În zona SPF Bistreţ – Navă comercială, eşuată în bancurile de nisip apărute pe Dunăre

0
560

O navă comercială sub pavilion românesc, la bordul căreia se află un echipaj format din doi români, încărcată cu câteva tone de cereale, a rămas blocată pe Dunăre, în apele teritoriale bulgăreşti, în rada portului Lom, Bulgaria (în dreptul localităţii doljene Bistreţ), din cauza unui banc de nisipit. În ciuda eforturilor autorităţilor bulgare, ieri nu se reuşise încă deblocarea barjei.

Potrivit inspectorului de poliţie Veronica Constantin, din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, marţi, 3 ianuarie a.c., dispeceratul Sectorului Poliţiei de Frontieră din Bistreţ a fost informat de către un pescar sportiv că pe direcţia kilometrului fluvial 741, în apropierea malului bulgăresc (la limita cu S.P.F. Piscu-Vechi) se află o navă eşuată. <<În urma activităţilor desfăşurate de lucrătorii Sectorului Poliţiei de Frontieră Bistreţ s-a stabilit că pe direcţia km.flv.741, în apele teritoriale bulgăreşti, se găseşte eşuată o navă comercială, sub pavilion românesc, încărcată cu cereale, denumita „EUROSHIP 1”, ce se deplasa dinspre Pancevo, Serbia, cu destinaţia Constanţa Sud. Echipajul este în siguranţă, iar poliţia de frontieră monitorizează situaţia şi va acorda sprijinul necesar>>”, a declarat, ieri, insp. Veronica Constantin. Potrivit acesteia, autorităţile din România au luat legătura cu reprezentanţii din Bulgaria, respectiv de la Vidin, care au informat partea română că au cunoştinţă de situaţia în care se află nava în cauză. “S-a luat legatura cu reprezentanţi ai autorităţilor de frontieră din Vidin, Bulgaria, care ne-au informat că echipajul format din doi cetăţeni romani a fost aprovizionat cu alimente şi apă potabilă şi, în ciuda eforturilor pe care le-au făcut pentru scoaterea navei din bancul de nisip pe care a eşuat, nu s-a reuşit acest lucru”, a mai precizat inspectorul de poliţie..

Nivelul fluviului se menţine scăzut

Traficul naval pe Dunăre a avut de suferit în ultima parte a anului trecut, din cauza secetei prelungite. În luna septembrie 2011 mai multe barje, dar şi un vas de croazieră, au rămas blocate în zona portului Calafat, din cauza bancurilor de nisip. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) “Jiu” spun că nivelul Dunării se va menţine în continuare scăzut, ca urmare a debitului fluviului la intrarea în ţară, aflat în scădere până la valoarea de 2.900 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie de 4.950 mc/s. Potrivit datelor Administraţiei Bazinale de Apă “Jiu”, în următorul interval, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA, va fi în scădere până la valoarea de 2.850 mc/s, iar pentru intervalul 6 – 10 ianuarie 2012, conform prognozei elaborate de INHGA-CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 3.400 mc/s, la sfârşitul intervalului de prognoză situându-se sub media multianuală a lunii ianuarie, respectiv 4.950 mc/s.


Pe Jiu, nivelurile sunt staţionare

Debitele şi nivelurile la staţiile hidrometrice (s.h.) pe râul Jiu au fost în general staţionare pe întreg bazinul, dar cu totul izolat s-au înregistrat şi scăderi nesemnificative în bazinul mijlociu şi creşteri uşoare în bazinul inferior. Pe afluenţi şi pe celelalte râuri interioare, nivelurile au fost staţionare şi uşor variabile (-1 cm…+1 cm), situându-se sub cotele de apărare. Conform prognozei elaborate de Compartimentul  Prognoze Bazinale al ABA “Jiu”, precum şi de INHGA–CNPH, în următorul interval nivelurile şi debitele la s.h. vor fi în general staţionare şi uşor variabile. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la mal, pod de gheaţă, ace de gheaţă) se vor menţine fără modificări importante, fiind dependente, în evoluţia lor, de temperaturile înregistrate.