Mandatul lui Achim Irimescu, la Agricultură, în cifre

0
506

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a părăsit în urmă cu două zile funcţia, prin demisie, înainte de învestirea noului Guvern. A marca, totuşi, în data de 28 decembrie 2016, finalul său de mandat alături de angajaţii MADR. Acestora le-a mulţumit pentru colaborarea pe care au avut-o de-a lungul acestui an. Mai ales că, prin ajutorul lor, a reuşit performanţa de a plăti fermierilor peste 4 miliarde de euro, în ciuda dificultăţilor cu care s-au confruntat.

achim irimescuÎncă de la preluarea mandatului său, noiembrie 2015, Achim Irimescu a urmărit simplificarea accesului la fondurile europene şi, prin măsurile luate, a reuşit sa asigure un grad ridicat de absorbţie a fondurilor comunitare alocate României, având permanent în vedere reducerea birocraţiei, în special în ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM). O altă prioritate a mandatului său a constituit-o deschiderea pieţei europene la porci vii, dar şi a pieţelor arabe pentru exportul de ovine şi a celei turce pentru bovine şi carne de vită. Astfel, în cursul anului trecut au fost organizate mai multe negocieri cu Autorităţile Veterinare Centrale din Emiratele Arabe Unite, Algeria, Iran, Irak Turcia, Israel, Albania, Ucraina, R.P. China şi Coreea, pentru stabilirea condiţiilor sanitare veterinare aplicabile la exportul de produse de origine animală – carne de bovine, ovine, porcine, pasare, ouă şi produse din ouă, miere, produse din carne. Ca urmare a acestor acţiuni, modelele de certificate sanitare veterinare care au fost stabilite oficial în urma negocierilor directe dintre reprezentanţii ANSVSA şi cei ai Autorităţilor Veterinare Centrale din ţările terţe, au fost publicate pe site-ul ANSVSA.

Plăţi record la APIA

apiaÎn ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene alocate României pentru agricultură, în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, s-au efectuat plăţi către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde euro, pentru schemele de plăţi directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi pentru subvenţiile acordate integral de la bugetul de stat. Fermierii români au putut beneficia, aşadar, până la 15 octombrie 2016, de circa 1,5 miliarde euro reprezentând plăţi directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adăugat, începând din 16 octombrie şi până în prezent, circa 1,05 miliarde euro aferenţi cererilor de plăţi directe depuse în Campania 2016.

Până în prezent s-au autorizat la plată peste 800.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pentru următoarele scheme: Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), Schema de plată redistributivă, Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire), Schema de plată pentru tinerii fermieri, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice şi Măsura 214 – Plăţi de agromediu.        „Precizăm că plafonul total alocat din FEGA pentru Campania 2016 este de 1,7 miliarde euro, din care s-au putut plăti până la acest moment peste 1 miliard euro. Diferenţa rămasă, de 700 milioane euro, va fi plătită în perioada următoare, până la data limită stabilită de Regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie 2017”, se arată în comunicatul MADR.

Sumele au fost reîntregite

agriculturaÎn ceea ce priveşte plăţile efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde aferente perioadei curente de programare. Alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României pentru implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014-2020, este de 8.128 mil. euro, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat, în valoare de 1.344,65 mil. euro, iar plăţile efectuate până la acest moment reflectă un grad de absorbţie de circa 14 %. Ministerul menţionează că, plăţile efectuate au fost, deja, returnate de Comisia Europeana, circa 77%, urmând ca diferenţa să fie rambursată României până la jumătatea lunii Ianuarie 2017, reîntregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor.

Irimescu a precizat că plăţile efectuate către fermieri în anul 2016 au fost posibile prin efortul susţinut al personalului din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură şi al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, mulţumindu-le pe această cale pentru profesionalismul, devotamentul şi munca depusă în toată această perioadă.

Vorbesc faptele, cifrele şi statisticile

agricultura 1Anual APIA derulează 45 de scheme de plată/măsuri de acordare a ajutoarelor financiare europene şi naţionale, cuprinzând 89 de submăsuri, respectiv pachete/sub-pachete, punând în aplicare fluxurile procedurale în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare.

Procentual, APIA gestionează în noua perioadă de programare circa 70% din valoarea totală a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol. Reforma Politicii Agricole Comune reprezintă o schimbare fundamentală a acestei politici faţă de perioada 2007-2014, cu noi reglementări de care fermierii trebuie să ţină cont în activitatea lor viitoare.

Noua Politică Agricolă Comună intrată în vigoare începând cu anul 2015 a presupus aplicarea unor scheme şi măsuri noi, mult mai complexe. În 2016, în acest context, Comisia a decis ca plăţile aferente anului 2015 să se efectueze până la data de 15 octombrie. APIA a reuşit să se încadreze în acest termen, având în vedere că peste 90% din plăţi s-au efectuat până la sfârşitul lunii august. În plus, în 2015, APIA a reuşit 2 performanţe: plata în avans a peste 870 milioane de euro, pentru un număr de 754.421 de fermieri, o valoare record a plăţilor în avans pe care le face România pentru o campanie de plăţi directe şi începerea plăţilor finale la data de 1 decembrie 2016, reprezentând, de asemenea, o nouă reuşită a Agenţiei.

 

Achim Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în perioada 2012-2014, la propunerea lui Daniel Constantin, iar înainte de a fi ministrul Agriculturii a lucrat la Reprezentanţa Permanentă a României la UE, Bruxelles, Ministru Plenipotenţiar, Șef al Secţiei de Agricultură, Reprezentant al României la Comitetul Special pentru agricultură. A gestionat programe de 50 de miliarde de euro, adică echivalentul a 35% din PIB-ul României. Achim Irimescu mai lucrase în minister în perioada august 1990 – noiembrie 1998, ca şef serviciu şi consilier superior. A mai activat la Institutul de cercetări ştiinţifice şi inginerie tehnologică pentru maşini şi utilaje agricole (1986-1990) şi la Întreprinderea de utilaj chimic şi forjă, Rm. Vâlcea (august 1983 – decembrie 1985). Este doctor în economie agrară la ASE Bucureşti şi licenţiat al Facultăţii de Tehnologie a Construcţiilor de Maşini din Institutul Politehnic din Bucureşti.