La Goicea, între tradiţie şi viitor

0
452

Comuna Goicea este plină de istorie, iar autorităţile locale vor să o ducă mai departe. Deja s-a introdus, într-un timp foarte scurt, alimentarea cu apă şi s-a pus la punct, în mare parte, sistemul de canalizare. Pentru 2016 multe proiecte sunt pregătite pentru a da o nouă faţă localităţii.

Ani de zile, comuna Goicea a fost cunoscută, pe lângă potenţialul agricol, şi prin tradiţii. S-a vorbit de mini-grădina zoologică, una care, ţinând cont de specificul rural, era o raritate în ţară, despre ansamblul folcloric, despre „popicării”, prezente în aproape orice crâşmă sau gospodărie cu pretenţii. În ultimul timp, foarte multe dintre ele s-au pierdut, dar se încearcă scoaterea lor la lumină. „Am avut, este foarte adevărat, o mică grădină zoologică, dar s-a distrus în timp. Acum, nu mai poate fi reabilitată, decât cu fonduri foarte mari şi respectând normele europene. Dacă nu putem face acest lucru, în schimb ne-am  axat pe reabilitarea parcului, acolo unde era şi micul spaţiu destinat animalelor sălbatice, printr-un proiect de mediu, implementat în urmă cu şase ani. Este vorba şi de baza sportivă, încă nefinalizată, şi de locuri de joacă pentru copii, şi de iluminat. Dacă amintim de baza sportivă, era necesară o sumă de 280.000 lei, dar, de la Guvern, nu am primit decât 4.000 lei. Despre popicării, despre care aminteaţi, sperăm să fie reabilitate, dar ţine doar de particulari. În ceea ce priveşte tradiţiile, pot spune că, pe 18 decembrie, am depus un proiect, în valoare de 420.000 euro, pentru dotarea Căminului Cultural cu 48 de costume populare, instrumente muzicale, mobilier, sistem de iluminat mult mai eficient decât cel actual, şi sperăm să obţinem finanţarea”, a declarat  Dumitru Marcu (foto), primar al comunei Goicea.

„Nu este bine să ne gândim la lucruri care nu sunt bine conturate”

Proiectul destinat Căminului Cultural nu este singurul pe care autorităţile publice locale îl au în vedere în 2016. „Pe atragerea fondurilor europene, ne apropiem de zece milioane de euro absorbite. Mai avem depus un proiect şi pentru asfaltarea a 3 km de uliţe şi vrem să realizăm un studiu pentru montarea de panouri foto-voltaice pe o suprafaţă de un hectar, cu termen de finalizare 1 martie 2016.  Dacă vom avea succes cu acest proiect, se va crea o alternativă pentru iluminatul şcolii, grădiniţei, primăriei. Aşteptăm rezultatele studiului, atunci putând vorbi şi despre sursele de finanţare. Am considerat că nu este bine să ne gândim la lucruri care nu sunt bine conturate, altfel banii sunt cheltuiţi fără noimă”, a mai spus Dumitru Marcu.