GUVERNUL ROMANIEI Data: 05.03.2019 COMUNICAT DE PRESĂ Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu directorul general al Organizației Internaționale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI), Francis Gurry

0
369

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, astăzi, 5 martie 2019, o întrevedere cu directorul general al Organizației Internaționale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI), Francis Gurry, cu prilejul vizitei de lucru pe care acesta o efectuează în România.

 Premierul român a asigurat că România sprijină activitatea organizației și dezvoltarea sistemului global al proprietății intelectuale, având în vedere ritmul alert de dezvoltare al tehnologiilor și creativității umane în general.

Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a referit la activitatea Guvernului în acest domeniu, invocând stimulente acordate în sectoarele relevante pentru dezvoltarea activelor de proprietate intelectuală, precum și sprijinul oferit sectorului privind întreprinderile mici și mijlocii, precum și mediului de cercetare pentru accesul la bazele publice de invenții.

În context, a evidenţiat interesul României pentru găzduirea unui birou extern al OMPI la Bucureşti, proiect cu duble valenţe, politice şi economice.

Mai mult, premierul a evidențiat că România, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, este un participant activ la discuțiile privind finalizarea Tratatului privind protecția organizațiilor audiovizuale, sens în care Guvernul României sprijină ideea organizării, la Bucuresti, a viitoarei Conferințe Diplomatice privind încheierea unui Tratat pentru Protecția Organizațiilor Audiovizuale.

În cadrul convorbirilor, directorul general Francis Gurry a transmis felicitări Guvernului pentru modul în care se derulează Președinția română a Consiliului UE și pentru progresele înregistrate în primele luni ale acestui mandat.

Mai mult,  Francis Gurry a apreciat în mod deosebit progresul notabil înregistrat de Președinția României în ajungerea la un acord politic cu Parlamentul European pe marginea Directivei privind drepturile de autor în piața unică digitală (Directiva copyright), al cărei rezultatul pozitiv va contribui la asigurarea unui cadru de reglementare la nivel european adaptat la evoluția tehnologiilor digitale.

Totodată, reprezentantul OMPI a pus accent pe rolul organizației în promovarea proprietății intelectuale ca factor de dezvoltarea economică, socială și culturală a fiecărei țări și a arătat cooperarea foarte bună pe care organizația o are cu România.

 Elemente de background:

Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) este una din cele 15 agenţii specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi are ca atribuţii principale dezvoltarea la nivel internaţional a unui sistem  al proprietăţii intelectuale capabil de a recompensa creativitatea, stimula inovaţia şi de a contribui la dezvoltarea economică.

OMPI a fost fondată prin convenţia de la Stockholm din 14 iunie 1967, fiind mandată de către cele 184 de state membre să promoveze protecţia proprietăţii intelectuale la nivel mondial prin cooperarea între state şi colaborarea cu alte organizaţii internaţionale.

Francis Gurry a fost reales în funcţia de director general OMPI în 2014, pentru al doilea mandat (2014 – 2020).

România este membră a Adunării Generale, a Conferinţei, a Comitetului de Coordonare şi a Comitetului Program şi Buget şi participă, prin reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), la toate reuniunile Comitetelor Permanente şi a celor Consultative cu atribuţii în domeniul dreptului de autor.