„Polivalenta”, infern pentru franţuzoaice

0
113

Într-o atmosferă fantastică, creată de 4.000 de fani în Sala Polivalentă, SCM Craiova a  recuperat în ultimele 11 minute de la 11-15 şi a învins cu 16-15 vicecampioana Franţei, Brest Bretagne, în grupele Cupei EHF

S-a spus despre multe victorii că ele au aparţinut şi publicului, dar cea obţinută de SCM Craiova sâmbătă seara, contra lui Brest Bretagne, a fost în primul rând a spectatorilor din Sala Polivalentă. Fanii doar n-au luat mingea s-o vâre în poarta magnificei Darleux, portăriţa campioană mondială cu naţionala lui Krumbholz, dar practic au înălţat şi întărit zidul din calea atacurilor adverse în ultimele 11 minute de joc. Când antrenorul Craiovei, Bogdan Burcea, a cerut primul time-out al reprizei secunde, în minutul 49 şi 7 secunde, tabela arăta un scor neverosimil 15-11 pentru vicecampioana Franţei. Craiovencele înregistraseră mai multe recorduri de ineficacitate până atunci. Au marcat un singur gol în primele 11 minute: scor 1-2. Au reuşit doar 5 goluri în prima repriză, scor 5-9. Super-golghetera Florianu a marcat primul gol, care avea să fie şi unicul, abia în minutul 50, după ratări multiple, care au trecut-o şi pe bancă în dese rânduri! Experimentata „Alice” Ardean ratase de 5 ori singură cu Darleux, numai în repriza secundă, exasperând publicul!

Numai că în ultimele 10-11 minute am asistat la una dintre minunile sportului. Craiova reuşise să revină în debutul reprizei secunde de la 5-9 la 9-9, dar se îndepărtase din nou de adversară: 11-15. Pe final, publicul, care a fremătat la orice ratare a favoritelor şi a oftat când campioana mondială Pineau (ex-Oltchim şi HCM Baia Mare) a marcat de la 7 metri cu două execuţii menite să o umilească pe Dumanska, a fost nu doar al optulea jucător, dar a decis pur şi simplu soarta meciului. Arbitrii cehi, care până atunci îşi permiseseră să ofere un 5% oaspetelor, mai galonate, n-au mai avut curajul să fluiere nici măcar când puteau să o facă în detrimentul alb-albastrelor, dezlănţuite pentru un parţial de 5-0, cu care aveau să întoarcă rezulatului şi câştige meciul. Golul decisiv l-a marcat Vizitiu, cu 1 minut şi jumătate înainte de final, dar parcă din braţul comun al celor 4.000 de fani. Defensiva, care avusese până atunci probleme în special cu înaltul pivot N’Gouam (şi ea campioană mondială, concurentă pe post la naţională cu fosta jucătoare a Craiovei, Laurisa Landre), a fost impenetrabilă, dar cu menţiunea că în vacarmul din Polivalentă oaspetele nu mai erau capabile nici de o pasă simplă pe 9 metri. Numai o eliminare a fost dictată contra Craiovei (Klikovac), faţă de cele 4 pentru franţuzoaice. Oaspetele nu le-au resimţit însă, marcând de două ori în inferioritate, antrenorul Bezeau înlocuind de fiecare dată portarul cu o jucătoare.

Clasamentul arat astfel: 1. Brest – 6 puncte, 2. SCM Craiova – 6 p, 3. Kuban – 4p, 4. Randers – 2p. Ieri s-a jucat şi meciul: Kuban – Randers. Duminică sunt programate meciurile ultimei etape: Randers – SCM Craiova şi Brest – Kuban. SCM are nevoie de 1 punct în Danemarca pentru a fi sigură de calificare. În cazul în care va pierde, trebuie va Brest să o învingă pe Kuban.

Burcea: „Când eram conduşi, simţeam că sala cade pe mine”

Antrenorul Craiovei are o experienţă la acest nivel european, dar şi el a fost impresionat de atmosfera din sală şi de victoria in extremis, pe care a sărbătorit-o alături de public şi elevele sale. „Remarc publicul: senzaţional! Craiova este o echipă încăpăţânată, care nu s-a predat. Meciurile trecute m-am tot abţinut să nu laud fetele, dar azi am văzut o echipă mare, Craiova, care a învins o formaţie valoroasă. Calificarea nu este rezolvată. Sper ca şi în ultimul meci fetele să se comporte la fel. La patru goluri pentru ele simţeam cum sala cade pe mine”.

Cristina Florianu a recunoscut că a avut o zi slabă: “Sunt fericită pentru această victorie, care aparţine, 90 la sută, acestor suporteri minunaţi, care au crezut în noi şi ne-au susţinut până în minutul 60. Nu am jucat prea bine în atac, dar ne-am apărat foarte bine. Nu a fost ziua mea astăzi, nu sunt robot, dar sunt fericită că echipa a câştigat şi am demonstrat că putem şi am reuşit să facem un pas important pentru calificare.”

Francezii: „N-am mai trăit aşa ceva, la Craiova e infernul!”

Delegaţia franceză a fost mai mult decât marcată de presiunea exercitată de publicul craiovean. Atât în declaraţii, dar şi în cronica de pe site-ul oficial al echipei din Hexagon se remarcă aportul pe care l-a avut publicul în răsturnarea de situaţie din teren. „Brest s-a temut de această deplasare în România şi în special de atmosfera din sală şi la acest capitol temerile i s-au confirmat. Dacă infernul ar avea un nume, cu siguranţă ar purta numele sălii din Craiova! Bretonele nu au avut parte de o asemenea atmosferă în scurta lor istorie în cupele europene. Controlând meciul timp de 50 de minute, nu le-au permis celor 4.500 de fani, încinşi de un crainic în transă, să se aprindă decât după pauză. Dar a fost suficient pentru a le împinge pe românce spre o victorie scurtă, ce le pune într-o poziţie bună pentru sferturile de finală. Brest are însă soarta în propriile mâini. Cu un egal contra lui Kuban este calificată, iar cu o victorie are asigurat chiar primul loc. Publicul din Brest nu are scuză să nu vină la meci, este o problemă de viaţă şi de moarte” notează cei de la site-ul oficial al vicecampioanei Franţei, evident impresionaţi de ceea ce au experimentat în Bănie. „Nu am mai trăit aşa ceva şi cred că nici jucătoarele mele, a fost o atmosferă foarte greu de înţeles. Nu ne-am dorit ca publicul să se inflameze şi am reuşit acest lucru în prima repriză, când am primit doar 5 goluri. Pineau şi N’Gouam au anihilat punctele forte ale Craiovei, ajutate de Cleo Darleux, care a avut intervenţiile oportune” a spus Laurent Bezeau, antrenorul lui Brest. Nici secundul său, Romain Corre, nu şi-a ascuns dezamăgirea: “Sunt frustrat, pentru că că ar fi trebuit să câştigăm meciul. Nu am vrut să pierdem totuşi la mai mult de trei goluri, pentru a putea avea destinul în propriile mâini în cazul în care îi batem pe cei de la Krasnodar. “

Cleopatre Darleux, portarul lui Brest şi rezerva lui Leynaud la naţionala Franţei, campioană mondială în urmă cu o lună şi jumătate, nu s-a arătat deranjată de atmosferă, considerând-o chiar plăcută: “Sunt dezamagită de rezultat, pentru că am condus tot meciul. Sunt tristă, dar Craiova a jucat bine, ambele echipe au fost apropiate ca valoare. Cred că problema de astăzi a fost atacul, în apărare ambele echipe au fost bune. Atmosfera nu ne-a deranjat, a fost frumos să jucăm într-o astfel de atmosferă. Echipa Craiovei a fost motivată” a spus goal-keeper-ul, care a absentat la meciul din tur.

SCM Craiova – Brest Bretagne 16-15 (5-9)

SCM Craiova: Dumanska, Stanciu (portari), Vizitiu 3 goluri, Klikovac 3, Rădoi 2, Nikolic 2, Ţicu 2, Ardean 2, Trifunovic 1, Florianu 1, Şelaru, Pricopi, Popescu, Tudor. Antrenor: Bogdan Burcea.

Brest: Darleux, Idéhn (portari), Pineau 6 goluri, N’Gouan 4, Copy 2, Mangue 1, Stoiljkovic 1, Tissier 1, Burlet, Coatanéa, Herbrecht, Limal, Manach-Le Calvé, Pop-Lazic, Prouvensier, Sand. Antrenor: Laurent Bezeau.