ICR vrea să realizeze un sistem naţional al cărţilor on-line

0
113

Institutul Cultural Român (ICR) îşi propune să realizeze, împreună cu editurile şi bibliotecile reprezentative şi cu autorităţile naţionale responsabile în materie, sistemul naţional al cărţilor on-line, care să poată fi accesat pe Internet de cititorii interesaţi de pretutindeni.

Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate şi Serviciul IT din cadrul ICR vor întocmi, până la 1 iunie a.c., un raport asupra situaţiei actuale a accesibilităţii on-line a publicaţiilor din România. În prima decadă a lunii iunie a.c., ICR a anunţat că va organiza la Bucureşti o reuniune cu liderii instituţiilor responsabile la nivelul ţării şi cu editurile şi bibliotecile implicate. Demersul porneşte de la constatarea faptului că sistemul on-line a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioară pe hârtie.

«Tot mai multe cărţi sunt accesibile on-line. Tendinţa internaţională este de accesare on-line nu numai a periodicelor, ci şi a cărţilor. În pofida acestei tendinţe, nu asistăm deloc la „dispariţia cărţii“, cum se anticipa cu trei-patru decenii în urmă. Cartea, ca prezentare organizata a cunoaşterii, rămâne în actualitate. Ceea ce este de făcut se referă la crearea accesului on-line la cărţi», precizează reprezentanţii ICR pe site-ul instituţiei.