A început „definitivatul”

0
132

S-a încheiat un an şcolar, a început altul, dar profesorii merg înainte. Pentru foarte mulţi dintre ei a debutat înscrierea la „definitivat”, care, faţă de anii anteriori, aduce câteva noutăţi, inclusiv modificarea calendarului.

Cadrele didactice care doresc să obţină „definitivatul”, fără de care nu pot lua „titularizarea”, trebuie să-şi depună dosarele de înscriere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Faţă de anii anteriori, doritorii sunt obligaţi să dea şi o declaraţie, pe propria răspundere, prin care îşi asumă metodologia şi subiectele de examen.

«Este primul an în care se cer astfel de date, solicitarea venind din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, după modificările metodologice survenite. Practic, toate cadrele didactice îşi asumă răspunderea pentru ceea ce urmează, din punctul de vedere al legislaţiei. Diferenţa este că aceia care au cursuri de scurtă durată – „Bologna” – nu pot preda decât în maximum învăţământul gimnazial, cu examenele de rigoare, iar cei cu cele de lungă durată pot merge şi mai departe. Ei trebuie să se pregătească foarte bine, dar, până în prezent, s-au înscris 230, data-limită fiind 11 decembrie, pentru depunerea declaraţiilor. Anul trecut, au fost 240 de cadre didactice, însă la examen s-au prezentat 140, din care au promovat 75, nota minimă fiind 8,00. Cei care îşi depun dosarul trebuie să treacă şi două inspecţii speciale, în anul şcolar în curs. Validarea dosarelor va veni după înscrierea pe Aplicaţia naţională a MECS. De asemenea, examenul va fi ţinut, conform calendarului, în august 2016, faţă de iulie 2015. Cei care nu promovează nu se pot titulariza, ci pot profesa numai ca debutanţi, indiferent de vechime. Nu trebuie uitat că pretendenţii pot urma cursuri de pregătire asigurate de către ISJ”, a precizat prof. Ionel Barbu, inspector pentru perfecţionarea cadrelor, în cadrul ISJ Dolj.