Senatorul Dan Şova, reținut de DNA pentru că a luat 100.000 euro mită privind un contract cu CET Govora

0
337

Senatorul PSD Dan Şova a fost reţinut, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în noul dosar, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Şova a venit la DNA după ce Senatul a aprobat, în şedinţă de plen, solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării sale preventive, rezultatul fiind de 95 de voturi “pentru” şi 30 “împotrivă”.

Potrivit anunţului din plenul Senatului făcut de social-democratul Ioan Chelaru, şi-au exprimat votul 127 de senatori din totalul de 165, dintre care 95 au votat “pentru” solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive, 30 au votat “împotrivă”, iar 2 voturi au fost anulate.

PSD şi PNL anunţaseră că vor vota pentru încuviinţarea cererii justiţiei în cazul senatorului Dan Şova, în timp ce preşedintele Senatului şi lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a recomandat senatorilor ALDE să voteze împotriva solicitării de reţinere şi arestare preventivă a acestuia. Tăriceanu a absentat însă ieri, iar şedinţa a fost prezidată, în locul său, de vicepreşedintele social-democrat al acestui for, Ioan Chelaru.

În rândul absenţilor s-au înregistrat numeroşi senatori PNL şi UDMR. 18 liberali au absentat de la vot, în condiţiile în care, potrivit senatorului PNL Octavian Motoc, au fost prezenţi 45 din totalul de 63 de senatori cât are grupul. Copreşedinţii PNL  Alina Gorghiu şi Vasile Blaga anunţaseră miercuri seara că liberalii au fost mobilizaţi pentru şedinţa de ieri. De la UDMR au lipsit 6 din cei 8 senatori UDMR, potrivit liderului de grup Tanczos Barna, iar de la PSD ar fi lipsit doar 6 senatori.

Şova: „Cred că mă apropii de recorduri nedorite. Nu există nicio probă, există un denunţ. Atât”

Senatorul Dan Şova a declarat, ieri, în plenul Senatului, că din cele 3.000 de file din dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, nu există nicio probă împotriva sa, ci doar un denunţ, el adăugând că se apropie de recorduri nedorite. “Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite”, şi-a început Şova discursul în plenul Senatului, în condiţiile în care este pentru a treia oară când senatorii trebuie să decidă ridicarea imunităţii sale parlamentare.

Şova a mai spus că la dosar nu există nicio probă împotriva sa şi că nu reprezintă un pericol public, astfel încât măsura arestării preventive nu se justifică. “Nu am văzut să se sperie lumea de mine în staţia de tramvai”, a declarat acesta. “S-a prezentat în faţa dvs. un dosar de 3.000 de file, acel dosar se referă la două infracţiuni – abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Din cele 3.000 de file doar 60 de pagini sunt legate de mine. Nu sunt probe, sunt un denunţ și ordonanţele procurorilor. În afară de denunţ nu există nicio probă, există un denunţ. Atât”, a mai spus Şova.

Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a primit, marţi, 24 noiembrie, raport favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” şi trei abţineri. Este al doilea dosar în care Dan Şova este acuzat de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării, ei respingând, în martie şi în iunie, o altă solicitare referitoare la Dosarul Turceni-Rovinari.