Primele explicaţii ale Ministerului de Finanţe pentru creşterea ROBOR

0
391

Indicele ROBOR cu scadenţă la trei luni a ajuns marţi la 1,8%, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa fiind prezent, ieri-dimineaţă, la şedinţa BNR, acolo unde s-a discutat despre explozia din ultima perioadă a acestui indicator. „Este o problemă de lichiditate apărută în piaţă şi are mai mulţi factori, mulţi dintre ei foarte tehnici”, a explicat Mişa la finalul întrevederii de la BNR, care a evitat, însă, să precizeze cum va fi oprită creşterea care i-a alarmat pe românii cu credite în lei. „Măsurile concrete care vor fi luate pentru reglarea pieţei o să le comunice guvernatorul BNR”, a răspuns ministrul de Finanţe întrebărilor jurnaliştilor.

„Obiectivul întâlnirii a fost să întărim elementele de stabilitate, să vedem care sunt soluţiile de lichiditate şi o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară a BNR, pentru a preîntâmpina alte probleme, deşi având în vedere că există o piaţă în continuă evoluţie, se pot înregistra şi astfel de evoluţii. Problema este de lichidităţi”, a spus Ionuţ Mişa după participarea la şedinţa BNR.

Şeful de la Finanţe a precizat că a mers la reuniunea de la BNR pentru a discuta „strict tehnic” situaţia existentă astăzi pe piaţă şi îngrijorările produse de creşterea ROBOR, iar întrebat despre soluţii Mişa a replicat că ele „cu siguranţă există” şi că doar pe baza unor discuţii „s-au produs nişte efecte pozitive”, iar dobânda overnight a scăzut.

Întrebat despre măsurile concrete care vor fi luate pentru a stopa creşterea ROBOR, ministrul de Finanţe a răspuns că acestea vor fi comunicate de guvernatorul BNR în curând într-o conferinţă de presă. „Este o problemă de lichiditate apărută în piaţă şi are mai mulţi factori. Mulţi dintre ei foarte tehnici, v-am explicat cam care sunt elementele. În practică ştiţi foarte bine că sunt elemente care ţin de schimbul care se realizează între băncile active în piaţă, la rata de dobândă cu care se realizează aceste schimburi. Indiscutabil că au avut influenţă şi încasările realizate de Ministerul de Finanţe, cred că aţi observat că ANAF a ajuns la o rată de încasare de peste 97%. (…) Sunt multe elemente legate şi de modul în care se cheltuie banii publici”, a mai spus Mişa.