Senator de Dolj, Ion Prioteasa: Mesaj deschidere an universitar 2021-2022

0
594

Începe un nou an universitar, dar cu aceleaşi problemeacute ale studenţilor, care nu pot şi nu mai trebuie ignorate.

Deşi, pandemia de coronavirus a schimbat semnificativ şi viaţa la universităţile din Craiova şi din toată ţara,întoarcerea la vechea normalitate este ceva aproape imposibil. Cu toate acestea, studenţii nu sunt, din păcate, o prioritate a actualilor guvernanţi.

Universitatea digitală mai are de aşteptat la noi în ţară pentru că nu există investiţii guvernamentale în digitalizarea universităţilor, în infrastructură sau în formarea cadrelor didactice.

Este grav faptul că studenţii vor începe anul universitar 2021-2022 fără dreptul la transport feroviar gratuit, fără actualizări minimale ale cuantumului burselor studenţeşti sau ale burselor etnicilor români de pretutindeni, în ciuda creşterii costurilor de viaţă, fără strategii naţionale pentru incluziune sau abandon universitar, aşa cum şi-a asumat România la nivel internaţional.

Cu toate problemele nerezolvate şi suprapuse peste pandemie, consider că mediul universitartrebuie să rămână un loc al întâlnirii, iar studiul academic o etapă de viaţă în colectiv, în care se pun bazele unei meserii, se leagă prietenii importante şi se alcătuiesc reţele de cunoştinţe.

Educaţia universitară are nevoie de comunicare directă, faţă în faţă, care se bazează pe un schimb critic, cooperativ şi demn de încredere, între oameni liberi să se exprime.Cu toţii avem nevoie de discuţii între oameni prezenţi.

Ofertele digitale trebuie să fie o completare şi nu o alternativă a învăţământului universitar faţă în faţă, fără a-l înlocui vreodată. Ştiinţa şi formarea într-o meserie trăiesc prin dialog şi practică.

Aş vrea să închei cu un mesaj optimist pentru toţi studenţii din judeţul nostru. Sunteţi tineri, aveţi toată viaţa în faţă, puteţi greşi şi vă puteţi schimba drumul de nenumărate ori. Dar tinereţea nu se referă la ani, la vârstă, ci la curaj. Tinereţea este o stare de spirit, curajul de a porni la drum fără a şti ce te aşteaptă, o stare de spirit pe care eu sper că o veţi păstra. Mulţi dintre voi vă veţi îndrepta spre oraşe mai mari sau alte ţări, pline de oportunităţi. Dar eu vă îndemn să aveţi curajul ca peste ani să vă întoarceţi aici în Craiova şi în Dolj şi să construiţi o viaţă mai bună pentru voi, pentru familiile voastre şi pentru judeţul nostru,care are nevoie de voi şi de tinereţea voastră.