Teatrul Național din Craiova participă la Festivalul “FEST(in) pe Bulevard”

0
464

34 de spectacole din nouă ţări – România, Franţa, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan – vor putea fi văzute la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului “FEST(in) pe Bulevard”, care va avea loc în perioada 12 – 21 octombrie, în București. Printre acestea se numără şi “Elefantul din cameră sau The Vibrator Play” de Sarah Ruhl (regia: Dragoş Alexandru Muşoiu), producţie a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova. La această ediție, “FEST(in) pe Bulevard” inaugurează secțiunea „Planeta Shakespeare”, grație parteneriatului pe care Teatrul Nottara l-a încheiat cu Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova, al cărui director fondator este actorul Emil Boroghină.

“La ediţia din acest an avem 34 de spectacole din 9 ţări – România, Franţa, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan -, 4 colocvii – două organizate de Oltiţa Cântec şi dedicate întâlnirilor AICT.RO pe care le găzduim de câţiva ani, şi două organizate de teatrul nostru -, şase spectacole lectură coordonate şi concepute de Mihai Lungeanu şi de Alexandru Mâzgăreanu, două evenimente stradale şi 12 discuţii cu publicul după spectacole”, a declarat directorul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, citat de Agerpres.

Tema ediţiei este “Criza comunicării”, pentru că, spune Marinela Ţepuş, deşi suntem într-un secol al comunicaţiilor, iată că acele instrumente menite să ne facă să comunicăm la distanţă, să nu mai simţim distanţele, până la urmă au ajuns să ne alieneze”. Ea a precizat că noutăţile ediţiei sunt “Bursa de spectacole”, care se va desfăşura în perioada 9 – 12 octombrie, la Teatrul Ţăndărică, şi la care vor participa peste 20 de invitaţi din Rusia, Armenia, Italia, Japonia, Israel, China, Franţa, Iran, precum şi colaborarea realizată cu Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova. Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova şi fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, a arătat că festivalul FEST(in) pe Bulevard” are personalitate şi nu seamănă cu niciun festival din România”.

Selecţia spectacolelor a fost realizată de către Narcisa Mocanu (curator teatral), Raluca Rădulescu (jurnalist teatral) şi Marinela Ţepuş (teatrolog). “Am convenit de la început, dincolo de părerile noastre despre un spectacol sau altul, a fost că ne dorim foarte tare ca la această ediţie de festival să-i susţinem pe tinerii creatori de teatru. Aşa se explică şi faptul că avem o companie foarte-foarte tânără venită din Kazahstan. (…) Vorbind despre spectacolele din România, noi am fi vrut să facem un festival cam de două ori mai mare. În fiecare an, avem această discuţie, pentru că noi vrem de fiecare dată mai mult”, a declarat Raluca Rădulescu în cadrul unei conferințe de presă.

Deschiderea festivalului va fi făcută cu prezentarea în premieră, pe 12 octombrie, a spectacolului “Moliere” după Jean-Baptiste Moliere şi Mihail Bulgakov, semnat de regizorul rus Roman Feodori, producţie a Teatrului Nottara. Din distribuţie fac parte Şerban Gomoi, Rareş Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Dani Popescu, Crenguţa Hariton, Cristina Juncu, Ada Navrot, Isabel Neamţu, Filip Ristovski, Mihaela Subţirică, Sorina Ştefănescu şi Laura Vasiliu.

Printre spectacolele din programul festivalului se numără şi “the_Marusya” de Aleksandr Andriaşkin (producţie a Companiei Dialog Dance, Kostroma, Rusia), “Blackout” de Serena Marossi şi Luca Citron (producţie a Smartlt Soc. Coop Impresa Sociale, Italia), “Disputa” de Pierre de Marivaux, regia Vlad Massaci (producţie a Teatrului Nottara şi a Teatrului Clasic ”Ioan Slavici”, Arad), “Elefantul din cameră” de Sarah Ruhl, regia Dragoş Alexandru Muşoiu (producţie a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, Craiova), “Praf de stele” de Norm Foster, regia: Lucian Sabados (producţie a Teatrului Nottara), “Ilegitim” regia Adrian Sitaru, producţie a Teatrului Maghiar de Stat, Cluj.

Potrivit site-ului Teatrului Nottara, a VI-a ediţie a festivalului va cuprinde secţiunile “Criza comunicării”, “Bulevardul Comediei”, “Premiere în FEST(in)” – secţiune care cuprinde cele mai noi producţii ale Teatrului Nottara, “Planeta Shakespeare” – secţiune care se referă la parteneriatul pe care îl are Teatrul Nottara, începând cu această ediţie, cu Festivalul Internaţional Shakespeare, “Invitaţi speciali”, “Multi Art EXIT” – fostul festival de teatru pentru persoane private de libertate, “Spectacole-lectură” – pe texte care tratează criza comunicării, “Evenimente stradale” şi “In memoriam”, secţiune dedicată unor personalităţi teatrale dispărute, care au avut o contribuţie importantă la evoluţia teatrului românesc.

Spectacolele şi evenimentele conexe din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Ţăndărică, Excelsior, Institutul Balassi, librăria Cărtureşti – Verona, la care se adaugă şi două evenimente stradale.