Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles a publicat, recent, rezultatele selecţiei de proiecte de cooperare culturală europeană din cadrul Programului Cultura pentru anul 2011. La nivel european, au fost selectate 113 proiecte de cooperare (10 proiecte multianuale şi 103 proiecte cu o durată de până în 2 ani).
România are 19 operatori culturali implicaţi în 17 proiecte de cooperare: 2 coordonatori (în proiecte de cooperare de maximum 2 ani) şi 17 coorganizatori (16 în proiecte de maximum 2 ani şi unul într-un proiect multianual de 3-5 ani). Operatorii culturali din România care participă la proiectele selectate în 2011 sunt, în calitate de coordonator, Fundaţia „Gabriela Tudor” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român, iar în calitate de coorganizator: în proiecte multianuale – Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în proiecte de maximum 2 ani – Institutul Cultural Român, Teatrul „Bulandra”, Uniunea Teatrală din România, Fundaţia „Tranzit”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Muzeul Naţional „Brukenthal”, Palatul Copiilor Vaslui, Asociaţia „Frontal”, Asociaţia „Art & Heritage”, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – „Romano Kher”, Biblioteca Academiei Române, Siveco, Fundaţia AltArt pentru Artă Alternativă, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „I. Mincu”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel”, Fundaţia Umanitară „Clopot”.
De la începutul Programului Cultura (2007-2013) până în prezent, operatorii culturali din România participă la 80 de proiecte de cooperare culturală europeană.
Cultura (2007-2013) este un program comunitar care finanţează cooperarea între actori culturali la nivel european. Programul oferă sprijin pentru proiecte culturale, pentru organizaţii active la nivel european în cultură (subvenţii operaţionale), precum şi pentru studii şi analize în domeniul culturii. Programul Cultura este gestionat de Direcţia Generală pentru Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene şi de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură.