Bugetul Craiovei, aprofundat mai bine de trei ore

0
410

În mai bine de trei ore de dezbateri, primarul Lia Olguța Vasilescu a comentat fiecare achiziție în parte, citind inclusiv lista celor 60 de străzi ce urmează să fie asfaltate cu bani de la buget în acest an. Craiovenii i-au cerut, în schimb, primarului foișoare, copertine, supraveghere video și audio pentru locurile de joacă, o bancă, un referendum împotriva centralei atomice de la Kozlodui, condiții mai bune de muncă pentru taxatoarele RAT. Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” nu a primit în acest an nici un fond de la bugetul local și a stârnit mila reprezentanților ONG-ului „Pro Democrația”.   

Craiova se bazează pe un buget de 820 de milioane de lei, față de 815 milioane de lei cât a fost la începutul anului trecut. Directorul economic al Primăriei, Nicolae Pascu, le-a explicat cetățenilor – care au participat într-un număr mare la dezbaterea publică de ieri – că bugetul de anul acesta este cu 50 de milioane de lei mai mare deoarece s-au încasat mai multe taxe și impozite de la populație (cu 10 milioane de lei mai mult decât se prognozase) și au fost sume care nu au fost consumate în 2014. Autoritățile locale au anunțat, ca efect, și investiții cu 6% mai mari.

Craioveanul plătește, bugetul crește

Faptul că funcționarii de la Taxe și Impozite au reușit să colecteze mai bine taxele și impozitele de la populație a fost și primul lucru pe care primarul Olguța Vasilescu l-a spus craiovenilor adunați în Sala Mare a Primăriei Craiova. „Am reușit să colectăm mai bine taxele și impozitele și avem mai mulți bani la dispoziție. Pe mandatul meu, Primăria Craiova nu s-a împrumutat nici un leu de la bănci, doar plătim ratele dinainte. Bursele elevilor s-au dublat ca număr și suntem singurul municipiu din România care a scăzut costul gigacaloriei și nu a crescut prețul cu 6%”, a declarat Olguța Vasilescu.

Spitalul municipal, prioritatea din 2015

Primarul s-a încumetat să citească de la cap la coadă toată lista de investiții pe care municipalitatea și-o propune pentru acest an. Începând cu achiziția de licențe pentru Primărie și terminând cu autobuzele, edilul a comentat și a oferit detalii pe marginea fiecărei achiziții în parte. Între toate, Olguța Vasilescu a punctat, totuși, noul spital municipal pe care Primăria Craiova îl va construi în acest an. „Prioritatea anului este construirea unui spital municipal nou pe care ne-am gândit să îl facem pe scheletul din curtea spitalului de Boli Infecțioase. Este cea mai simplă variantă, o investiție minimă având în vedere că 50% din construcție este deja realizată”. Lucrarea are alocată suma de 500.000 de lei.

Când consilierii „nu prea știu despre ce este vorba”

Dintre investiții, edilul a mai punctat proiectul de refacere a spațiului de sub pasajul suprateran. Olguța Vasilescu le-a spus craiovenilor că lucrurile pe care le-au aflat din presă, și anume din luările de poziție ale consilierilor locali, nu sunt tocmai adevărate deoarece aceștia „nu prea au știut despre ce este vorba”. „Ne-am gândit că se amenajează zona centrală și că ar trebui să facem și zona Unirii, pentru că este una foarte tranzitată de cei care ajung prin Craiova. Se fac fațada hotelului Jiu, terasa Union și mai rămâne fostul magazin Unirea. Din sponsorizări o să refacem și blocurile”. Primarul le-a spus cetățenilor că nu se poate amenaja o parcare, dar că va fi un loc de recreere foarte frumos. Lucrarea va costa 560.000 de lei.

Asfaltările vor fi recuperate

Înarmat cu răbdare de fier, primarul a citit inclusiv lista celor 60 de străzi pe care Primăria Craiova le va asfalta în acest an. În documentație mai exista și o situație amănunțită cu lucrările pentru amenajarea aleilor, trotuarelor și parcărilor din cartiere, dar aceasta nu a mai fost lecturată. În schimb, edilul și-a cerut scuze de la craioveni că nu a reușit să asfalteze mai nimic în 2014. „Nu am putut să asfaltăm decât foarte puțin. Am avut 400 de miliarde de lei, bani pe care nu am putut să îi folosim pentru că licitația a fost contestată. Încercăm să recuperăm totul în anul acesta”, a fost promisiunea primarului.

„Nu vreau să vă jignesc, cât costă o bancă?”

Când li s-a dat cuvântul, craiovenii au trecut pe lista dorințelor cu totul alte și alte lucruri. Cetățenii i-au cerut primarului să le asfalteze anumite străzi, să se amenajeze mai multe foișoare pentru pensionari, să se instaleze o plăcuță mai mare într-o stație RAT, locuri de joacă și supraveghere video, dar și audio pentru fiecare dintre acestea. „Domnule Pascu, (n.r. – directorul economic Nicolae Pascu), cât costă o bancă? Cred că nu costă miliarde, dar nu vreau să vă jignesc. O cumpărăm noi, dar să ne ajutați să o montăm”, a cerut Marian Trifan, președintele Asociației Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul” din Craiova. Tot el a mai pus pe listă reabilitarea Parcului Crizantemelor, „care nu mai are nici o floare”.

Taxatoare pe scaune, o dorință a craiovenilor

Marian Trifan a cerut ca Primăria Craiova să ridice pragul pentru acordarea gratuității pe mijloacele RAT Craiova, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, pe motiv că 15.000 de pensionari nu se mai încadrează în acest plafon. Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a răspuns că acest lucru nu este posibil deoarece bugetul regiei este strâmtorat. „E complicat, aș face-o cu mare drag, dar nu se poate”. Craioveanul a revenit și cu o propunere mai haioasă, cerându-i primarului ca doamnele taxatoare din mijloacele de transport să nu mai stea în picioare. „Puteți avea accidente, trebuie să găsiți o soluție”. „O să vorbesc cu directorii”, i-a răspunzând zâmbind primarul.

Grădina Botanică va fi reabilitată

Consilierul Ionel Pană a fost singurul consilier municipal dintre puținii prezenți care a rămas până la finalul celor trei ore de dezbateri. După o mică altercație „colegială” cu primarul pe tema Termoficării, acesta a pus problema Grădinii Botanice, cerând municipalității să o includă pe lista de investiții. „Nu era nevoie să o includem pe lista de investiții pentru că aleile le vom face cu Delta, cu care avem contract-cadru de asfaltare, iar partea de zonă verde cu cei de la RAADPFL. Deci, nu avem nevoie să o trecem pe lista de investiții”, a menționat primarul Lia Olguța Vasilescu.

Marcel Răduț Seliște, de la Asociația „Pro Democrația”, i-a sugerat primarului să vină cu o suplimentare de fonduri pentru Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană”. Primarul i-a răspuns că Primăria Craiova nu alocă nici un leu prin proiectul de buget acestei asociații, dar că „ar trebui să se facă un efort mai mititel și pentru aceștia”.