Curtea de Apel Bucureşti a decis, ieri, condamnarea omului de afaceri craiovean Dinel Staicu la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Sentinţa instanţei este definitivă.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au pronunţat, ieri, decizia definitivă în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Instanţa a admis recursurile formulate de cele patru persoane inculpate împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti şi a hotărât că omul de afaceri Dinel Staicu va executa şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Ion Popescu, fostul director al BIR, a fost condamnat tot la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar fostul funcţionar Radian Răceală a primit cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta funcţionară Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani.
Cei patru au făcut recurs la hotărârea pronunţată pe 26 decembrie 2010 de Tribunalul Bucureşti prin care Dinel Staicu era condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul privind fraudarea BIR, în aceeaşi cauză fiind condamnat tot la 12 ani de închisoare şi fostul preşedinte al băncii, Ion Popescu. De asemenea, instanţa a dispus, în aceeaşi sentinţă, condamnarea la câte 6 ani de închisoare a doi funcţionari ai băncii, Viorica Duţu şi Radian Răceală.
Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, alături de el fiind inculpat şi fostul preşedinte al BIR. Potrivit anchetatorilor, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Potrivit dosarului întocmit de procurori, prejudiciul cauzat băncii este în sumă de 187.321.734.408 de lei vechi la nivelul anului 2000 şi se compune din 80.535.611.000 de lei vechi creat prin acordarea liniilor de credit şi 106.786.123.408 de lei vechi creat prin aprobarea şi încheierea contractelor de cesiune creanţe.
Dar averea castigata cu japca de acest militian slinos nu i se confisca?Barbu Druga se rasuceste in mormant siind pe ale cui maini a ajuns casa lui.Oricum justitia lucreaza foarte greu in asemenea cazurri.Cinci ani…
Comments are closed.