Fostul primar din Malu Mare rămâne sub control judiciar

0
834

Condamnat deja într-un alt dosar, pentru o încăierare electorală din 2012, fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, a fost menţinut sub control judiciar, deşi ceruse Judecătoriei Craiova revocarea acestei măsuri. Hotărârea a fost luată vineri, 2 februarie a.c., în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de contabila Primăriei, patru administratori de societăţi comerciale şi dirigintele de şantier de la lucrarea de înfiinţare a parcului comunal Malu Mare, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova, pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals, fapte prin care s-a creat un prejudiciu de peste 822.000 lei.

Alexandru Dicu

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 2 februarie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au menţinută măsura controlului judiciar faţă de fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, dar şi faţă de alţi patru dintre inculpaţi, respingându-le cererile de revocare a acestei măsuri: „Menţine ca fiind temeinică şi legală măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Dicu Alexandru. Menţine ca fiind temeinică şi legală măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Petrache Constantin. Menţine ca fiind temeinică şi legală măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Ardeleanu Gheorghe. Menţine ca fiind temeinică şi legală măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Stoian Florentina. Menţine ca fiind temeinică şi legală măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Cotea Rodica. Respinge cererea formulată de inculpaţi de revocare a măsurii controlului judiciar. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare Pronunţată în camera de consiliu, azi, 02.02.2018”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Hotărârea a fost luată în dosarul în care fostul edil a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, alături de alte şase persoane – contabila primăriei, patru administratori de firme şi un diriginte de şantier – într-un dosar vizând comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, înşelăciune şi fals, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

Prejudiciu de peste 800.000 lei

Reamintim că procurorii i-au trimis în judecată pe Alexandru Dicu, Constantin Petrache, Gheorghe Ardeleanu, Florentina Stoian, Rodica Cotea, Gigi Zimţa, şi Ştefan Diţă. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, anchetatorii au reţinut faptul că „inculpatul Dicu Alexandru, în calitate de primar al comunei Malu Mare şi ordonator principal de credite în cadrul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Malu Mare, în perioada 2009-2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice (art. 19 şi art. 23 din O.U.G. nr. 34/2006), a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi, printre care S.C. GIDAZI PROD COM S.R.L., S.C. SILVIA METAL S,R,L., S.C. MIFLAN S.R.L., şi S.C. MITDUR SERVICE S.R.L., şi a acceptat la plată facturi, reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate, încălcând dispoziţiile art. 3 şi art. 5 din O.U.G. nr. 119/1999 şi art. 54 alin. 6 din Legea 273/2006 şi producând un prejudiciu de 822.352,23 lei”. În plus, mai spun anchetatorii, pe 19 decembrie 2011 şi 24 septembrie 2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare, aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă nr. 222/N/24.05.2011, încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, inculpatul Dicu Alexandru a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative, care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări, care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al U.A.T.C. Malu Mare. Procurorii şi poliţiştii doljeni au documentat şi au reţinut în rechizitoriu, detaliat, activitatea infracţională a fiecăruia dintre inculpaţi. Dosarul s-a înregistrat pe 6 octombrie 2017 pe rolul Judecătoriei Craiova, unde este şi acum analizat în camera preliminară. Acesta este al doilea dosar în care este inculpat fostul primar din Malu Mare, în primul fiind condamnat, pe fond, de judecătorii Tribunalului Dolj, la 1 an şi 10 luni închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii pentru infracţiuni cu violenţă comise în campania electorală, cauza fiind acum la apel.

***

Pe 17 august 2017, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Dolj, în baza mandatelor emise de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, făceau 7 percheziţii în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov şi Drăgăneşti – Olt, judeţul Olt, la locuinţe aparţinând inculpaţilor. Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar pe 18 august au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care a respins propunerea de arestare şi i-a plasat pe sub control judiciar.