Nici târgul nu mai e ce era!

0
386

Aglomeraţie mare, ieri, la târgul săptămânal din Romaneşti. Încă de la primele ore ale dimineţii, comercianţii şi-au expus marfa, în aşteptarea cumpărătorilor. Puteai găsi orice la tarabele înghesuite una lângă cealaltă. Vânzătorii erau gata să negocieze preţurile, numai că vizitatorii erau curioşi şi… atât. Nu au fost mulţi cei care au plecat acasă cu o achiziţie.

Autoturismele second-hand au ajuns iar în târg. Treziţi din mirajul preţurilor scăzute, la realitatea taxelor mari şi a reparaţiilor continue, românii scot la vânzare maşinile cumpărate anul trecut de la vecinii bulgari.

La târgul săptămânal de la Romaneşti nu-i ca la mall, ca dovadă şi faptul că unele reprezentante ale sexului frumos şi-au stricat tocurile în aleile pietruite, nu-i ca la supermarket, chiar dacă oferta e diversificată, iar marfa expusă aşa încât cumpărătorii să nu scape ceva din vedere. E ca la târg, micii sfârâie pe grătarul încins, praful se ridică în urma trecătorilor amestecându-se pe alocuri cu fumul de la grătar, muzica răsună din toate colţurile, iar tarabele sunt supraîncărcate cu de toate pentru toţi. Mult spus tarabe, pentru că majoritatea lucrurilor scoase la vânzare stau întinse pe jos. De la ceasuri, telefoane mobile, aparatură electronică până la piese de maşină de toate formele şi mărimile, autoturisme şi tractoare, de la câini de rasă până la cai sau, direct, cai înhămaţi la căruţă. E locul în care poţi să vinzi orice şi să găseşti ce nici nu te aştepţi.

Vin, văd… trec mai departe

Sute de vizitatori au trecut pragul târgului, ieri, şi au dat o raită printre tarabele cu marfă, puţini ieşeau însă cu traista plină, spunând fie că nu au găsit ceea ce căutau, fie că şi aici preţurile au început să urce şi nu mai sunt convenabile. „Am venit să mă uit la piesele de maşini. Vin cam în fiecare săptămână, pentru că locuiesc în apropiere. Nu am cumpărat nimic, că nu am găsit ce căutam, dar mă mai plimb puţin, poate, poate… Preţurile mi se par mai bune decât în magazine, dar parcă au început şi aici să crească, dacă au luat-o razna peste tot”, a spus un vizitator.

Dacă nu au prea avut parte de cumpărători, comercianţii au avut parte de controale. Poliţiştii craioveni au făcut verificări pentru a se asigura că provenienţa mărfii poate fi justificată.

Prea devreme pentru mielul de Paşti

E încă prea devreme pentru punerea în vânzare a tradiţionalului miel de Paşti. Nici urmă de ovine la târgul de ieri, deşi am fi vrut să probăm spusele Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, cum că anul acesta românii vor mânca de Paşte carne de miel românească la un preţ accesibil.
“Producătorii din România pot livra cantitatea de carne de miel de care are nevoie România pentru sărbătoarea Sfintelor Paşti. După cum aţi observat, la importul cărnii de ovine, 1,4% sunt exportatori neţi. Nu vor fi probleme de ofertă şi sperăm ca nici preţurile să nu fie dincolo de ce înseamnă accesibilitate”, a declarat Valeriu Tabără în presa centrală.