A „cântat” pe toate vocile: preot, artist liric, politician, afacerist, profesor, azi managerul Filarmonicii „Oltenia”…

0
1003

Filarmonica „Oltenia” schimbă, din nou… tonul! Cel al noului manager Gabriel Zamfir se vrea, încă de la început, clar şi autoritar: „Profesionalism, comunicare între toate departamentele şi disciplină” cere acesta, potrivit propriilor declaraţii făcute, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Debutul noii stagiuni a instituţiei îl găseşte în faţa unei agende muzicale deja stabilite de predecesori până la finalul anului, dar şi a unei stări de tensiune în rândul personalului, care a dus, cu câteva luni în urmă, la proteste cu banderole albe, apoi cu scandări şi pancarte. Gabriel Zamfir (34 de ani) a „cântat” până acum pe mai toate vocile – a fost preot, artist liric, afacerist, profesor, politician – candidând inclusiv pentru Primăria Craiova –, aşa încât are convingerea că o va găsi pe cea mai potrivită cu care să abordeze provocările mandatului de manager, în următorii 3 ani.

Gabriel Zamfir: «Am cochetat şi cu politica, nu ascund acest lucru. Însă la momentul la care s-a finalizat campania electorală pentru alegerile din 2016 am decis, într-o consultare directă cu mine, să spun stop acestei activităţi, să îmi văd de cariera mea universitară, cât şi de proiectele mele personale. La acel moment, nici măcar nu mă gândeam că mă voi înscrie la concursul de management pentru Filarmonica „Oltenia”».

Este fiul preotului Gheorghe Zamfir şi fratele managerului Operei Române Craiova, Antoniu Zamfir. Are studii universitare de teologie la Craiova şi de muzică la Bucureşti, în 2011 finalizând şcoala doctorală cu o teză în muzicologie, sub coordonarea prof. univ. dr. Gheorghe Oprea. De zece ani, este cadru didactic la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova. Între timp, a mai fost artist liric la Teatrul Liric „Elena Teodorini”, director la câteva SRL-uri cu activitate în domeniile telefoniei mobile şi brokerajului, arhidiacon onorific în Mitropolia Olteniei, a fondat şi manageriat Ansamblul Folcloric „Doina Olteniei”… Anul trecut, a vrut să devină primarul Craiovei, cochetând cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) – Filiala Dolj, însă politica pare-se că nu i-a adus prea mari satisfacţii.

A revenit la muzică, iar în vară şi-a încercat norocul la conducerea Filarmonicii „Oltenia”. Punct ochit, punct lovit: l-a surclasat în punctaj pe contracandidatul său Mihai Ștefănescu, fost manager, vreme de peste 10 ani, al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, iar pe 18 septembrie a şi semnat contractul de management, pentru următorii 3 ani. Zamfir vine la Filarmonică după ce postul de manager a rămas vacant, Vlad Drăgulescu – care a condus instituţia din toamna anului 2012 până la sfârşit de noiembrie 2016 – alegând să fie director artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Pentru câteva luni, interimatul a fost asigurat de fostul lider de sindicat, Dorin Măciucă.

„Consider că, din punct de vedere al carierei mele muzicale, am ajuns la o maturitate unde pot să-mi aduc aportul şi în ceea ce priveşte managementul unei instituţii publice de cultură. (…) Nu vreau să demonstrez nimic nimănui. M-am înscris la acest concurs dintr-un singur considerent: mulţi oameni şi mulţi muzicieni din această Craiovă m-au sfătuit să mă înscriu. Și atunci am analizat, gândit…”, a declarat Gabriel Zamfir în cadrul conferinţei de presă de ieri. Exprimării pleonastice – care nu face cinste unui profesor, cu atât mai mult cu cât este şi universitar –, Zamfir i-a adăugat exprimarea viziunii sale manageriale:

«În primul rând îmi doresc ca pe scena Filarmonicii să urce tineri români, tineri care nu au avut acces până în acest moment să urce pe o scenă. Totodată, îmi doresc parteneriate cu toate liceele de artă, cât şi cu facultăţile de muzică din regiunea noastră, ca tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să plece din regiunea noastră. Deja am discuţii avansate cu conducerile liceelor de artă din Târgu Jiu, Severin şi Craiova ca toţi tinerii care studiază muzică, instrument, să vină la noi, prin contracte de voluntariat, să beneficieze de o experienţă de orchestră, cât şi de cor. Trebuie să înţelegem că necesarul de instrumentişti, cât şi de corişti în Craiova şi Oltenia este foarte mare. Ne confruntăm atât noi, cât şi Opera Română Craiova, cu astfel de probleme. (…) Vreau ca nume noi, oameni care au cântat pe scene mari din Europa şi din lume, să vină şi pe scena noastră, fiindcă în ultimii ani am constatat o repetitivitate în ceea ce priveşte partea artistică, au fost oameni care s-au tot perindat anual».

Referindu-se la  starea de tensiune existentă la Filarmonica „Oltenia” încă de anul trecut, când majoritatea angajaţilor a acuzat comportamentul abuziv al unor persoane şi discreditarea muncii lor şi a imaginii instituţiei, Gabriel Zamfir a afirmat că a „dat un mesaj de unitate” şi se aşteaptă ca această situaţie să înceteze. „Vreau ca, începând de la momentul semnării contractului de management, tot ceea ce a fost rău să rămână în urmă şi tot ceea ce este bun să ducem mai departe”, a mai spus noul manager. Ideea de echipă a fost sugerată de Zamfir şi prin aducerea în conferinţa de presă, de-a dreapta şi de-a stânga sa, a coordonatorului departamentului studii muzicale – Radu Jianu, contabilului-şef Olga Costescu, juristului Mihaela Albu şi şefului departamentului administrativ, Marian Căprioară. A „da un mesaj de unitate” şi a te înconjura de o echipă doar pentru imagine (căci trei dintre cei patru prezenţi nu au avut nimic de spus!) duce cu gândul la atitudinea în politica de partid, pe care Gabriel Zamfir ar fi de preferat să o abandoneze cât mai curând în favoarea… politicii repertoriale.