Asociaţia SOS FIV: România este singura ţară din UE care nu are o lege a fertilizării in vitro

0
470

România este singura ţară din UE care nu are o lege a fertilizării in vitro, spun reprezentanţii Asociaţiei SOS FIV, precizând că persoanele infertile se confruntă cu mai multe probleme, printre care condiţiile “discriminatorii” de înscriere în subprogramul de ajutor financiar din partea statului.

Fondatoarea Asociaţiei SOS Infertilitate, Nicoleta Brunel, spune că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o lege a fertilizării in vitro, chiar dacă au fost mai multe tentative. “Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu avem o lege a fertilizării in vitro.Tentative au fost nenumărate, dar toate au rămas în aer. (…) Prima lege pe reproducere umană asistată a fost şi cea care a avansat cel mai mult. A fost imediat după cazul Adrianei Iliescu şi a fost iniţiat de un fost ministru al Sănătăţii şi a trecut prin Parlament, a fost aprobată şi a plecat la promulgare la preşedinte şi ulterior a fost respinsă. Ea a fost prima şi cea mai avansată. De atunci au fost vreo şase tentative. (…) Acum este un proiect de lege care stă blocat de vreo 2-3 ani, el fiind iniţiat de Bodog, fost ministru al Sănătăţii. Proiectul nu a fost respins, nu a fost abandonat. Pur şi simplu este blocat undeva”, a declarat Nicoleta Brunel.

Aceasta susţine că dacă România ar avea o lege a fertilizării in vitro, atunci ar exista şi o normă privind această procedură. Ea spune că recomandările din străinătate nu sunt aplicate de medicii din România, iar de multe ori pacientele pierd sarcina pentru că nu au fost respectate regulile de bază. “Recomandările sunt ferme – doar un singur embrion se transferă la pacientele tinere, adică sub 35 de ani. Atunci când o femeie are şase proceduri eşuate se pot pune trei embrioni că este clar că e o problemă, dar norma acum, după ce s-a constat cât de riscante sunt sarcinile cu tripleţi, este un singur embrion. Asta este regula de aur. Doi embrioni se pun doar în cazuri rare. Din păcate, în România, se pun chiar şi trei la pacientele tinere, care sunt la primele proceduri”, a explicat Nicoleta Brunel.

Brunel spune că de cele mai multe ori, când în urma procedurii femeia rămâne însărcinată cu tripleţi, lucrurile se termină “rău”. “Sarcina ajunge pe la şase luni. Am avut astfel de cazuri. Pur şi simplu se pierde sarcina. Nu este uşor să duci o sarcină cu tripleţi. De foarte multe ori se termină rău. (…) Noi nu ne dorim doar să obţinem o sarcină cu orice preţ, dar ne dorim ca această sarcină să fie dusă la termen şi să se nască un copil sănătos”, a mai spus Nicoleta Brunel.

În 2011 Ministerul Sănătăţii a lansat subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, prin intermediul căruia cuplurile infertile pot primi 6.150 de lei dacă îndeplinesc cerinţele programului. Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, în perioada iulie 2011-decembrie 2012, 100 de copii au fost născuţi în urma subprogramului. De asemenea, în 2018, Primăria Capitalei a lansat proiectul de acordarea sprijinului financiar de circa 3.000 de euro cuplurilor infertile din Bucureşti pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro.

Reprezentanţii Asociaţiei SOS Infertilitate spun că au trimis numeroase petiţii Ministerului Sănătăţii pentrua crea o lege a fertilizării in vitro, dar nu au primit niciun răspuns.

Potrivit informaţiilor furnizate de site-ul Camerei Deputaţilor, în noiembrie 2013, a fost depus un proiect de Lege privind reproducerea umană asistată medical. Proiectul a fost adoptat de Senat, iar de atunci acesta este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Astfel, România rămâne, şi în 2019, singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o lege a fertilizării in vitro.

MEDIAFAX a cerut ministerului Săntătăţii un punct de vedere pe acest subiect, până la ora transmiterii ştirii nefiind remis vreun răspuns la această solicitare. (Sursa: Mediafax)