Pompieri din toată ţara, în concurs la Craiova

0
320
Ieri, la Craiova,  a avut loc deschiderea oficială a celei de-a VIII-a ediţii a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat, organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj, cu sprijinul Primăriei Craiova şi a Fundaţiei „Groupe Renault”. La manifestare au participat autorităţi publice locale şi judeţene, numeroşi invitaţi şi public, care  au admirat intervenţia pompierilor în cadrul unor scenarii în cazul unor accidente rutiere.
După onorul dat oficialităţilor, intonarea Imnului Naţional şi arborarea pe catarg a Tricolorului, col. Cristian Radu, prim adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a declarat oficial deschisă competiţia, ţinând şi un scurt discurs: „Constatăm an de an o evoluţie în deprinderea metodelor noi de intervenţie, beneficiind şi de o dotare din ce mai bunăLa acest concurs , să domine spiritul de fair – play , iar cel mai bun să câştige”. Au urmat alocuţiunile oficialităţilor. Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj:  „Mă bucur să fiu azi aici şi vă felicit pentru tot ceea ce realizaţi. Practic, faceţi performanţă în fiecare zi. De abia aştept să premiez câştigătorii”. Mihail Genoiu, primarul Craiovei: „Suntem mândri de ceea ce faceţi . Sunteţi mereu lângă oameni şi  noi vă  ţinem pumnii să reuşiţi în ceea ce întreprindeţi. Ştiu că nu prea aveţi mult timp la dispoziţie, dar vă invit să vizitaţi Craiova”. Cristopher Dridi, reprezentantul „Groupe Renault”: „Suntem onoraţi să vă fim parteneri, ştiu cât v-aţi pregătit şi sperăm să fie un concurs foarte bun”. Col. Constantin Florea, inspector şef al ISU Dolj: „Bine aţi venit la Craiova şi vă urez succes, iar cel mai bun să câştige. Din aceste competiţii, toţi am avut de învăţat”.

Scenarii simple şi complexe care trebuie rezolvate de participanţi
La concurs participă echipe de la 16 inspectorate judeţene de urgenţă, dar şi din Republica Moldova, Facultatea de Pompieri şi Şcoala de Pompieri şi Protecţie Civilă Boldeşti. La acestea se adaugă patru echipe de voluntari din Dolj, Argeş, Vâlcea şi Bucureşti – Ilfov. În cadrul competiţiei, fiecare echipă va avea de rezolvat scenarii simple şi complexe, menite să pună în evidenţă competenţele profesionale dobândite: unul de descarcerare a victimelor unui accident rutier, iar cel de-al doilea constând în acordarea primului ajutor calificat, sub arbitrajul specialiştilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Competiţia se va desfăşura în centrul municipiului, iar astăzi, începând cu ora 14:00, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, unde a avut şi festivitatea de deschidere, va avea loc premierea câştigătorilor. Anul trecut, întrecerea a fost câştigată de echipajul ISU Dolj, care a şi reprezentat România la Campionatul Naţional care a avut loc în această vară în Franţa, la La Rochelle. Comandantul echipei, plt adjt.  Laurenţiu Burtoiu, ne-a precizat: „Sperăm să ieşim învingători şi în acest an, dar toate echipajele s-a pregătit foarte bine.  Considerăm că avem un atu în plus – omogenitatea. Dacă alte grupări şi-au mai schimbat componenţa, noi am rămas în aceeaşi formulă şi ne completăm foarte bine unul cu altul”. În 2020, Campionatul Mondial va avea loc în SUA, la Miami.
Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj:
„Acționați într-un domeniu de înaltă responsabilitate, un domeniu pe care, din respect pentru rolul important pe care îl aveți, l-am așezat și noi în centrul preocupărilor noastre, așa cum o atestă demersuri investiționale de peste 35 de milioane de euro, prin care am dorit să venim în sprijinul salvatorilor de vieți omenești.
Astfel am putut crea la Craiova, cu susținerea Guvernului României, un punct de operare aeromedicală SMURD; astfel au fost achiziționate echipamente moderne și a fost înființat un centru performant, capabil să ofere o reacție promptă și să realizeze coordonarea intervențiilor în Dolj, dar și dincolo de frontiera sudică.
Am dezvoltat, de-a lungul timpului, o excelentă relație de colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Oltenia» și rămânem ferm implicați în acest parteneriat, cu noi inițiative care pot contribui în mod semnificativ la creșterea gradului de siguranță, în beneficul comunităților.
În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să adresez sincere felicitări organizatorilor acestui eveniment, precum și mult succes tuturor competitorilor înscriși, încredințându-vă de întreaga noastră considerație și deschidere pentru conlucrare.“