,,Donează sânge! Fii erou!” – Craiovenii, invitaţi să arate solidaritate

0
325

Craiovenii dornici să dea o mână de ajutor bolnavilor aflaţi pe patul de spital sau celor care au căzut victime accidentelor rutiere sunt aşteptaţi să vină în număr mare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova pentru a dona sânge. Săptămână aceasta, studenţii medicinişti încurajează un astfel de demers prin intermediul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.

De multe ori, gestul de a dona sânge poate fi echivalent cu a salva vieţi. Iar cei care lucrează în sistemul sanitar ştiu cel mai bine asta. Este motivul pentru care, studenţii medicinişti craioveni, dar şi medicii de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine încearcă să încurajeze donarea voluntară. Iniţiativa vine în contextual în care, acoperirea cantităţii de sânge solicitată de unităţile sanitare continuă să fie una dintre principalele probleme în salvarea şi tratamentul pacienţilor.

Nu de puţine ori, medicii din spitalele craiovene s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales, pe secţiile medicale în care consumul este mare, aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Din acest motiv, ar fi important ca astfel de gesturi umanitare să aibă loc şi în afara campaniilor organizate de diferite instituţii sau asociaţii. Studenţii medicinişti susţin că donarea sanguină trebuie să devină o obişnuiţă, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene.

Campania se încheie vineri

Campania „Donează sânge! Fii erou!” este o iniţiativă benevolă de donare de sânge. În Craiova, acţiunea se desfăşoară între 3 şi 7 decembrie a.c. Săptămâna trecută, studenţii au promovat campania de donare de sânge împărţind pliante şi, începând de ieri, voluntarii sunt prezenţi la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a-i ajuta pe donatori să îşi completeze fişele personale, fiind gata să răspundă la toate întrebările pe care aceştia le adresează.

„Având în vedere că banca de sânge necesită tot mai mulţi donatori pentru a compensa lipsa de sânge din prezent, prin intermediul acestei campanii dorim să conştientizăm populaţia din oraşul nostru, de importanţa prezentării la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a dona sânge. Tinerii studenţi cu un simţ crescut al responsabilităţii se implică activ în cadrul acestei campanii, pentru a arăta că le pasă de concetăţenii lor, mai ales că este vorba de studenţi, care vor deveni medici, deci vor avea un contact permanent cu pacienţii”, a explicat Rebecca Şerban, coordonatorul local al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.

Centrul de Transfuzie Sanguină pune la dispoziţie organizatorilor cadre medicale specialiste în domeniu, ce respectă normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare.

Campania „Donează sânge! Fii erou!” are loc de două ori pe an, următoarea etapă fiind programată să se desfăşoare în primăvara anului viitor.

Facilităţi pentru donatori

Donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte tichete de masă în valoare de 60 lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru despistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Eligibile pentru a dona sânge însă sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Donatorii trebuie, de asemenea, să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu fi suferit de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge în ultimele 72 de zile.

Specialiştii precizează că, în dimineaţa recoltării, potenţialii donatori de sânge au voie să consume cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. Este recomandat consumul de lichide, însă este interzis laptele, la fel ca şi alimentele bogate în grăsimi. Medicii mai spun că nu este bine ca donatorii să fumeze înainte de recoltare, din cauza riscului de lipotimie.