Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat, în a doua parte a lunii februarie, 2.227 de unităţi de fabricare a produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare de origine non-animală, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare sau pentru seminţe, legume şi fructe din întreaga ţară. În urma controalelor inspectorii au aplicat 21 de amenzi, în valoare de 26.100 de lei şi au acordat 31 de avertismente unităţilor care nu respectau condiţiile şi normele de igienă prevăzute de legislaţie. Sancţiunile au fost aplicate în judeţul Dolj şi în alte zece judeţe, unde reprezentanţii direcţiilor judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au descoperit nereguli. Astfel, la nivel de Dolj, sancţiunile pecuniare, în valoare de 4.600 de lei, au fost date de inspectori pentru manipularea produselor cu încălcarea normelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi unei unităţi care nu era înregistrată sanitar veterinar. “Cu ocazia controalelor în unităţile din industria agroalimentară au fost prelevate probe, conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pe anul 2011, pentru a se monitoriza prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi a substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie, necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate”, au precizat responsabilii ANSVSA.