm, pe o lungime de 300 m. Circulaţia a fost întreruptă, şi drumul a fost închis, pentru a evita orice pericol, dar satele nu au rămas izolate, pentru că există alternative de circulaţie. Aş dori să le mulţumesc poliţiştilor de la Filiaşi, şi în special şefului acestora Constantin Stuparu, cu care am avut o colaborare excelentă pe parcursul acestor evenimente”, a declarat ing. Alin Golumbeanu, şef Lot Işalniţa, în cadrul LDP Dolj.

Pârâul Teslui a inundat porţiunea de drum în comuna Pieleşti

Probleme au fost şi în comuan Pieleşti, unde în dimineaţa zilei de joi, drumul DJ 641 km 44 + 200, pe raza localităţii, pârâul Teslui a inundat porţiunea de drum pe o lungime de cira 60 m ca urmare a blocării secţiunii de scurgere a podului de la acest amplasament. Doi angajaţi ai SGA Dolj şi 3 membrii ai SVSU Pieleşti au intervenit cu un buldocastor pentru deblocarea secţiunii de scurgere în zona podului. Temporar drumul a fost închis.

Tot ieri, la ora 08.00, în localitatea Bistreţ, ca urmare a ploilor abundente, au fost inundate aproximativ 50 ha culturi de grâu, 80 ha teren arabil şi 300 ha de păşuni. În localitatea Rast, ploile abundente, au inundat aproximativ 150 ha paşune şi 300 ha grâu şi orz;

200 ha de culturii inundate în Breasta

În comuna Sopot, urmare a ploilor abundente, au fost inundate căile de acces către satele aparţinătoare: Pereni, Cernat şi Başcov. La ora 08.00, în comuna Fărcaş, puntea de acces către către satul Golumbelu a fost acoperită de apă, fiind izolate satele Golumbelu şi Plopu-Amărăşti, situaţii fiind rezolvată până în jurul orelor 14.00. 100 ha de teren arabil au fost inunfate şi în comuna  Catane. Pe parâul Rasnic au crescut debitele şi cotele punând în pericol, în aval, gospodăriile localităţii Breasta, 200 ha de culturii fiind inundate. Pe Rasnic, au intervenit un echipaj din cadrul ISU Dolj (un autocamion de intervenţie şi 10 servanţi şi 1 autospecială supor pentru monitorizare şi conducere operativă cu 1 ofiţer.

Trei gospodării afectate în Cernăteşti

Datorită efectului cumulat al pecipitaţiilor însemnate cantitativ înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării s-au produs creşteri semnificative de niveluri şi debite pe râul Jiu, ce au dus la depăşirea cotelor de apărare. În ultimele 24 de ore nivelurile pe râul Jiu au fost în crestere cu 155 până la 267 cm, situându-se la ora 08.00 peste:

• Cota de pericol la staţia hidrometrică Racari – a fost depăşită CP cu 11 cm.
• Cota de inundaţii la staţia hidrometrică Filiaşi – a fost depăşită CI cu 10 cm.

• Cota de atenţie la staţia hidrometrică Podari – a fost depăşită CA cu 75 cm

Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare nivelurile au fost în creştere cu 2 până la 335 cm, situându-se peste:

• Cotele de inundaţii la staţiile hidrometrice: pe râul Terpeziţa la staţia hidrometrică Gabru – a fost depăşită CI cu 14 cm; pe râul Raznic la staţia hidrometrică Breasta – a fost depăşită CI cu 40 cm; pe râul Desnaţui la staţia hidrometrică Dragoia–a fost depăşită CI cu 15 cm.

• Cotele de atenţie la staţiile hidrometrice: pe râul Argetoaia la staţia hidrometrică Scaieşti- a fost depăşită CA cu 40 cm; pe râul Desnăţui la staţia hidrometrică Călugarei – a fost depăşită CA cu 85 cm.

“Totodată, în zona Cernăteşti, în urma revărsării râului Raznic peste deponia rezultată în urma decolmatării, a fost afectată o locuinţă, iar apa a pătruns în 3 gospodării. S-a intervenit prin construcţia unui dig de devirere din saci de nisip de 35 m cu o înălţime de 50 cm pentru a modifica scurgerea apelor către casa afectată. De asemenea s-a intervenit pentru curăţarea zonei şi restabilirea situaţiei cu două formaţii de lucru ale SGA Dolj, coordonate de către directorul Florinel Stancu şi 20 ofiţeri ISU. Au fost mobilizate utilaje (încărcător şi două basculante) atât ale SGA Dolj, cât şi ale autorităţilor locale (două buldoexcavatoare)”, a declarat director ABA Jiu, Marin Tălău.

  COD ROŞU, în localităţile riverane râului Jiu, în zona de Nord a judeţului

Primarul comunei Carpen, Ştefan Vasilca, spune că în urma ploilor abundente, căzute în perioada 3-4 aprilie a.c., pârâul Deznănţui a ieşit din matcă inundând în satul Cleanov peste 70 de gospodării, distrugând două podeţe şi 3,5 km de drumuri comunale: „În dreptul drumului DC 79 Carpen-Orodel a fost afectat podul şi drumul, accesul către DJ 552 fiind impracticabil, valoarea totală a pagubelor ridicându-se la aproximativ 1.500.000 lei. Am înaintat de nenumărate ori adrese către Direcţia Apelor Jiu Craiova pentru drenarea pârâului Deznăţui, fiind întocmit şi proiect în acest sens, dar nimeni nu a luat în considerare cererile noastre. La momentul actual, la orice ploaie cât de mică, pârâul Deznăţui iese din matcă producând pagube pe teritoriul comunei noastre”.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus instituirea măsurilor pentru COD ROŞU, în localităţile riverane râului Jiu, în zona de Nord a judeţului, fenomenul vizat fiind: creşteri de debite şi niveluri datorate precipitaţiilor abundente din bazinul superior al Jiului şi afluenţilor acestuia.

 

Pe cursul râului Jiu au mai fost afectate de inundaţii:

  • comuna Scaeşti: inundate 525 ha teren arabil, 63 ha păşuni, 40 ha păduri;
  • comuna Brădeşti: inundate 200 ha teren arabil;
  • oraş Filiaşi, sat Răcari de Jos: inundate 15 ha teren arabil;
  • oraş Filiaşi, sat Bâlta: DJ 605A sectorul Filiaşi – Bâlta drum închis;
  • comuna Coţofenii din Dos: inundate 11 ha grâu, 3 ha lucernă, 10 ha pădure, 2 gospodării şi 3 podeţe.

Pe cursul pârâului Argetoaia: comuna Scaeşti, sat Valea lui Pătru: 195 ha teren arabil şi 20 ha păşune.

Pe cursul pârâului Amaradia: comuna Goieşti: 2 gospodării inundate şi 100 ha teren arabil.

1 COMENTARIU

  1. E normal sa avem asemenea probleme pt ca,avem oameni prea destepti si cei de la ape si mediu nu au primit corect sumele visate.E democratie si dreptatea numai exista,constiinta este numai daca se obtin realizarile viselor ,,,,sirul motivelor e infinit…..

Comments are closed.