Despre plecarea lui Piți de la Craiova

0
367

Victor Piţurcă a părăsit Universitatea Craiova la fel ca pe vremea lui Mititelu: la reluarea pregătirii. De această dată fără scandal, fără procese, dar nici cordial. Clubul, mai precis Mihai Rotaru, a trebuit să recunoască oficial că nu s-a ridicat la pretenţiile antrenorului, de titlu. Comunicatul pare să aibă şi o notă de sarcasm, dar mai degrabă este un preţ mic plătit faţă de milionul presupus de clauza de reziliere. „Clubul Universitatea Craiova și antrenorul principal au hotărât de comun acord rezilierea contractului la cererea domnului Victor Pițurcă. Această cerere a fost fundamentată de domnia sa prin prisma faptului că dorința de a câștiga campionatul nu a fost susținută de către club. Îi dorim mult succes!” este comunicatul clubului din Bănie. Ce s-a întâmplat. Mihai Rotaru nu ştia cum să scape de Piţurcă, fără a-i achita clauza de reziliere, iar portiţa a oferit-o însuşi antrenorul, când a precizat că pleacă dacă nu i se aduc jucători. Rotaru ar vrea probabil să facă transferuri, dar nu pentru Piţurcă, un antrenor care nu a demonstrat mare lucru. Dacă un angajat nu dovedeşte că nu prea ştie să utilizeze calculatorul, atunci îl dai afară, nu-i cumperi unul mai bun, nu?

Piţi nu a lăsat nici regrete în Bănie. Cu el la cârmă, Ştiinţa a avut o exprimare modestă, a pierdut multe puncte cu echipe din subsol, n-a tras pe poartă în derby-urile cu FCSB şi CFR din tur, s-a umplut de ruşine în deplasarea de la FCSB şi a avut mare noroc la victoriile cu Voluntari şi Botoşani. Acel noroc o păstrează cu şanse la play-off. Piţurcă a preluat echipa de la Papură la 1 punct de CFR şi a lăsat-o la 7 puncte de lider. Piţi a avut o medie de 1,5 puncte pe meci, iar Papură, de 2 puncte pe meci. Inexplicabile au fost schimbările de prim 11, permanente şi masive, dar mai ales utilizarea jucătorilor pe posturi inedite.

Plecarea lui Piţurcă ar trebui să liniştească şi vestiarul, în care nu-şi mai găseau locul Pigliacelli, Mateiu, Martic sau Kelic şi mai existau şi alţi nemulţumiţi. Portarul italian, declarat indezirabil de Piţurcă, a avut o postare de triumf pe reţelele de socializare, dar el are acum de purtat povara îndepărtării antrenorului. Una destul de grea, fiindcă sunt destui care nu s-au împăcat cu plecarea lui Piţi, mai ales că acesta le promisese titlul. Un titlu de care Craiova este însă tot mai departe.

Piţurcă: „Nicio șansă nu aveam la titlu cu acest lot”

Victor Piţurcă le-a oferit celor de la Gsp motivele şi scenariul despărţirii de Craiova: „Eu am spus de la început că singurul obiectiv care mă interesează e să câștig campionatul, nimic altceva. Eu n-am venit la Craiova ca să fiu pe locul 2, locul 3. Doar titlul era ținta mea, deși în contract era prevăzut că trebuie să prind un loc de cupă europeană. Nicio șansă nu aveam la titlu cu acest lot. Nici măcar 10-20 la sută nu aveam șanse. Și atunci de ce să stau? Ca să mă bată pe mine FCSB și CFR? Nu-mi trebuiau mie bani sau nu știu ce pretenții, am solicitat doar întăriri, să avem un lot competitiv, cu care să abordăm cele 4 etape rămase de jucat plus play-off-ul cu șanse de a lua titlul. Eu le-am zis că vreau jucători, am făcut și o listă, dar nu pot să stau și în 3 luni să urmăresc jucători, să fac liste, dar să nu se miște nimic în acest sens. Am așteptat până cu o zi înainte de reunire, am luat vreun jucător? Nu! Atunci eu plec, nu mai stau.  Evident că rămâneam fiindcă aș fi simțit că avem șanse la campionat. Nu vreau scandal, nu vreau să vorbesc urât despre nimeni din club, îmi doresc ca Universitatea Craiova să aibă în continuare rezultate, dar eu am decis să mă opresc. Am realizat că nu mă pot bate cu celelalte candidate la titlu și, repet pentru a o suta oară, eu nu stau să mă bată pe mine Gigi Becali fiindcă nu am la dispoziție lotul pe care mi-l doresc eu. Doi fundași centrali, un mijlocaș, un atacant voiam. Dacă am fi reușit să facem aceste achiziții, atunci cred că, mai ales că își revenea și Koljici, Universitatea era o echipă importantă în lupta pentru titlul de campioană. Dar nu s-a făcut nimic, nu s-a mișcat deloc pe piața transferurilor și atunci eu am luat-o pe drumul meu”.

Aşadar, Piţurcă a plecat fiindcă nu i s-au adus jucători, însă cei care-i fuseseră aduşi, Măţel, Zakaric, Cosic, Ivan, nu au confirmat sau cel puţin nu pe posturile pe care i-a folosit Piţurcă. Aşadar, Rotaru are dreptate să nu-i satisfacă pretenţiile lui Piţurcă, dar şi Piţurcă are dreptate când spune că lotul nu este unul de titlu şi are nevoie de întăriri. Şi nu e numai o strategie de a-l îndepărta pe Piţurcă, la Craiova se mişcă anevoios lucrurile când e vorba de transferuri, iar când se fac, se fac de obicei prost.  Din ultimele două campanii de transferuri nu alegi doi jucători de titularizat.