„Zori de zi” la Galeria de Artă din Craiova

0
914

        La Galeria Arta 1 din Craiova, a Uniunii Artiştilor Plastici din România a fost vernisată Expoziţia de pictură intitulată „Zori de Zi”, semnată de Aurora Speranţa şi Gabriela Boangiu.

             Deschiderea expoziţiei a stat sub semnul neprevăzutului, iar craiovenii s-au putut bucura de un moment artistic surpriză susţinut de Bogdan Olaru – student la Departamentul de Arte din Craiova.

De ce „Zori de zi”?

           Criticul de artă, Miruna Mateiaş a răspuns la întrebarea multora din sală şi anume: De ce „Zori de zi”? „Ştiţi ca Aurora în mitologia romană este zeiţa zorilor de zi, cea care cu mâinile blânde şi roşietice deschide poarta răsăritului soarelui. Cea de-a doua explicaţie, mi-ai dat-o tu mie legată de formaţia Phoenix. Este o melodie care îmi place, dar niciodată nu i-am ascultat versurile. Ce spune? E dimineaţă zori de zi/Uite pleacă dracii mii,/ E dimineaţă zori de zi/ Se coboară îngeri. Recunoaşteţi ceva? Caii mei uşori, / Liberi zburători,/ Se ridică-n zori. Şi câte din personajele Aurorei se ridică dincolo de evanescenţă?”

Aceasta ţine să menşioneze că ar fi îmbinat lucrările celor două expozante. „Când ea pictează, tu scrii. Când ea scrie, tu pictezi. Voi defapt sunteţi un tot.”  Criticul de artă spune despre lucrările Aurorei Speranţa că este „o goarnă de trezit în zori”, dar şi faptul că seamănă o floare de noroc în fiecare creaţie a ta. Deci tu eşti pentru mine, o pasăre ce cântă-n zori. Ea este ca o floare (n.r. Gabriela Boangiu)”. Miruna Mateiaş a mai spus că florile din lucrările Gabrielei Boangiu sunt fine şi pline de parfum, iar scrierile de leac, de descântec, de dor, de dragoste li de jale întregesc creaţiile plastice ale acesteia.

Muza este de faţă. „Feţiţa Soarelui” este aici.

          Petrişor Militaru este redactor de carte la Editura Aius PrintEd din Craiova şi redactor-şef la Mozaicul şi aşa cum se intitulează chiar el, este un gustător de artă şi spune că roşul primordial îl găsim în mai multe tablouri, unul dintre ele fiind „Fetiţa şi căluţul roşu” Acesta spune că „prin gestica sa evocă puritatea sufletească a copilăriei, vârsta de aur a tuturor, iar rochiţa galbenă a personajului pare să ne ducă cu gândul la solaritatea şi strălucirea acestei perioade de basm din viaţa noastră. O vedeţi aici. Muza este de faţă.”

„În plus, un lucru remarcabil la această expoziţie este modul în care a fost realizată, şi anume pe principiul vaselor comunicante. De exemplu, dacă anul trecut Gabriela Boangiu ne prezenta o versiune similară simbolică, pe trei niveluri, a zodiilor. Anul acesta, este rândul Aurorei Speranţa să ne dea versiunea ei asupra zodiilor şi dacă sunteţi atenţi, o să vedeţi că lucrările sunt puse în jurul celor doi stâlpi ale acestei galerii labirintice”, adaugă Petrişor Militaru.

„Mi-a dăruit din clipele ei”

      Expoziţia a continuat cu doar câteva descântece de frumuseţe pe care tinerele fete le spuneau după ce aduceau apă sau pe care le spuneau în apropierea apei, descântece pe care le-a folosit Gabriela Boangiu drept inspiraţie în lucrările sale. „Apă, apă rouroasă!/ Fă-mă mândră şi frumoasă/ Cu grâul ales pe masă/  Ca sfântul soare/ Când răsare,/ Ca busuiocul când e-n floare./ Câtă dragoste-i în lume/ Toată s-o pui pe mine-anume./ Câţi feciori că m-or vedea/ Eu lor dragă le-oi cădea,/ Câţi bătrâni m-or auzi/ Cu cuvântul m-or cinsti.”

„Viaţa noastră este eternă. Ea şi noi ne vom reîntâlni reîncarnaţi în altceva, dar cu mici amintiri care ne-au adus împreună acum şi ne poartă impreună etern”, a spus Aurora Speranţa, una dintre cele două curatoare ale expoziţiei.

Pulicul craiovean a primit bine expoziţia „Zori de zi” şi nu a ezitat să aducă observaţii şi menţiuni asupra operelor artistice ale Aurorei Speranţa şi Gabriela Boangiu: „Aurora mi-a dăruit din clipele ei. Eu vad speranţa în lucrările sale, speranţa de a vedea frumuseţea şi de a o trăii”.

ANA-MARIA PETOLESCU