Dolj: “Miercurea sirenelor” a îmbunătăţit timpul de alarmare al populaţiei

0
159

Astăzi, în intervalul orar 1000-1100, s-a desfăşurat cel de-al doilea exerciţiu naţional de alarmare a populaţiei, intitulat Miercurea Sirenelor. Scenariul exerciţiului a vizat înştiinţarea autorităţilor administraţiei publice locale despre probabilitatea producerii sau producerea unor atacuri aeriene în zona de competenţă şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare publică prin acţionarea tuturor sirenelor electrice şi electronice, la introducerea semnalului “Prealarmă aeriană”. Mai exact, exerciţiul a avut ca scenariu probabilitatea producerii unor atacuri aeriene asupra obiectivelor de importanţă majoră din judeţ, după cum au anunţat reprezentanţii ISU Dolj.

S-a decis alarmarea populaţiei ca urmare a probabilităţii foarte mari de producere a unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă.

La nivelul judeţului Dolj, alarmarea s-a executat astfel:

  • Număr de localităţi verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exerciţiului:9
  • Număr de sirene verificate de personal ISUJ Dolj pe timpul exerciţiului: 28, din care: 15 funcţionale,  13 nefuncţionale.
  • Număr de persoane care au acţionat sirenele de alarmare publică în comandă locală: Municipii-14; Oraşe-8;   Comune-104.
  • Timpul mediu de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare:
  • la acţionare centralizată(din dispeceratul ISU Dolj): 2 minute;
  • la acţionare locală (de la cofretul sirenei): 9 minu

Localităţi alarmate din dispeceratul ISUJ Dolj: Calafat, Băileşti, Bechet, Dăbuleni, Ciupercenii Noi, Poiana Mare, Desa, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera, Ostroveni, Călăraşi.

Concluzii

Comparativ cu antrenamentele anterioare, s-a constatat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte timpul de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare, personalul de specialitate destinat acţionării mijloacelor de alarmare de la localităţile din judeţ fiind în măsură a executa într-un timp mai scurt alarmarea populaţiei.