Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, însoțit de vicepreședintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a prezentat jurnaliştilor mai multe lucrări realizate în ultimele luni la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. Între acestea se numără o acţiune ample de igienizare, modernizarea scării interioare, reabilitarea totală a unor etaje ale spitalului, mai multe clinici, plus investiţiile care au vizat modernizarea reţelelor electrice şi de termoficare.
Ion Prioteasa a afirmat că au fost secții unde nu se mai investise niciun leu de aproape 60 de ani, lucru nepermis pentru principala unitate medicală din Oltenia. Şeful administraţiei judeţene a atras totuşi atenţia Ministerului Sănătăţii că acest spital îi aparţine şi că aşa cum ştie să cumpere angiografe pentru alte spitale din ţară, mult mai mici, aşa ar trebui să trimită şi aici aparatură medicală, atât de necesară pacienţilor. Ion Prioteasa este convinsă că odată terminate și celelalte lucrări de reabilitare, acest spital va deveni unul dintre cele mai bine amenajate din țară. „Acum, când ne apropiem de finalizarea igienizării acestui spital, lumea va trebui să știe că cei care vor mai vrea, după noi, să mai facă o astfel de igienizare în acest spital, vor trebui să pună deoparte 4-5 milioane de euro. Este aproape ca atunci când ai construit un spital nou. Atât costă igienizarea acestor etaje. Calculele arată că s-a intrat în peste 400 de băi, igienizările pe pereți, vopsitoriile s-ar întinde pe 10 ha, s-a pus gresie pe 1,5 ha, pavimentele se duc la aproape 5 ha. Până să apară spitalul nou, îl avem pe acesta. Până vom vedea unul nou-nouţ, ne vom baza pe acest spital. În anii cei mai buni pe care i-a avut Consiliul Județean, 5 milioane de euro a fost bugetul pentru toate investițiile din judeţul Dolj. Dacă mai adăugăm faptul că la Clinica de Cardiologie se vor mai investi 7-8 milioane de euro, încă 5 milioane de euro la zona de primiri urgențe, încă aproape 8 milioane de euro la Ambulatoriu, încă 4 milioane de euro pentru reabilitarea termică a zonei de Oncologie, care practic va trebui refăcută de la început, încă 2,5 milioane de euro pentru amenajarea incintei, a aleilor, cu băncuţe, cu tot ce trebuie acolo, ajungem la aproape la 25-30 de milioane de euro. Va trebui să mai şi întreţinem ceea ce am făcut. Banii nu au fost ai noştri, nu i-am adus noi de acasă. Au fost banii oamenilor. Ne-am gândit unde să ducem acești bani, cu folos, ca să se folosească toată lumea. Şi i-am adus aici şi o să-i aducem în continuare.”, a declarat Ion Prioteasa.
„Documentele pentru spitalul regional sunt la Bruxelles”
Președintele Consiliului Județean Dolj a vorbit și despre proiectul spitalului regional de la Craiova. Acesta spus că ideea spitalului regional nu este abandonată, ci din contră. La momentul actual, documentația este trimisă către Uniunea Europeană și se așteaptă finanțarea. „Nu abandonăm ideea de spital regional, chiar dacă vorbim mai puțin, nu vom lăsa să nu se construiască și la Craiova. În acest moment, ceea ce ştim este că documentele sunt plecate către Bruxelles. La ultima deplasare pe care am avut-o, și cu doamna ambasador Păstârnac, și cu șefa Delegației României, doamna Odobescu, am pus această problemă a spitalului de la Craiova și toată lumea m-a asigurat că va fi prins în fondurile următoare. La acest moment avem îndeplinite aceleași condiții ca și cei de la Cluj și Iași. Suntem gata în momentul în care vor veni. Sunt pregătiţi şi cei de la ADR Sud-Vest Oltenia. Şi desigur, împreună cu Primăria Craiova care a făcut front comun comun şi a adus utilităţile în faţa spitalului, suntem pregătiţi să începem lucrările şi la acest spital”, a menţionat Ion Prioteasa.
Salariile la Spitalul Judeţean, 92% din buget
La eveniment a fost prezent și Teodor Sas, managerul spitalului, care a explicat că 92% din bugetul destinat spitalului se duce către salarii şi mai rămân doar 8% pentru investiţii, ceea ce este foarte dificil să acoperi toate nevoile acestui spital. Directorul Spitalului Judeţean a spus că erau necesare aceste reabilitări şi modernizări, având în vedere fluxul foarte mare de pacienți care vin aici, în jur de 4.500 de pacienţi, lunar. „Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova este cea mai mare instituție sanitară din județul Dolj și din Oltenia. Eu când am venit pe această funcţie, acum două săptămâni, investiţia era în plină desfăşurare, firma care a lucrat s-a mişcat foarte repede. Acest spital deservește aproximativ două milioane de oameni și este foarte important ca toți factorii decizionali să colaboreze pentru desfășurarea în condiții optime a actului medical și a întregii unități sanitare. Sunt undeva la 4.500 de pacienți internați în fiecare lună și până o să avem un spital regional, trebuie să ne folosim de acest spital. De-a lungul anilor s-a investit foarte mult. Sunt 11 etaje, termini un etaj, peste 7-8 ani trebuie să o iei de la capăt. Sunt 3500 de angajaţi. Consiliul Judeţean a făcut eforturi foarte mari pentru că nici bugetul CJ Dolj nu este unul foarte mare. Pe lângă salarii, trebui să mai asiguri, utilităţi, medicamente, adică, să te descurci, să asiguri un flux ”, a declarat Teodor Sas.