În ţară, peste 40.000 de clase din mediul rural nu au fost dotate cu mobilier nou, în ultimii zece ani

0
363
În ultimii zece ani, peste 40.000 de săli de clasă din mediul rural nu au fost mobilate , a  precizat Sorin Decă, secretar general – adjunct al Ministerului Educației, într-un interviu acordat  la Radio România Actualități. Declaraţiile vin în contextul lansării apelului de proiecte pentru școli , prin care  acestea pot accesa până la un miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier. Conform lui Sorin Decă, Ministerul Educației a făcut înainte de lansarea apelului un inventar de nevoi pentru dotarea școlilor.

FOTO: Pixabay.com

Sorin Decă,  secretar general – adjunct al Ministerului Educaţiei, a precizat:”Avem un criteriu foarte important de a prioritiza, în special pentru mediul rural, pentru că suntem conștienți că , din analiza realizată, avem peste 40.000 de săli de clasă care nu au beneficiat, nu au fost dotate cu mobilier în ultimii zece ani și atunci criteriul care va face diferența la preț va fi exact acesta: prioritizarea școlilor din zone dezavantajate și majoritatea lor sunt în mediul rural”. În urma analizei pe care ministerul a făcut-o în ultima jumătate de an, prin inspectoratele școlare județene, am stabilit ce nevoie este dotare cu mobilier la nivelul sălilor de clasă, de dotare a cabinetelor și atelierelor de practică sau a laboratoarelor de știință. Fiecare va putea să depună în funcție de nevoia reală identificată la nivelul fiecărui școli în parte”. Beneficiarii apelului de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe), instituțiile de învățământ superior de stat care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar, precum și statele majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă, care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar.  Şcolile vor cere banii prin Consiliile Județene / Consiliul General al Municipiului București, autorități “care vor avea calitatea de solicitant eligibil în cadrul prezentului apel”, a precizat Ministerul Educației pe edu.ro.

Conform Institutului Național de Statistică, numărul sălilor de clasă din învățământul public, în anul școlar 2020-2021, era următorul:
  • învățământ antepreșcolar: 1.102;
  • învățământ preșcolar: 25.157;
  • învățământ primar și gimnazial: 69.052;
  • învățământ liceal: 36.304;
  • învățământ profesional: 951;
  • învățământ postliceal: 227;
Sorin Decă a fost numit din nou secretar general adjunct al Ministerului Educației, la cererea ministrului Ligia Deca.