Europarlamentarul Victor Boştinaru şi-a prezentat bilanţul pe anul 2011

0
378

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, a publicat un bilanţ al activităţii din Parlamentul European din perioada  iulie – decembrie 2011. Pe parcursul anului trecut, Victor Boştinaru a atras atenţia de mai multe ori cu privire la faptul că România stă foarte rău la capitolul absorbţie de fonduri europene, şi tot acesta  avertiza că din cauza suspendării plăţilor de către UE până în luna decembrie 2001, Consiliile Judeţene nu vor putea plăti constructorii şi sunt culpabile în faţa instanţei. O altă problemă tratată de Victor Boştinaru în a doua jumătate a anului 2011 a fost cea legată de proiectul Roşia Montană şi cel al libertăţii presei în România.

La data de 19 iulie 2011 eurodeputatul Victor Boştinaru atrăge atenţia într-o conferinţă de presă susţinută la Consiliul Judeţean Argeş în Piteşti, că România se confruntă cu o situaţie gravă a capacităţii de absorbţie, cu plăţi efective de doar 3,4% din totalul disponibil pentru perioada 2007-2013, de aproximativ 23 de miliarde de euro. Este cea mai mică rată de absorbţie din istoria UE pentru o ţară nou intrată în Comunitatea Europeană. La 30 august 2011 într-o conferinţă de presă susţinută la sediul cabinetului parlamentar din Craiova pe tema absorbţiei fondurilor europene şi suspendarea plăţilor de la Bruxelles Victor Boştinaru avertiza: „România riscă să suporte o suspendare în 2013 a 10 miliarde de euro din bugetul pe care îl avea la dispoziţie pentru perioada 2007-2013, de la Uniunea Europeană. Asta ar însemna jumătate din plăţile de care ar putea beneficia din fonduri structurale si de coeziune. Acest lucru în condiţiile în care 2013 va fi primul an de vârf pentru plata datoriei externe – 4.8 miliarde euro – când România trebuie să cofinanţeze cu cel mai mare volum de bani proiecte europene şi în condiţiile în care bugetul se contractă. Cei care sunt responsabili de pierderi economice de asemenea magnitudine trebuie să facă ceva acum. Dacă nu, cred că o guvernare normală trebuie să exploreze şi unghiul penal al celor care se fac vinovaţi de această pierdere.”

Decizia suspendării plăţilor din fonduri UE o încercare grea pentru Consiliile Judeţene

La 1 septembrie 2011 Victor Boştinaru atrăgea atenţia asupra impactului devastator pentru mediu, pe care proiectul minier Roşia Montană îl va avea în Munţii Apuseni. Conform eurodeputatului: „Într-un calcul strict economic, la cotaţia actuală a preţului aurului şi argintului, valoarea proiectului se apropie de 18 miliarde de Euro. Din această sumă, României îi va reveni doar 20%, însă, va suporta toate consecinţele exploatării cu cianuri, decapitării celor patru munţi din Roşia Montană şi distrugerii patrimoniului românesc”. Tot în luna septembrie Victor Boştinaru trăgea un semnal de alarmă  asupra faptului că după decizia suspendării plăţilor până în luna decembrie, Consiliile Judeţene nu vor putea plăti constructorii şi sunt culpabile în faţa instanţei. Dacă în decembrie se dă drumul plăţilor, regula este ca ele să se facă în termen de 90 de zile, ceea ce înseamnă că se va ajunge în martie 2012. „Până atunci, poate constructorii dau faliment, iar vina nu aparţine Consiliilor Judeţene, aşa cum se încearcă a se acredita ideea, ci autorităţilor centrale, care au blocat, practic, aceste fonduri” afirma eurodeputatul.

Două petiţii împotriva proiectului Roşia Montană dezbătute în Comisia pentru Petiţii

La 15 septembrie 2011 eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, împreună cu eurodeputata Catherine Trautmann – preşedinta delegaţiei socialiste franceze în Parlamentul European, au reacţionat la declaraţiile anti-româneşti ale ministrului de Interne francez, Claude Guéant, printr-o declaraţie comună. Conform celor doi eurodeputaţi: „politicianismul mărunt al liderilor de la Paris şi Bucureşti subminează parteneriatul româno-francez” iar declaraţiile lui Claude Guéant „nu au nimic de-a face cu valorile europene, cu dreptul european sau cu tradiţia cu totul specială a relaţiilor româno-franceze”. La începutul lunii octombrie 2011 Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI) a dezbătut două petiţii împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, înaintate de Fundaţia Culturală Roşia Montana şi Ad Astra. La finele dezbaterii, Comisia pentru Petiţii a concluzionat că petiţiile vor rămâne deschise şi se vor aştepta atât rezultatele unei vizite de documentare în România, cât şi răspunsurile detaliate ale Comisiei Europene ca urmare a unei evaluări din partea unui grup independent. Eurodeputatul Victor Boştinaru, coordonatorul Grupului S&D în Comisia PETI, a atras atenţia Comisiei Europene asupra garanţiilor insuficiente oferite de către companie în cazul unui accident. La 7 octombrie 2011 Victor Boştinaru a fost numit raportor al PE pentru noul regulament privind Fondul de Coeziune pentru perioada 2014-2020.

Un răspuns cu privire la aderarea României în Spaţiul Schengen

Într-o dezbatere din Parlamentul European, la 12 octombrie 2011, privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, eurodeputatul Victor Boştinaru a răspuns în intervenţia sa afirmaţiilor eurodeputaţilor belgieni, Philip Clayes şi Peter Van Dalen conform cărora România şi Bulgaria se confruntă cu “probleme imense de corupţie care vor fi exportate cu usurinţă după desfiinţarea frontierelor interne”. Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: “Dacă imaginea aceasta apocaliptică a României şi Bulgariei este aceea pe care aţi prezentat-o împreună cu conaţionalul Van Dalen, aţi discutat măcar pe coridor cu reprezentanţii multor companii olandeze din România? Cu multe multinaţionale olandeze care fac mari afaceri de succes în România şi să aflaţi de ce aceea sunt tentaţi de România şi de ce politicieni de dreapta din Olanda sunt împotriva României şi Bulgariei?”

„PDL împiedică prin orice mijloace discuţiile privind abuzurile împotriva presei din România”

Un alt eveniment important a avut loc în perioada 23 – 26 noiembrie 2011 când la iniţiativa eurodeputatului PSD, Victor Boştinaru, Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI) s-a aflat într-o vizită oficială de documentare în România. Eurodeputaţii s-au întâlnit cu principalii petiţionari români pentru a se informa despre proiectul minier de la Roşia Montană, încălcarea legislaţiei europene privind mediul în regiunea Dobrogea, impactul potenţial al parcurilor eoliene asupra siturilor Natura 2000 sau situaţia cailor sălbatici din pădurea Letea. Victor Boştinaru a adresat două întrebări Comisarului pentru Mediu, Janez Potočnik, cu privire la obiectivitatea şi neutralitatea evaluarilor impactului de mediu precum şi la comunicarea Comisiei în privinţa Natura 2000. În aceeaşi perioadă Victor Boştinaru atrage atenţia asupra faptului că „PDL împiedică prin orice mijloace discuţiile privind abuzurile împotriva presei din România”. Astfel deşi petiţiile împotriva includerii în Strategia Naţională de Apărare a presei ca vulnerabilitate a statului român, petiţii înaintate de către Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, precum şi de către un grup de jurnalişti din cadrul postului Antena 3, sunt în continuare deschise, o întâlnire cu aceşti petiţionari nu a figurat pe agenda oficială a vizitei Comisiei PETI. Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, acest lucru s-a datorat în exclusivitate demersurilor europarlamentarilor PDL, membrii în Comisia PETI.

Numărul foarte mic de proiecte în derulare pentru care au început plăţile o problemă pentru România

În luna decembrie 2011, Victor Boştinaru a răspuns întrebărilor adresate de către cititorii Parlamentor.ro cu privire la finanţarea regiunilor Uniunii Europene afectate de criza financiară. Parlamentul European a votat propunerile convenite cu Consiliul, astfel încât, România, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia şi Ungaria vor beneficia de majorarea până la 95% a cotei de cofinanţare din partea Bruxelles-ului pe proiectele de dezvoltare regională. Scopul acestei măsuri este accelerarea investiţiilor necesare pentru crearea de locuri de muncă şi pentru creşterea economică. “Raportul adoptat creşte finanţările europene pentru proiectele aflate în derulare, dar nu acoperă decât domeniile politicii regionale, respectiv Fondul de Coeziune, Fondul pentru Dezvoltare Regională şi Fondul Social. Însă, marea problemă a României este numărul foarte mic de proiecte în derulare pentru care au început plăţile” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru, la întrebarea unui cititor Parlamentor.ro.