“Leii” i-au masacrat pe “câini”, la Severin

0
281

Universitatea Craiova – Dinamo 4-1

Au marcat: Ivanov 20, Ivan 31, 45+1, Mihăilă 86 / Nistor 57.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 12.343.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 7 – Vlădoiu 6 (73 Martic) 6, Acka 7, Tiago Ferreira 7, Bancu 8 – Cosic 7 (81 Qaka), Cicâldău 8, Ivanov 9 – Bărbuţ 8 (79 Zakaric), Ivan 8, Mihăilă 8. Antrenor: Victor Piţurcă. Rezerve: L. Popescu – Vătăjelu, Niţu, Ioniţă.

Dinamo: Piscitelli – D. Ciobotariu, Puljic, M. Popescu, Moura – I. Filip, Mrzljak (35 Montini) – Brito (65 D. Popa), Nistor, Moldoveanu (88 Corbu) – Perovic. Antrenor: Duşan Uhrin jr. Rezerve: Straton – Bejan, R. Grigore, Răuţă.

Arbitru: Marius Avram 5. Asistenţi: Vladimir Urzică, Mircea Orbuleţ. Rezervă: Iulian Dima.

Observatori: Ion Căţoi, Marian Salomir.

În aşteptarea noii ierbi de pe „Ion Oblemenco”, Craiova şi Dinamo s-au întâlnit la Severin, pe o ploaie de toamnă autentică, care, ca şi ziua de luni, n-a permis umplerea tribunelor „Municipalului”. Nu era o noutate locaţia, fiindcă în ultimii ani derby-ul cel mai aşteptat meci în Oltenia s-a mai jucat lângă Dunăre, cu amintiri deloc frumoase pentru „alb-roşii”, acolo pierzând un meci de Cupă la penalty-uri, dar şi un titlu de campioană, după un gol marcat de Zlatinski, în prelungiri. Duelul plin de orgolii s-a repetat la 30 de ani fără o zi de la unul dintre cele mai memorabile derby-uri cu Dinamo din istoria Ştiinţei, acel 1-0 de pe un „Central” arhi-arhiplin. Atunci au fost 55.000 de olteni în tribune, iar pe teren”comando-ul” lui Sorin Cârţu care a bătut în acel sezon toate echipele sistemului comunist, cu Gică Popescu purtător de banderolă, şi de partea cealaltă probabil cel mai puternic Dinamo din istorie, cel croit de Mircea Lucescu.

Lipsit de gura de tun recuperată cu greu şi pierdută imediat, bosniacul Elvir Koljic, Victor Piţurcă a preferat să nu pună pe foaie niciun atacant de gura porţii, mizând pe trei oameni de viteză în ofensivă. De partea cealaltă, Uhrin a mizat pe formula devenită de bază, dar l-a vârât pe Moura în banda stângă în locul lui Corbu, în timp ce Brito a primit un loc de titular, după accidentarea lui Sorescu.

Derby-ul nu a început furibund numai în tribune, ci şi pe teren, cu demarajul formidabil al lui Mihăilă pe lângă Ciobotariu, dar lui Avram i s-a părut prematur un penalty în primul minut, deşi faultul a fost evident. Asistenul Urzică a echilibrat situaţia, ridicând steagul la golul lui Moldoveanu, care părea în joc totuşi. Tabela s-a modificat în minutul 20, când Bărbuţ s-a infiltrat prin dreapta şi a întors excelent pentru venirea din linia a doua a lui Ivanov, letal cu lovitura de cap, de la cei 1,7 metri ai săi. Pe fondul şocului, Craiova putea dubla avantajul, dar Piscitelli a scos cu piciorul reluarea lui Ivan şi cu un plonjon şutul de la distanţă al lui Ivanov. Avea să fie însă cea mai bună repriză a acestui sezon pentru craioveni şi totodată descătuşarea lui Andrei Ivan. Fără gol de la revenirea în Bănie, atacantul Ştiinţei a reuşit dubla până la pauză. Mai întâi le-a furat „şunca din fasole” lui Ciobotariu şi Puljic şi l-a executat simplu pe Piscitelli. Apoi, înainte de pauză, a profitat de un nou assist al lui Bărbuţ şi de viteza-i remarcabilă, iar soluţia aleasă a fost lobul. 3-0 s-a făcut tocmai în momentul când „câinii” împinseseră jocul spre poarta gazdelor, iar Perovic izbise transversala cu o lovitură de cap.

O mare gafă i-a readus în joc pe băieţii lui Uhrin. Vlădoiu s-a complicat când era singur în propria jumătate şi i-a prilejuit lui Nistor reuşita de 3-1, cu un şut la colţul lung. Oltenii au încercat să pară că nu resimt şocul, iar Ivan şi Mihăilă au ameninţat imediat buturile adverse.

Uhrin a forţat cu trei atacanţi pentru ultima jumătate de oră, în timp ce Avram a mai refuzat un penalty Craiovei, la henţul lui Popescu. Perovic a avut o şansă uriaşă de 3-2, dar dropul său a fost demn numai de Cupa Mondială de rugby, recent încheiată. Nistor şi-a pus amprenta serios pe revenirea în joc a oaspeţilor, fiind parcă peste tot, dar lovitura liberă obţinută şi executată de el a fost scoasă de Pigliacelli. Finalul n-a fost tensionat, fiindcă Mihăilă a închis jocul, cu cel mai frumos gol al partidei, un şut de la 20 de metri imparabil, la capătul unei acţiuni personale, devenită deja caracteristică.

Ştiinţei îi prieşte Severinul, unde şi-a masacrat rivalul suprem cu orice prilej, dar acest 4-1 de la început de noiembrie este corecţia cea mai drastică aplicată „câinilor” în ultimii ani, după cel mai bun meci de la venirea lui Victor Piţurcă.