Cod galben de inundaţii în Dolj

0
453

Administraţia Naţională „Apele Române” a emis, ieri, o atenţionare cod galben de inundaţii care vizează şi cursuri de apă din judeţul Dolj. Potrivit hidrologilor, din cauza efectului cumulat al precipitațiilor care au căzut în ultimele 48 de ore și propagării din amonte, s-au produs creșteri semnificative de niveluri și debite ale unor pârâuri, care se situează peste cotele de atenţie.

De ieri, de la ora 13.00, a fost instituit cod galben de inundaţii pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior al Jiului (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea. Specialiştii din cadrul “Apele Române” au precizat că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

O porţiune de carosabil a fost inundată

Creșteri de niveluri și debite s-au produs pe pârâul Teslui ceea ce a dus la inundarea părții carosabile a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pielești, sat Parșani, zona de subtraversare a podului de cale ferată, pe o lungime de 75 de metri cu o înălțime a lamei de apă de 60 de centimetri. Circulația în zonă a fost restricționată pentru autoturisme de către Poliția rurală și reprezentanți ai CLSU Pielești, fiind deviată pe o rută ocolitoare situată aval 500 de metri.

De altfel, o echipă de intervenție din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, alcătuită din 5 muncitori din cadrul  formației Robănești, împreună cu 3 reprezentanți CLSU-SVSU Pielești cu un buldoexcavator era ieri pregătită să acționeze pentru deblocarea albiei în zona pod și aval de acesta, de eventualele resturi de material lemnos și  vegetal și asigurarea secțiunii optime de scurgere a apei și curățarea tuburilor de scurgere de sub DJ 641.

Cotele de avertizare ar putea fi depăşite

Şi în orașul Filiași, pe pârâul Cârnești, în aval de gară, angajații A.B.A. Jiu erau ieri după-amiază pregătiți să acționeze. S-au luat măsuri pentru deblocarea podurilor și podețelor prin eliminarea blocajelor formate şi au fost mobilizate echipe de muncitori şi mijloace de intervenţie. “Se monitorizează situația nivelurilor și debitelor pe râurile din județul Dolj. Întreaga activitate privind acțiunile de apărare împotriva inundațiilor se desfășoară sub directa coordonare și îndrumare a conducerii A.B.A. Jiu, prin S.G.A Dolj, în permanentă colaborare cu CLSU și ISU Dolj, precum și celelalte instituții implicate în managementul situațiilor de urgență. De asemenea, specialiștii A.B.A. Jiu monitorizează și starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare”, a declarat, ieri, Marin Talău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Conform prognozei elaborate de A.B.A. Jiu,  precum și de INHGA – CNPH, în următorul interval nivelurile și debitele vor fi în creştere din cauza precipitaţiilor înregistrate, celor prognozate şi propagării. Creşteri mai importante de niveluri şi debite se pot înregistra pe unele râuri mici din sudul şi sud-vestul ţării, din cauza precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prognozate, care vor depăși izolat 15…20 l/mp în Oltenia, cu posibilitatea depășirii cotelor de avertizare.