Un consilier liberal propune: / Craiovenii, întrebați ce părere au despre Poliția Locală

0
655

 

Un consilier liberal solicită un sondaj în care craiovenii să-și exprime gradul de încredere în activitatea Poliției Locale. Marian Vasile crede că volumul mare al amenzilor încasate – 2 milioane de euro – nu ar trebuie să fie singurul criteriu pe baza căruia să fie apreciată munca agenților locali, la fiecare sfârșit de an, ci trebuie să existe acțiuni și partea de prevenție a infracțiunilor, consilierul liberal atrăgând atenția că tocmai aceste lucruri lipsesc cu desăvârșire.

Pornind de la raportul de activitate pe anul trecut, care a fost depus spre consultarea consilierilor municipali, liberalul Marian Vasile a atras atenția că, exceptând informațiile privind amenzile încasate, informarea Poliției Locale Craiova nu conține nici o referire pe partea de prevenție a eventualelor infracțiuni. „În esență, raportul este destul de bun, l-aș nota undeva pe la nota 8. Dar nu activitatea agenților locali, ci raportul. Ne sunt prezentate serviciile din subordinea Poliției Locale, atribuțiile conform legii și graficele cu amenzi. Înțeleg că totalul amenzilor este de aproape 2 milioane de euro și asta nu știu dacă este bine sau rău, pentru că acolo se face o analiză comparativă cu anul precedent, iar numărul acestor contravenții crește anual cu un procent destul de mare. Dar m-aș bucura să văd că numărul acestor amenzi scade pe activitatea de prevenție”, a semnalat consilierul PNL.

„O contravenție se soluționează în luni de zile”

Marian Vasile a sugerat autorităților locale să se discute mai mult despre optimizarea activității Poliției Locale Craiova. Liberalul a cerut să se îmbunătățească timpii de reacție de la o sesizare primită de la cetățeni și până la rezolvarea ei. Tot pentru a se vedea că sunt bine organizați, liberalul a mai propus să se simplifice lucrurile și în privința aplicării unei sancțiuni contravenționale. „Aș vrea să se pună accent, în acest raport, pe interacțiunea cu craiovenii, pentru că activitatea nu este destul de optimizată. Din momentul în care se dă contravenție și ajunge la contravenient, trec luni de zile. Știu că legea permite șase luni de zile, dar trebuie să optimizăm activitatea și să ajungă în câteva zile. Peste două-trei luni, poți să fii plecat din localitate, este destul de mult”, a mai arătat Marian Vasile. 

Pentru plata unei amenzi, se bat mai multe drumuri

Consilierul PNL este de părere că trebuie să existe și o colaborare mai strânsă între instituțiile primăriei, astfel că, atunci când vrei să plătești o amendă, să nu mai fie nevoie să bați drumurile la mai multe ghișee. „Trebuie să faci minim patru drumuri, iar asta înseamnă că un craioven trebuie să-și ia o zi de concediu. Din momentul în care îți vine amenda acasă, iar tu ai un termen de 15 zile ca să o plătești la jumătate, ești nevoit să faci un drum către Poliția Locală pentru a întocmi un proces-verbal de predare-primire care să ateste faptul că tu ai primit contravenția după două luni de zile. Dacă nu ai norocul să o găsești pe funcționara respectivă, pentru că este pe teren, trebuie să mai faci un drum. Apoi faci un alt drum la Direcția de Taxe și Impozite, apoi mergi înapoi cu procesul-verbal”, este de părere alesul local PNL.

Sectoristul de cartier trebuie reinventat

Mai mult, liberalul crede că relația dintre Poliția Locală Craiova și cetățeni trebuie să fie de o așa manieră încât fiecare craioveanul de rând să-și cunoască polițistul local arondat zonei, fapt care îi oferă un grad mai ridicat de siguranță. „Dacă vă aduceți aminte, noi ne cunoșteam sectoristul din cartier, aveam o relație cu el și puteam să-i sesizăm diverse probleme. Consider că adevăratul barometru al activității Poliției Locale nu trebuie să fie cuantumul amenzilor, ci gradul de încredere al craiovenilor în Poliția Locală”. Pentru a se vedea care este părerea craiovenilor vizavi de activitatea Poliției Locale, liberalul Marian Vasile a solicitat Executivului să efectueze și un sondaj pe pagina de internet sau de facebook a primăriei, pe o perioadă de 6 luni, în care să se aprecieze măsurăm gradul de încredere al cetățenilor în activitatea polițiștilor locali.