„Şcoala altfel”: Reţete culinare, exersate de liceeni

0
371

Liceenii de la Grupul Şcolar „George Bibescu” şi-au pus în practică cunoştinţele din domeniul gastronomic şi au făcut o lecţie practică cu mâncăruri de post. Ieri şi-au împărtăşit experienţele cu cadrele didactice. Au organizat o masă de prezentare, pe care au aşezat sărmăluţe de post fierte în oala de pământ, salată verde, salată beouf, şniţele din soia, mâncare de prune, salată orientală, plăcintă cu ciuperci, baclavale, salam de biscuiţi, prăjituri şi colivă. Pentru această activitate şi-au dat concursul 60 de elevi şi 27 de profesori, care şi-au dorit astfel să aducă în atenţie varietatea de preparate care se pot consuma în această perioadă. „Am încercat să răspundem astfel mai mult la întrebările elevilor care doresc să ţină post, însă nu ştiu ce să mănânce”, a spus Angelica Gună, profesor de Religie la Grupul Şcolar „George Bibescu” din Craiova.

Lecţia de gastronomie este la a doua ediţie, însă şi de această dată preparatele au fost inspirate din reţetele bunicilor. „În perioada de  post, mereu ne inspirăm din reţetele bunicii. Preparatul meu preferat pentru această perioadă este mâncarea de prune, pe care am şi adus-o colegilor mei să o deguste”, a spus Andreea Ancuţa Vlad, elevă în clasa a XII-a B.

Lecţia de gastronomie, completată de sfatul medicului

Elevii şi cadrele didactice au gustat din preparatele realizate, însă nu înainte de a afla şi sfatul medicului, despre ce este sănătos pentru organism. A fost adusă, astfel, în atenţie „piramida alimentară” care recomandă să se consume în principal produse pe bază de cereale, legume şi zarzavaturi, fructe şi în mod cumpătat şi cât mai puţine grăsimi, uleiuri şi zahăr.

„Am vrut ca lecţia de gastronomie să fie complexă şi să implice şi un pic de educaţie pentru sănătate. La nivelul şcolii derulăm şi un proiect care urmăreşte crearea unui comportament alimentar sănătos, pentru că tinerii sunt tentaţi să meargă spre fast-food şi efectele sunt vizibile şi la nivel naţional, dar şi european. Un copil din zece are greutate peste normal, ceea ce favorizează apariţia unor afecţiuni grave”, a precizat Petre Cauc, managerul Grupului Şcolar „George Bibescu”.

Lecţia practică de gătit se înscrie în seria de activităţi derulate de elevi şi profesori în săptămâna „Şcoala altfel”, proiect al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului implementat din acest an şcolar.